Annonce
AGF

Kommentar: Corona har vist os, hvor meget tilskuerne betyder

Arkivfoto: Axel Schütt/Scanpix.

Det kan godt være, at entréindtægter og deraf afledt bodsalg – også kaldet "match day-indtægter" - ikke spiller samme altafgørende rolle for de danske Superligaklubber, ikke fylder nær så meget forhold til bundlinjen som "back in the days". Men er der noget, som den verserende coronakrise set med sportslige briller kan komme til at hugge ud i granit, er det vel, at tilskuerne, fansene er en uundværlig sammenhængskraft for al elitesport – og ikke mindst fodbolden.

Det oplevede vi alle, inden landet blev lukket ned for en lille måned siden, da flere kampe i den bedste fodbold -og håndboldrække blev spillet uden publikum.

Det var en flad fornemmelse. Ingen tilskuere, ingen stemning. Og uden stemning på tribunerne, ingen gnist, ingen kant, ingen nerve.

Og for tv-seerne var oplevelsen den samme. Alt dette er naturligvis skrevet i respekt for, at elitesport ikke spiller førsteviolin for tiden. Der er ting, der er vigtigere. Men sporten kæmper også en overlevelseskamp.

Tilskuere kommer der så heller ikke på stadions eller i hallerne før tidligst til september. Det er konsekvensen af statsminister Mette Frederiksens udmelding mandag aften om fortsat at forbyde store forsamlinger til og med august måned.

Det her handler om Superligaen.

Skal Superligaen eller de lavere rangerende divisioner spilles til ende, bliver det altså uden fansene – og det bliver alt andet lige en tam og slap afslutning på indeværende sæson.

Er det bedre at lade være og trække en streg i sandet nu?

Nej, for tv-pengene vil stadigvæk være der – med eller uden tilskuere – og derudover er der også hensynet til og plejen af de igangværende sponsoraftaler. Og pengene fra rettighedshaverne og sponsorgrundlaget er – i næsten alle klubber – de centrale indtægtskilder. Og ja, så har FC København Lalandia og et fast tilbagevendende europæisk eventyr, der også generer kroner i kassen, og FC Midtjylland lever højt på deres salg af profiler på transfermarkedet, men generelt set er klubberne bygget op omkring tv-penge og sponsorer.

Så det er faktisk vigtigt for klubberne at få spillet sæsonen færdig med alle kampe.

Det er også Divisionsforeningens fortsatte ambition.

Altså: At gennemføre de sidste to spillerunder af grundspillet plus den udsatte kamp mellem AGF og Randers og efterfølgende få afviklet opgørene i både medaljeslutspillet (top seks) og nedrykningsspillet. Derudover skal pokalturneringen også færdigspilles.

Forestil dig lige en pokalfinale uden tilskuere, uden den sædvanlige folkefest. Det bliver jo ikke en rigtig pokalfinale. Det bliver i min bog SLET ikke en pokalfinale. Men turneringen, der har AGF, AaB, Sønderjyske og Horsens tilbage, skal naturligvis have fundet en vinder, hvis det er muligt.

Tirsdag meldte Divisionsforeningen tre nye scenarier for en afvikling af Superligaen.

Det første: Starter 17. maj med kampene i 25. runde - og den udsatte kamp mellem AGF og Randers FC et par dage tidligere.

Scenarie 2 er med start den 24. maj, mens scenarie 3 er med start 31. maj.

Det er planen, at Superligaen, NordicBet Ligaen og Sydbank Pokalen skal spilles til ende inden slutningen af juli. Det peger på en genoptagelse af Superligaen i slutningen af maj.

Det scenarie er – som jeg også beskrev i sidste uge – kun realistisk, hvis spillerne igen får lov til at træne sammen i flok, at det bliver tilladt at træne som før corona med nærkampe og tempo – og ikke bare individuelle løb – efter 10. maj.

For efter så lang tid uden almindelig træning og kampe vil det kræve minimum to-tre uger at komme bare nogenlunde op i gear igen for spillerne. Så det er presset.

Som jeg også har været inde på tidligere, opererer Divisionsforeningen også med tre alternativer, tre nødplaner, hvor den mest vidtrækkende naturligvis er den at fryse stillingen, som den tager sig ud her og nu, fordi det simpelthen ikke viser sig muligt at spille flere kampe. Det vil betyde guld til FCK, sølv til FCK, bronze til AGF og nedrykning til Silkeborg, Hobro og Esbjerg.

Det andet alternativ går på at få spillet de to sidste runder i grundspillet samt den udsatte kamp mellem AGF og Randers – og så trække en streg i sandet der. Det vil heller ikke rykke meget i det store billede: Kun bronzemedaljerne vil være et åbent spørgsmål.

En sidste mulighed vil være, hvis vi kommer et stykke ind i juni måned, at spille sæsonen færdig i forhold til playoff -og nedrykningskampe, men med et minimeret mesterskabsspil, hvor holdene i top seks kun møder hinanden én gang.

Fodbolden lever fortsat i uvisheden om, hvordan og hvorledes. Men nu ved klubberne da i det mindste, at de, hvis/når de kommer i gang igen med denne sæson, kommer til at spille for tomme tribuner.

Det er røvsygt, men vil være bedre end ingenting. Og det vil altså ikke gøre noget afgørende indhug i klubbernes økonomi. På den korte bane. Taler vi om et lignende scenarie ind i en kommende sæson vil tomme tribuner blive helt anderledes afgørende. For hvad gør det ved tv-aftalerne? Hvor mange sponsorer hopper med/bliver på vognen? Fodbold uden tilskuere er ikke det samme produkt.

Klubberne står foran en sommer, hvor der skal forhandles om gentegninger af sponsorater. For AGF handler det om omkring 100 aftaler. Hvordan ser det hele ud til den tid? Vi ved det ikke.

Én ting ved vi: De kommende måneder vil – uanset, hvad der kommer til at ske - blot underbygge, hvor essentielle og vigtige fansenes tilstedeværelse og opbakning er for klubberne. Det er noget at det positive, der ser ud til at komme med ud på den anden side af corona-krisen:

Det har åbnet manges øjne for, hvad fansene kan, hvad fodbold kan. Og de to ting hænger sammen på trods af million-indsprøjtninger fra tv-selskaber og vilde transfers. Det er tilskuerne, der er bindemidlet. Fodbold. Det er tilskuernes sport.

Det har åbnet manges øjne for, hvad fansene kan, hvad fodbold kan. Og de to ting hænger sammen på trods af million-indsprøjtninger fra tv-selskaber og vilde transfers. Det er tilskuerne, der er bindemidlet. Fodbold. Det er tilskuernes sport.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce