Annonce
Kultur

Kom med til Smukfest anno 1980: Skuespillere, musikere og statister genskaber den første festival i Skanderborg

Helt så proppet som her - til Toto i 2012 - var der ikke til første festival i Skanderborg i 1980. Men nu kan du genopleve den. Foto: Camilla Rønde/Scanpix
I anledning af festivalens 40 års fødselsdag bliver den allerførste Smukfest genopført i Dyrehaven til juli.

SKANDERBORG: I år kan Smukfest fejre 40 års jubilæum i Bøgeskoven, når festivalen åbner dørene 7. august. Men hvis du ikke kan vente helt så længe, og gerne vil have et skud festivalstemning, så har Skanderborg Festivalklub og Oure Højskole et forslag til dig - du kan nemlig komme med til den allerførste Smukfest, fra dengang festivalen hed Skanderborg Festival.

50 skuespillere og musikere fra Oure Højskole har arbejdet med at genskabe festivalen fra 1980, og sammen med flere hundrede statister vil de sørge for at skabe en festival som dengang, hvor hovednavnene talte Luna, Spam Band, Cozie og Bocachio, Thunderbirds, Sabrock og Freche Bande, som spillede for et sted mellem 600 og 1.000 gæster. Undervejs deler de originale musikere og nogle af dem, der var med til at starte festivalen, deres minder om den allerførste festival.

Genopførelsen af den første festival kommer til at foregå 6. juli fra klokken 16 på Bøgescenerne i Dyrehaven, og foran scenen har arrangørerne sørget for både mad og drikke i barer og madboder.

Der kommer til at være plads til lidt flere gæster end på den første Smukfest - 4.000 billetter er blevet sat til salg. De koster 250 kroner per styk, og kan købes her.

Museum Skanderborg lægger op til genskabelsen med deres pop up-udstilling om Smukfest, der lige nu er på besøg rundt i kommunen. Fredag 5. juli rammer den Kulturtorvet i Skanderborg klokken 13 til 17, hvor der er mulighed for at gå på opdagelse i effekter fra 40 år med festival. Adgang til udstillingen er gratis.

Annonce
Sådan så det ud i Århus Stiftstidende, da festivalen blev lanceret - i øvrigt som eneste omtale.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce