x
Annonce
Horsens

Kom Tit lukker og slukker: Vi har alle sammen smågrædt i dag

Søndag 29. december er det slut for stamgæsterne på værthuset Kom Tit på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade. Efter omtrent et halvt århundrede skal bygningen, som Horsens Kommune ejer, rives ned. Gæsterne forsøgte at holde stemningen oppe på den sidste dag. Foto: Søren Gylling
Det legendariske værthus Kom Tit har sidste åbningsdag søndag, og det var bevægede ansatte og stamkunder, som var forbi for at tage afsked med et halvt århundredes horsensiansk værtshushistorie.

Horsens: I et halvt århundrede er tusindvis af bilister blevet mødt af et af Horsens' brune værtshuse på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade på vej ind i byen. Under forskellige navne, men senest med den let genkendelige grønne facade og under det mundrette navn Kom Tit.

Søndag var det sidste dag for kunderne på det legendariske værtshus. Og selvom Bamses Venner i trofast munter tone sang om en lille båd, der gynger, og lyden fra billardbordet blandede sig med glade stemmer, var det ikke en dag som alle andre.

- Det er en svær dag, lød det fra en bevæget ejer, Allan Bargisen, som er blevet opsagt af Horsens Kommune, der ejer bygningen, som Kom Tit ligger i.

Også servitricen Anja Friborg, som kun lystrer kælenavnet Panda, var bevæget. I 10 år har hun langet øl, sodavand og små skarpe over trædisken, så lukkedagen gjorde ondt.

- Vi har alle sammen smågrædt sammen i dag, sagde hun bedrøvet fra en plads ved et af bordene, mens tårene igen trillede ned ad hendes kinder.

- Det er ligesom et hjem. Vi kender alle sammen hinanden. Når vi lukker, er det ligesom at lukke et børnehjem, og vi bliver spredt for alle vinde.

Annonce

Vi har alle samme smågrædt sammen i dag. Det er ligesom et hjem. Vi kender alle sammen hinanden. Når vi lukker, er det ligesom at lukke et børnehjem, og vi bliver spredt for alle vinde.

Anja "Panda" Friborg, servitrice på Kom Tit

Vi er familie

De seneste uger har gæsterne langsomt skullet vænne sig til tanken om, at denne dag ville komme, men for de fleste er nyheden stadig ikke sunket helt ind.

- I starten, da vi sagde det til folk, blev de meget frustrerede, men vi har vænnet os til det sammen og er næsten kommet tættere sammen. Vi har vist følelser over for hinanden. Det har vi haft brug for, fortalte Panda, mens endnu to stamkunder gjorde deres entré og højlydt gav til kende, at lukningen af værthuset "er noget lort".

- De seneste 14 dage er folk kommet dumpende ind. Og de fatter slet ikke, at det er slut.

Horsens Kommune vil ifølge Allan Bargisen jævne bygningen med jorden til fordel for et nyt etagebyggeri. Hvornår det kommer til at ske, ved han ikke, men fra mandag skal de mange stamkunder finde et nyt sted at mødes.

- Vi har nogle, som er kommet her i over 40 år. Folk holder deres fødselsdage her, vi klipper hinanden og er bare sammen. Vi er familie, og vi kender hinanden - det er sådan, vi har det, forklarede Panda.

Tager ansvar for hinanden

Ved et af de høje barborde sidder 55-årige Jens Peter Møller. Han har haft sin gang på Kom Tit i seks-syv år, og han kommer især til at mangle det sociale liv på værtshuset.

- Jeg arbejder mindst 37 timer om ugen, og i en stresset hverdag betyder det meget at kunne komme her og møde nogle andre mennesker. De skæve folk, som betyder meget for mig. Her kan man grine, forklarede han og fortsatte:

- Når jeg kører hjem fra arbejde i Løsning, så alt efter, hvilken tid jeg kører, kender jeg præcis kongelisten i baren, og jeg ved, hvis man er forsinket, er pladserne byttet ud.

For Jens Peter Møller er noget af det, som kendetegner Kom Tit, at der er plads til alle, og at alle hjælper og tager et ansvar for hinanden.

