Annonce
Østjylland

Kom til Saxild Strand, min ven

Jette Berggreen (t.v.) og Vivi Rasmussen vender år efter år tilbage til Saxild Strand. Foto: Morten Pape

Deltagere på et kort ferieophold opfordrer flere til at benytte sig af stedet. De vender selv tilbage år efter år.

Saxild: Hver sommer besøger Jette Berggreen og et par veninder Saxild Strand. Ikke den store hvide sandstrand, der hedder sådan, men stedet for enden af Chr. Petersensvej, der har samme navn, Saxild Strand.

- Vi var her for første gang for fem år siden, og vi har valgt at gentage besøget. Det er et virkeligt godt tilbud. Her er natur og en af Danmarks bedste strande, det er godt og behageligt, siger Jette Berggreen.

Hun er på et kort ferieophold sammen med Vivi Rasmussen og Else Waaben.

De bor alle i Aarhus Kommune, og derfor kan de få et ugeophold 1000 kr. billigere end gæster fra andre steder i landet. Det er heller ikke til at kimse ad. Stedet er primært for seniorer over 55 år.

- Men det er oplevelsen af at komme ud og være midt i naturen, der er vigtig. Det er velvære i afslappede rammer, tilføjer Jette Berggreen.

Når man kører ud til Saxild Strand, mødes man af en bygning omgivet af træer. Med en fortid som seniorcenter er stuerne handicapvenlige, og der er lavet en rampe næsten helt ned til vandet, så rollator er ingen hindring for at dyppe tæerne.

Annonce

Saxild Strand

For enden af Chr. Petersensvej blev der bygget et badehotel i begyndelsen af 1900-tallet. I 1953 blev det solgt til sygekasserne i Aarhus, og siden overtog Aarhus Kommune stedet.Det har været korttidsplejehjem og var indtil 2010 seniorcenter. Men seniorcenteret røg i en sparerunde.

Stedet genåbnede i 2013 under navnet Saxild Strand og drives i et samarbejde mellem FO Aarhus, Aarhus Kommune og en række patientforeninger.

På grund af stedets fortid er det handicapvenligt, f.eks. er der elevationssenge på værelserne. Der er også en gratis trådløs internetforbindelse.

Poul Svendsen fra Horsens har en tjans som frivillig male- og tegneunderviser for Else Waaben og de andre gæster, der har lyst. Strand. Foto: Morten Pape

Byder også på foredrag

Der er også lavet et udsigtspunkt mellem stedets krolfbane og stranden, og her kan man sidde og hygge og nyde udsigten til den sydligste del af selve stranden. Der er en del badegæster, men stranden her er ikke så proppet som oppe ved stranden, hvor livredderne holder til.

De tre kvinder kender hinanden fra Folkeligt Oplysningsforbund i Aarhus, hvor de er kursister. Og de nyder, at sommeropholdet byder på frihed til selv at tilrettelægge det meste af tiden, selv om der også er aktiviteter.

- Der er foredrag, og i aften er der bankospil. Og kørselsrampen ned til vandet betyder, at folk, der ikke har været ude at bade i 10 år, kommer i vandet, siger Vivi Rasmussen.

Tidligere år har damerne også været en tur inde i Odder, men denne gang holder de sig til de lidt køligere omgivelser ude ved vandet. Her er så mange træer, at de sagtens kan finde skygge.

Ugens turist

Hvem er de egentlig, turisterne som kommer til Odder-området? Hvor kommer de fra, og hvad laver de her?Det er nogle af de spørgsmål, vi i løbet af sommeren vil besvare ved at spørge turisterne selv.

Når man bor på Saxild Strand kan man også lave motion ude i naturen. Foto: Morten Pape

Gæst blev frivillig underviser

Da avisen besøgte Saxild Strand var der 20 gæster på et ophold, der strækker sig fra mandag-fredag. De fik alle mulighed for lidt tegneundervisning af Poul Svendsen fra Horsens, der tidligere har været gæst, men nu er underviser.

- Jeg kom her første gang som gæst for fem år siden. Sidste år blev jeg spurgt, om jeg ville undervise, og nu har jeg været her hele sommeren på frivillig basis. Jeg elsker at komme til Saxild, der findes ikke et smukkere område i Odder, siger han.

Poul Svendsen har tegne- og malehold samt individuel undervisning for dem, der har lyst. Han er bl.a. i gang med et projekt, hvor alle kursister laver et blomsterbillede. Til sidst skal alle billederne samles og fotograferes til et opslag på de sociale medier. Kursisterne vil nemlig gerne gøre opmærksom på Saxild Strand.

- Det er vigtigt, at stedet bliver brugt, også af flere end i dag. Kom herud og nyd stedet, nyd træerne. Der er virkelig noget for øjet herude, siger Jette Berggreen.

Kørestol er ingen hindring for et ophold på Saxild Strand. Foto: Morten Pape
På Saxild Strand er velvære, nærhed og oplevelser vigtige ingredienser i et ophold. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ligaens eneste sjællandske hold kommer på besøg: Århus er storfavoritter

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce