Annonce
Kultur

Kom med til Smukfest anno 1980: Skuespillere, musikere og statister genskaber den første festival i Skanderborg

Helt så proppet som her - til Toto i 2012 - var der ikke til første festival i Skanderborg i 1980. Men nu kan du genopleve den. Foto: Camilla Rønde/Scanpix
I anledning af festivalens 40 års fødselsdag bliver den allerførste Smukfest genopført i Dyrehaven til juli.

SKANDERBORG: I år kan Smukfest fejre 40 års jubilæum i Bøgeskoven, når festivalen åbner dørene 7. august. Men hvis du ikke kan vente helt så længe, og gerne vil have et skud festivalstemning, så har Skanderborg Festivalklub og Oure Højskole et forslag til dig - du kan nemlig komme med til den allerførste Smukfest, fra dengang festivalen hed Skanderborg Festival.

50 skuespillere og musikere fra Oure Højskole har arbejdet med at genskabe festivalen fra 1980, og sammen med flere hundrede statister vil de sørge for at skabe en festival som dengang, hvor hovednavnene talte Luna, Spam Band, Cozie og Bocachio, Thunderbirds, Sabrock og Freche Bande, som spillede for et sted mellem 600 og 1.000 gæster. Undervejs deler de originale musikere og nogle af dem, der var med til at starte festivalen, deres minder om den allerførste festival.

Genopførelsen af den første festival kommer til at foregå 6. juli fra klokken 16 på Bøgescenerne i Dyrehaven, og foran scenen har arrangørerne sørget for både mad og drikke i barer og madboder.

Der kommer til at være plads til lidt flere gæster end på den første Smukfest - 4.000 billetter er blevet sat til salg. De koster 250 kroner per styk, og kan købes her.

Museum Skanderborg lægger op til genskabelsen med deres pop up-udstilling om Smukfest, der lige nu er på besøg rundt i kommunen. Fredag 5. juli rammer den Kulturtorvet i Skanderborg klokken 13 til 17, hvor der er mulighed for at gå på opdagelse i effekter fra 40 år med festival. Adgang til udstillingen er gratis.

Annonce
Sådan så det ud i Århus Stiftstidende, da festivalen blev lanceret - i øvrigt som eneste omtale.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce