x
Annonce
Kultur

Komave og vraggods bliver kunst

Ulla Salling-Mortensen laver 350 værker til Aalborg og udealter til Vissing Kirke.

Hun henter en komave på slagteriet, finder vraggods i naturen og gør det til kunst.

Annonce

Ulla Salling-Mortensen eksperimenterer med nye virkemidler og materialer, når hun skaber sine værker. Lige nu lægger hun i øvrigt sidste hånd på 430 billeder til medarbejdere i Aalborg Kommune. Adskillige har fået et godt øje til hendes kunst.

Den 60-årige kvinde fra Højbjerg er også i fuld gang med et utraditionelt udealter til Vissing Kirke ved Hadsten. Det er skabt af jern, som bliver oxideret, så det ser rustent ud fra begyndelsen. Det skal stå ude hele året og bruges til gudstjenester og vielser.

Ulla Salling-Mortensen har helt fra barn interesseret sig for det kunstneriske, ikke mindst keramik, men først i sommeren 2013 kunne hun kalde sig kunstner. Da var hun færdig med sin 4½-årige uddannelse på Århus Kunstakademi med blandt andre kunstneren Thomas Andersson som lærer i skulptur.

Ellers har hun haft job i lægebranchen.

Hun har skabt vidt forskellige værker. Der er for eksempel ænder i bronze og træ.

»Jeg er vild med ænder,« siger hun og viser et par eksempler på skulpturer.

Ulla Salling-Mortensen eksperimenterer med materialerne. Hun har skabt flere større skulpturer af vraggods, og lige nu ridser, ætser og maler hun på metalplader af rustfrit stål, kobber og messing.

Hun har været med på censurerede udstillinger på Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie i København og på Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup.

En del værker har hun lavet sammen med Kirsten Holm Nielsen, der er tidligere praktiserende læge og nu keramiker. Det var også sammen med hende, at komaven kom på banen.

»Vi gik ned på slagtehuset i Aarhus og spurgte, om vi kunne få en komave. Og se, er det ikke interessant, hvad der kom ud af den,« siger hun, mens hun peger på spændende strukturer, nærmest celler.

Hun har større planer:

»Om kort tid ansætter jeg en studerende i retorik, Morten Gaard, som praktikant. Han skal hjælpe med at skaffe penge fra fonde og få mine værker til udlandet,« siger hun, der boltrer sig med kunsten i villaen i Højbjerg, hvor hun både har værksted og godt med lys gennem store vinduer.

»Jeg tænker ofte på den franske forfatter Albert Camus' ord: At skabe er at leve to gange,« siger hun.

se mere:

www.salling-mortensen.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Støtteaktion eskalerer: Kæmpebeløb fordoblet på et døgn

Annonce