Annonce
Aarhus

Kom med til søs med forskningsskibet Aurora - havets schweizerkniv

Torben Vang er skipper ombord på Aurora. Han har været med i planlægningsfasen og sejlet hende over hele landet. Skibet er særligt velegnet til at atbejde på lavt vand. I offentligheden blev Auroa kendt, da hun ved hjælp af avancerede beregnignger af havstrømmene fandt den myrdede svenske journalist Kim Walls hoved og ben. Foto: Jens Thaysen

Forskningsskibet Aurora er det mest avancerede i landet. Aarhus Universitet har i forbindelse med formidlingsprojektet Hovedet i Havet inviteret danske skolebørn om bord og med ud på en lille videnskabelig ekspedition.

GRENAA: Lastet med nysgerrighed slipper forskningsskibet Aurora fortøjningerne, og sætter kursen mod Kalkgrunden, der ligger lige ud for havnen i Grenaa. Om bord fortæller skibets skipper, Torben Vang, de påmønstrede elever fra Auning Skole 8. a og 8.b, hvordan man kan blive sømand.

- Der er brug for alle uddannelser om bord på skibe; elektrikere, smede, kokke, bagere, tjenere. Så hvis man begynder der, er det en vej. Man kan også gå på søfartsskole, eller tage en tur med et skoleskib, siger han.

Om bord på Aurora er det måske en universitetsuddannelse inden for naturvidenskab, der er det mest oplagte. Skibet er Danmarks nyeste forskningsskib fra 2014.

- Hun er ejet af Aarhus Universitet, men skibet har sin egen økonomi. Vi betaler alt fra lønninger til lokumspapir. Det er mit job at styre økonomien, samtidig med at jeg sejler skibet, fortæller Torben Vang, der ud over at være skibets skipper også er uddannet geolog.

Annonce
Aurora er et top moderne forskningsskib. At en lyssluse, med rødt lys, til broen er en god idee, er en gammel opfindelse. Foto: Jens Thaysen

En schweizerkniv

Ude på Kalkgrunden sætter vi et lille trawl, der skal skrabe et udvalg af havbundens hemmeligheder op til os.

- Udfordringen er, at man normalt bare spejder ud over havet, uden at kunne se noget som helst af, hvad der er dernede, siger Signe Brokjær, der er projektkoordinator på Hovedet i Havet.

Skolebørn fra syvende til niende årgang flytter undervisningen i naturfag ud af klasselokalet og om bord på Aurora. Det er ikke et dårligt valg. Skibet er allerede fra planlægningsfasen designet, så det på en meget fleksibel måde kan løse en lang række opgaver inden for eksempel biologi, fysik og kemi. Som udgangspunkt er både skibets dæk og laboratorium tomt.

- Vi sammenligner hende med en stor schweizerkniv. Alle de 400 bolte du kan se i dækket, kan tages op. Nedenunder sidder der et gevind, der kan belastes med mellem tre og otte ton, så forskerne kan fastgøre deres containere, måleudstyr, ekstra spil, eller hvad de nu har brug for. Det betyder, at vi meget nemt kan nå forskellige formål, siger Torben Vang.

Aurora er Aarhus Universitets topmoderne og multifunktionelle forskningsskib. Hun blev taget i brug i 2014, og er det eneste forskningsskib, der er bygget de sidste 30 år i Danamrk.Foto: Jens Thaysen

Fangsten

Trawlet hænger i en såkaldt A-frame, der kan svinges ud over hækken på Aurora. Spillet rummer 2000 meter vire, med en brudstyrke på 30 ton.

Helt så meget er der dog ikke brug for i dag. Vi trækker trawlet på få meters dybde, og indholdet af tang, snegle, muslinger og en enkelt søstjerne er ikke tungere end, at Signe Brokjær kan bære det hele i en stor plastkasse.

- Rød tang er havets bacon. Det smager godt, når man steger det, og så er det sundt. Man kan faktisk spise stort set alt den tang, der er i Danmark, fortæller hun børnene fra Auning Skole.

Eleverne kigger på "fangsten" med en såkaldt stereolup, der forstørrer mellem 10 og 40 gange. Den kan bruges til at artsbestemme organismer, hvor det kan være svært at se forskelle med den blotte øje.

- Det er vigtigt, at de får en glæde ved at opleve livet under havets overflade, så nye generationer også kan tage ejerskab til den del af naturen. Som Jacques Cousteau sagde: Det man forstår og kender, det elsker man, og passer på, siger Signe Brokjær.

Hovedet i Havet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Nordea-fonden.

Signe Brokjær fortæller om hvad, man kan finde under havet soverflade.Foto: Jens Thaysen
Om en goppel er en vand- eller en brandmand, kan de flest se mad det blotte øje. Andre arter kræver en stereolup at bestemme.Foto: Jens Thaysen
Signe Brokjær sikrer dagens første fangst ud for Grenaa.Foto: Jens Thaysen
Hovedet i Havet henvender sig fortridnsvis til børn i yderområderne. Aalborg er det tætteste på en storby, indbefattet i årets togt.Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Kommuner melder om rekordmange rotter

Aarhus

Feststemte AGF-fans indtog Tangkrogen

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Annonce