- Folk, der lige har brug for hjælp til at få betalt en regning, nogle, der får et ulæseligt brev fra kommunen, eller vi sender én til lægen, hvis han går og skranter. Man bekymrer sig for, om folk er stået op, og hvis man ikke har hørt fra én et par dage, ringer man lige - det forsvinder jo nu, forklarede han.

- Jeg har det lidt som sidste skoledag. Intentionerne er gode, men man kommer jo nok ikke til at se hinanden mere, men derfor holder jeg jo af folk. Det bliver svært.

For selvom der er andre værtshuse i byen, er det menneskene indeni, som tæller, slår Jens Peter Møller fast.

- Det er nemt at gå ned ad gaden og finde et nyt sted, men det er jo ikke værtshuset, det er de mennesker, der er her. Det er ikke en katastrofe, og livet skal jo gå videre, men det handler om det sociale, og det bliver hårdt at miste. Mange er jo ikke på Facebook.

Servitricen Anja Friborg, som er kendt under kælenavnet Panda, var både trist og bevæget over lukningen af det værthus, hvor hun i 10 år har haft sin gang. Foto: Søren Gylling

Ny legeplads i Rædersgade

For Panda er dagen lige begyndt, men den bliver lang. Der er ikke noget med at lukke tidligt, fordi det er søndag. I dag skal der være tid til at sørge og få en lille bid af værtshuset med hjem.

- Vi er her alle sammen i dag. En skal have en stol, jeg har selv fået et emaljeskilt, og to andre skal have klokken og klokkestrengen.

Og det karakteristiske billardbord, som står i midten af værtshuset, bliver flyttet til Kick Off Livesport & Spil i Rædersgade, hvor gæsterne fra Kom Tit har fået lov at mødes over deres gamle bord.

- Poolbordet er vores baby, og det bliver flyttet hen på vores nye legeplads. Så har vi et sted, hvor vi kan mødes en gang om ugen, lød det fortrøstningsfuldt fra Panda, som igen er rykket ind bag den disk, hvor hun har stået i 10 år. Men det skal hun ikke mere, og hvad hun så skal, vides ikke.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal nu. Jeg har ikke lyst til at arbejde et andet sted. Vi er også glade for de andre steder her i byen, men det her er anderledes. Du finder ikke det, vi har her andre steder - det er kulturen.

Et præcist lukketidspunkt kendes ikke, men søndag nat er det slut på Kom Tit, og halvt århundredes værtshushistorie på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade er forbi.

I syv år har Jens Peter Møller været stamgæst på Kom Tit, og for ham er det især det sociale, som kommer til at gøre ondt at miste, når værthuset drejer nøglen søndag. Foto: Søren Gylling
En stor flok gæster havde allerede tidligt søndag eftermiddag indfundet sig i Kom Tits lokaler på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade for sammen at sige farvel til det legendariske værthus på sidste åbningsdag. Foto: Søren Gylling
Flere stamkunder har haft deres gang på kom Tit i over 40 år, så lukningen var ikke populær hos gæsterne på lukkedagen søndag. Foto: Søren Gylling
I 40 til 50 år er tusindvis af bilister blevet mødt af et af byens brune værtshuse på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade på vej ind i Horsens. Senest med den let genkendelige grønne facade og under det mundrette navn Kom Tit. Men søndag var det sidste dag for kunderne på det legendariske værtshus. Foto: Søren Gylling
Bartenderne skal til at se sig om efter nyt at lave, når Kom Tit lukker søndag. Der er nemlig ikke udsigt til, at ejeren finder egnede lokaler andre steder at fortsætte værthuset i. Foto: Søren Gylling
En stor flok gæster havde allerede tidligt søndag eftermiddag indfundet sig i Kom Tits lokaler på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade for sammen at sige farvel til det legendariske værthus på sidste åbningsdag. Søndag 29. december er det nemlig slut for værtshuset efter omtrent et halvt århundrede. Foto: Søren Gylling
En stor flok gæster havde allerede tidligt søndag eftermiddag indfundet sig i Kom Tits lokaler på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade for sammen at sige farvel til det legendariske værtshus på sidste åbningsdag. Foto: Søren Gylling
En stor flok gæster havde allerede tidligt søndag eftermiddag indfundet sig i Kom Tits lokaler på hjørnet af Nørrebrogade og Vestergade for sammen at sige farvel til det legendariske værtshus på sidste åbningsdag. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce