Annonce
Livsstil

Komiker Anders Grau fra Sommervejret på DR2: Jeg var 10 år om at tage mig sammen til at lave comedy

Da Anders Grau endelig steg på komikertoget, gik det stærkt, og talentprisen ved Zulu Comedy Award i 2013 gav ham rygstødet til at sige sit marketingjob op. Derefter fulgte godt nok en periode, hvor nyhedens interesse for ham forduftede, men denne sommer har han hittet som den navlepillende vejrvært i "Sommervejret på DR2", og han har flere projekter på tegnebrættet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Komikeren Anders Grau har i sommer slået sit navn fast som den opmærksomhedssøgende vejrvært på DR2. Men faktisk var han så genert, at han var 10 år om at tage sig sammen til at lave comedy. Mød komikeren, der som barn lyttede til de voksne i Åsum, senere blev ensom i Herlev og nu drømmer om at spille en rolle i sin egen komedieserie.

Anders Grau har været så genert, at han i mangel af bedre kalder det en "pervers fantasi" altid at have drømt om at optræde, altid at have drømt om at besidde den superkraft, han så det at være sjov som.

Han er ikke vant til at blive interviewet og taler lavt, men med samme genkendelige diktion som den eksistentielt smålige DR2-karakter, Anders G. Jørgensen, han i hvert fald i visse kredse har skabt sig et komisk gennembrud med denne sommer.

Karakteren, der som vejrvært får fortalt, hvordan han lider af lyskesvamp, forsøger at score sin bowlingdate ved at fortælle, at hun er skøn som en femdøgnsprognose uden regn, og har skåret ned på rødvin og tv-boksning om natten, fordi han frygter, det fører til stigende aggressioner, som vil tage magten fra ham. Og som i øvrigt har flyttet Bornholm på vejrkortet, fordi "Danmark designmæssigt er et lorteland".

En umoderne mand, der ikke får nok opmærksomhed, og som mange i begyndelsen havde svært ved at skelne fra Anders Grau selv. Var de to i virkeligheden én og samme person, eller var der tale om en fiktiv karakter?

Som han sidder i skjorteærmer en almindelig formiddag på en bænk på Amager, kunne Anders Grau næppe virke mindre opmærksomhedssøgende.

Hans armbevægelser er små, og hans karaktermæssige ro slående. Men holdninger og store emner som ensomhed, bekymringer og sociale hæmninger er på én gang voldsomme og samtidig overdrevent underspillede.

Hvad er for eksempel ligheden mellem den selvoptagede vejrvært og den amerikanske seriemorder BTK Killer, der navngav sig selv efter sin metode: Bind, Torture, Kill?

BTK Killer havde som vejrværten også behov for at gøre opmærksom på sig selv og skrev til aviserne, når han ikke syntes, de havde skrevet nok om ham.

- Jeg kan godt lide de små dramaer i de store dramaer. Hvis noget handler om at slå andre ihjel, er det lidt banalt at gå op i, om man kommer i avisen for det. Det er i sig selv en ret komisk situation, siger Anders Grau.

Annonce

En god fridag

Er for Anders Grau noget med at stå tidligt op. Gerne klokken 7. Så spiser han en god og sund morgenmad, inden han får sig rørt. Tidligere løb han, og han har også løbet halvmaraton, men nu går han i stedet i fitnesscenter.Derefter handler det om at have afsluttet så mange ting, at han rent faktisk har mulighed for at holde fri. Ellers ligger opgaverne og rumsterer i baghovedet på ham.

På en god fridag vil Anders Grau gerne ud og spise god mad, spille et godt brætspil og måske have tid til også at spille Playstation et par timer alene. Det kunne for eksempel være spillet Stardew Valley. Afslapning kunne også være at se en god film, og Anders Grau er vild med at se film.

- Jeg registrerer alle film, jeg ser, i en app. Forleden så jeg "I Tonya", hvor der er en masse humor omkring det triste. Moderen er helt forfærdelig men på en vildt komisk måde, siger han.

Med alderen er Anders Grau blevet mere afslappet, men tidligere syntes han, det var skræmmende at tage til en fest. Han vil også hellere tale løst med folk og fornemme, hvor de er humormæssigt, end stille og besvare de sædvanlige smalltalk-spørgsmål om, hvor man bor, og hvad man laver. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mere lyttende end talende

Han har altid været fascineret af det lidt triste, ynkelige og smålige, men der skulle gå mange år, fra han som barn så Linie 3 og Finn Nørbygaard i hjemmet i Åsum lidt uden for Odense, til han turde stille sig op på en scene og håbe på publikums gunst.

Faktisk har han taget alle mulige omveje, og længe så han det som en af sine fornemmeste livsopgaver at blive glad og lykkelig, selv om han ikke kom til at lave noget med comedy.

- Først var drømmen at skrive den første ordentlige danske komedieserie, men jeg vidste ingenting, så jeg tænkte, at det ville være godt at begynde i reklamebranchen. Jeg havde også hørt, at mange i reklamebranchen havde læst litteraturvidenskab, og så må man jo gøre det, fortæller Anders Grau.

Det viste sig dog hurtigt - meget hurtigt - at det ikke var noget for ham.

- Det gik op for mig, at det var noget med at læse en masse bøger, og det har jeg aldrig rigtigt gjort. Så jeg gik igen efter kort tid. Tre kvarter.

Mens han arbejdede med it, marketing og som intern sælger i først rengøringsbranchen, så stålbranchen og siden laboratoriebranchen, begyndte han at skrive små tekster ud fra de observationer, han altid har gjort sig.

- Jeg har altid været lidt stille og mere lyttende end talende. Det har også præget mig i forhold til det comedy, jeg laver nu. Det er meget baseret på alle de ting, jeg har suget til mig gennem mit liv af at høre andre mennesker tale sammen. Jeg har to søstre, men de er 15 og 20 år yngre end mig, så jeg er vokset op som enebarn og har lyttet meget til de voksne og prøvet at forstå deres verden, fortæller Anders Grau.

Blå bog

Anders Grau, 37, er udlært handelsassistent med speciale i salg. Han er vokset op i Åsum lidt uden for Odense, har boet en årrække i Odense og halvandet år i Horsens, inden han for 10 år siden rykkede til København.Han har altid interesseret sig for humor og drømt om at være sjov, men længe var han også genert og vidste ikke, hvordan han skulle komme i gang i branchen. Det ændrede sig, da han meldte sig til et kursus i teatersport.

Fik i 2013 talentprisen på 100.000 kroner ved Zulu Comedy Galla.

Har i år fået stor succes som vejrværten Anders Jørgensen i "Sommervejret på DR2", men du kender ham muligvis også som sidekick i "Det Alt For Store/Korte Linda P Show", som medvært på TV2-sketchshowet "Grand Danois" sammen med Niels Hausgaard, fra P3's lørdagsprogram "Selskabet" eller fra podcastserien "Myrdet" af Richelsen & Grau.

Med sin fabuleren over hverdagsagtige ting, der tit ender i absurditeter, har Anders Grau skabt sig en stil, der stikker lidt ud i comedy-branchen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Var bekymret for sociale ting

Han har tidligere haft meget få venner, og da han via en omvej på halvandet år i Horsens flyttede til København, var det blandt andet, fordi han på Sjælland i hvert fald kendte to mennesker. Den ene flyttede endda væk igen, og så sad han i en lejlighed i Herlev og tænkte: "Hvad nu?"

Det var dengang, han ikke havde en kalender. De få aftaler, han havde, kunne han uden problemer huske i hovedet. Senere har han fundet ud af, at han har brug for alenetid, og det dyrker han stadig, selv om kalenderen nu er mere proppet.

Vejen dertil var et kursus i teatersport. Dels fordi det var en måde at udfordre sin blufærdighed på, dels fordi det skulle munde ud i fem minutters standup-show, så han blev tvunget til at optræde.

- Jeg startede selvfølgelig på det hold, fordi jeg havde ambitioner, men det var også for at komme ud blandt mennesker. Ellers var mit liv meget at tage på arbejde, handle og tage hjem.

Måske derfor har Anders Graus første show, "Bekymringsfabler", også handlet om alle de bekymringer, han har gjort sig. Både store og små.

- Som barn var jeg bekymret for atomkrig, og om jeg kunne klare voksenlivet. Senere var jeg bekymret for, hvordan jeg ville klare det, hvis det at lave comedy ikke blev til noget. Jeg ved ikke, om man kan sætte en overskrift på mine bekymringer. Måske har jeg været bekymret for ikke at lykkes eller for at blive skuffet, siger han.

Men også små ting har bekymret ham som det at tabe en bøtte kartoffelsalat i Kvickly og spekulere alt for meget over at skulle sige det til en ansat.

- De er heldigvis mange ting, der ændrer sig, når man bliver ældre, men sociale ting har altid bekymret mig meget. At skulle ud blandt mange mennesker, jeg ikke kendte. Jeg kan bedre lide at stå på scenen og lave standup end at skulle ind at se et show, siger han.

Med Anders Graus fortælling om voldsom generthed, der har hæmmet ham i årevis, lyder det mærkeligt. Forklaringen er, at de sociale regler er skåret ud i pap, når du optræder som komiker.

- Aftalen er, at du stiller dig op på scenen og prøver at være sjov, og det er faktisk okay, hvis publikum synes, du er en kæmpe idiot. Det er en del af aftalen, siger Anders Grau.

De første år, Anders Grau, boede i København, var han meget alene og direkte ensom. Det ændrede sig markant, da han efter mange års tilløb begyndte at lave comedy, og nu er kalenderen noget mere presset. Tidligere havde han slet ikke behov for én. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Humor er en smuk ting

Til gengæld har Anders Grau altid syntes, det var skræmmende at tage til en fest, og han kan stadig opfatte en social samling som en form for teater.

