- Du kender det. Du står og skal købe en vare i supermarkedet. På flasken eller indpakningen står der ”Uden unødvendige tilsætningsstoffer”. Men så spørger jeg mig selv – hvorfor skal der stå det? Har vi virkelig været nødt til at købe varer med tilsætningsstoffer, som slet ikke har været nødvendige? Hvilke og hvorfor?
En af kvinderne bag Fair Festivalen, Kristine O. Nielsen, undrede sig.
Det var sådanne oplevelser, der for et par år siden satte gang i Kristines initiativ til at gøre noget – gøre en forskel.
- Det skal handle om at optimere. Ikke bare på de store arbejdspladser. Vi kan ikke overlade dette til at være noget, de store virksomheder tager sig af. Vi må alle byde ind med lidt, siger Kristine.
Med på rejsen
Men hvordan gør vi det? Vi er alle enige om, at vi ikke vil støtte børnearbejde, og at der skal være ordentlige arbejdsforhold på de virksomheder, vi støtter gennem de varer, vi køber. Men hvordan ved vi det? Hvordan ved vi, hvad tingene er lavet af?
Fair Festival hjælper dig på rette spor. Fair Festival er en messe for bæredygtige produkter, der samler gæster, virksomheder, meningsdannere, myndigheder i en fejring af bæredygtighed.
Den 1.-3. april er Ridehuset og Aarhus Congress Center spækket med inspiration til din bæredygtige hverdag, hvor du kan opleve oplæg, debatter, workshops, musik og meget mere.
- Her bliver der masser af muligheder for at kigge på, mærke og ikke mindst at handle bæredygtige produkter, fortæller Kristine.
- Det er ikke bare varer på en hylde. Her kan man spørge, lytte og lære. Hver udstiller byder på historier, baggrunde, idéer, og dem deler de gerne. Det er her, din rejse på den bæredygtige vej kan begynde – eller blot udvikle sig.
En ribsspire
Paletten af, hvad man kan opleve på Fair Festival, er bred. Der vil komme udstillere, som har fundet nye veje til at gøre tingene på – store som små idéer er tænkt, produceret og sat i produktion. Alle med den grønne og bæredygtige tankegang.
- Alle kan være med. Har man sin egen lille spire, en idéeller en egenproduktion af et eller andet, andre kan få gavn af, er man velkommen til at leje en stand til festivalen, så man kan vise sin bæredygtige idéfrem for hele verden, siger Kristine.
Virksomheden Decoplant gik i februar sammen med Paustian på Lille Torv og delte stiklinger ud til de af byens børn, der kom forbi.
Mærk Aarhus kiggede forbi den dag. Det samme gjorde omkring 100 af byens børn, som alle fik en ribsstikling med sig hjem.
- Så handlede det om at få stiklingen til at slå rødder og gro. Ikke alene er stiklingen en fribillet for børnene til Fair Festivalen, men de er også med i en konkurrence, fortalte Monica, som udsendte medarbejder fra Mærk Aarhus mødte på Lille Torv.
Jord søges
- Vi satser på, at der kommer en del børn med deres ribsbuks under armen, lyder det med et smil fra Kristine.
- Jeg er spændt. Jeg håber virkelig at se børnene og deres små planter. Se, hvordan omsorg fra børnehænder har gjort en forskel for de små stiklinger. Men jeg er samtidig på jagt efter et sted, hvor vi kan plante alle de stiklinger, der kommer retur.
- Vi, på Fair Festival, synes, at det kunne være fint med et lille sted i Aarhus bymidte, hvor disse ribsbuske kunne vokse sig smukke og store. Et sted, hvor børnene sammen kunne se, at de har været med til at skabe dette. Det kunne være fint, synes vi. Men vi mangler stedet, lyder det opfordrende.
Så hvis nogen har et sted – en idé … så er det blot at byde ind, så Aarhus kan starte sin egen lille bæredygtige ribshave skabt med kærlige børnehænder.
Læs meget mere om Fair Festival her:
www.fairfestival.dk