- Det kan godt hæmme én lidt. At man ender med at sidde og tænke, at nu gør den og den sådan, og så gør den og den sådan, for det gør folk altid. Jeg skal jo ikke skræmme folk fra at tale til mig, men det med at spørge til, hvor man bor, og hvad man laver til daglig, føler jeg virkelig, er et spil.

Med alderen har Anders Grau imidlertid lært, at det er godt sted at starte med mennesker, man ikke kender, men han er mere fascineret af at finde ud af, hvor andre ligger humormæssigt. Og det er netop det, humoren kan. Binde folk sammen og skabe et fællesskab.

- Humor er en smuk ting mellem mennesker. Det er en fin måde, folk kan få noget indforstået med hinanden, siger Anders Grau.

Efter 10 års tilløb fik han hurtigt succes på scenen. Ellers kunne det såmænd også været gået i sig selv igen, erkender han.

Hans fabulerende stil om dagligdags begivenheder, der tit udvikler sig i absurde retninger, koblet sammen med evnen til ikke at fortrække en mine, mens publikum knækker sammen af grin, gjorde ham hurtigt til et nyt og interessant navn, og med Zulu Comedy Awards Talentpris i 2013 fik han det rygstød, der skulle til.

- Standup må for mig gerne være en følelse, der bobler i folk og vokser i dem, inden de begynder at grine. Jeg kan godt lide at jagte den udefinerbare humor. At folk bare kan mærke noget genkendeligt i maven, siger Anders Grau. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fascineret af seriemordere

Efter et år med comedy droppede han sit marketingjob, og selv om han ikke umiddelbart havde held til at afsætte den tv-serie, han havde skrevet med sig selv i hovedrollen, har han haft mange forskellige roller de seneste år.

For eksempel har han sammen med den tidligere politimand Sebastian Richelsen lavet podcast-serien "Myrdet", hvor de på skift fortæller hinanden om nogle af historiens mest gruopvækkende seriemordere.

Et emne, han altid har været optaget af. Som barn i form af skrækfilm, og undervejs i arbejdet med podcastserien gik det op for ham, at han kendte mange af seriemorderne.

- Jeg ved ikke, om Sebastian har haft en fornemmelse af, at jeg har været draget af det univers. Vi kendte ikke hinanden i forvejen, men det kørte bare, og vi havde lidt samme tilgang til det. Vi kan godt lide de frygtelige detaljer, siger Anders Grau.

Samtidig rumsterer drømmen om at skrive en vellykket komedieserie stadig ufortrødent, men i første omgang takkede DR nej til den 37-årige komikers udkast. Karakteren blev imidlertid udviklet og endte med at blive den viralt hittende vejrvært på DR2, der i første sæson forsøgte at opretholde illusionen om, at der rent faktisk er tale om en vejrudsigt, mens han - efter en ufrivillig pause beordret af chefen - mere skamløst snakker løs om sit lettere sørgelige liv.

Med alderen er Anders Grau blevet mere afslappet, men tidligere syntes han, det var skræmmende at tage til en fest. Han vil også hellere tale løst med folk og fornemme, hvor de er humormæssigt, end stille og besvare de sædvanlige smalltalk-spørgsmål om, hvor man bor, og hvad man laver. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vil gerne dyrke skuespillet

En karakter, der er meget fokuseret på sin egen lille navle og blottet for selvindsigt taler ud om alt fra kærlighedskvaler til uenigheder med kolleger og chefer. En stil, Anders Grau ikke kunne drømme om at følge.

- Privat har jeg slet ikke lyst at lægge en masse på Facebook, og professionelt gider jeg simpelthen ikke. Jeg har aldrig taget særligt mange billeder, men nu gør jeg det slet ikke. Det er meget sjovere at være der, hvor man er, siger han.

Han er mest af alt interesseret i måder, mennesker agerer på, og så har han ikke droppet drømmen om at skrive en komedieserie og selv spille en rolle i den.

- Til at begynde med troede folk, at vejrværten var mig, bare med et andet navn. Men jeg håber, at folk kan se, jeg anstrenger mig for at spille en rolle. Jeg tror ikke, det bliver betragtet som skuespil, men det vil jeg insistere på, at det er, og jeg vil meget gerne dyrke skuespillet meget mere, siger han.

- Standup må for mig gerne være en følelse, der bobler i folk og vokser i dem, inden de begynder at grine. Jeg kan godt lide at jagte den udefinerbare humor. At folk bare kan mærke noget genkendeligt i maven, siger Anders Grau. Foto: Birgitte Carol Heiberg
- Standup må for mig gerne være en følelse, der bobler i folk og vokser i dem, inden de begynder at grine. Jeg kan godt lide at jagte den udefinerbare humor. At folk bare kan mærke noget genkendeligt i maven, siger Anders Grau. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Da Anders Grau endelig steg på komikertoget, gik det stærkt, og talentprisen ved Zulu Comedy Award i 2013 gav ham rygstødet til at sige sit marketingjob op. Derefter fulgte godt nok en periode, hvor nyhedens interesse for ham forduftede, men denne sommer har han hittet som den navlepillende vejrvært i "Sommervejret på DR2", og han har flere projekter på tegnebrættet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce