x
Annonce
Sport

KOMMENTAR: Hareide skal have sin hyldest

KOMMENTAR: Der er ingen grænser for den medfølelse, der strømmer imod 66-årige Åge Hareide fra DBU's side.

Både DBU-formand Jesper Møller og fodbolddirektør Peter Møller, der som formanden har rødder i AaB, er overordentlig kede af, at Hareide ikke får lov at slutte sine fire år som dansk landstræner med EM-slutrunden, der ville have begyndt med tre hjemmekampe i Parken i juni, hvis ikke der havde hærget en corona-virus.

Men der er ret beset heller ingen anden løsning end at sige farvel og tak til Åge Hareide al den stund, at hans kontrakt udløber i sommer. Og rent faktisk synes DBU's medfølelse oprigtig nok.

Selv om DBU jo for længst har sværget til en anden løsning med Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst ved roret, og de er i forvejen blevet godt rustne af at vente og vente på at komme i job og få implementeret deres fodboldfilosofi, som må formodes at være markant anderledes end nordmandens.

Hareide har stået for en pragmatisk tilgang til spillet og som søn af en torske- og sildefisker har det vigtigste altid været at have en fangst med hjem i nettet uanset, hvordan den er blevet halet inden borde.

Der har siden siden Hareide blev ansat den 10. december 2015 været skepsis i krogene af det danske fodbold-parnas. Mens Ståle Solbakken er blevet hyldet og båret på skjolde gennem sine år i FC København, så var det alligevel en kende tungt også at skulle bekende sig til en nordmand i spidsen for de rød-hvide.

Det ligger dybt i danskerne, at nordmændene ikke er så dygtige til at spille fodbold som os andre. Det ligger helt tilbage til Egil Drillo Olsens dage i 90'erne, da Norge fejrede trumfer ved at sætte et massivt flydebælte ud på havet og så ellers sparke bolden op til en, der hed Flo og gøre sig farlige derfra.

Den slags ligger så fjernt fra det fine danske og selv om Morten Olsen var kørt sur i netop en spillestil, der talte en skov af afleveringer uden fremdrift, så kom en del af eksperterne åbenbart alligevel til at savne en mere boldbesiddende og måske fastere spillestil.

Drillo sagde altid, at fodbolden udvikler sig dialektisk. Dialektik er en filosofisk metode til at forklare en bestemt sag eller et bestemt forhold ved at kombinere argumenter for en mulig forklaring med modargumenterne (antitese) til en højere enhed (syntese) eller ved at anskue sagen fra forskellige sider. Tja-bum.

Hareide vidste, at han med sin ballast og det mere ydmyge men praktiske og realistiske syn på fodboldspillet, havde skeptikere.

- Skeptikerne kan du aldrig besejre. Det gør du aldrig som nordmand. Skeptikerne vil altid være der uanset. De har en anden kultur og et andet syn på det. De foretrækker en dansker i spidsen for landsholdet og så er det svært at være nordmand, sagde han umiddelbart efter udnævnelsen af Hjulmand og Wieghorst.

Der findes en vise om minigolfbanen ved Fladballe strand, hvor agtværdige mænd i årevis spillede det 18. hul på tre slag med en særlig teknik, som alle så som den eneste og rigtige måde at klare hullet på. Indtil der kom en fremmed og slog bolden i hul på et eneste slag. Han blev forvist fra banen.

Helt så ilde gik det ikke Åge Hareide. Der var trods alt fornuftige folk, der kårede ham som årets træner i 2018 og 2019. Det var også svært at gøre andet med en mand, der overlader landsholdet med 34 kampe uden nederlag i ordinær kamp - en mand, der turde træffe hårde beslutninger, da Danmark i november 2016 havde tabt 0-1 hjemme mod Montenegro og siden ikke så sig tilbage.

Åge Hareide skal have sin hyldest fra folket, der stod bag ham, da DBU valgte en anden. Det må være muligt at arrangere en afskedskamp for ham, når nu landet en skønne dag er blevet til Danmark igen. Det skal være muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Overlæge på AUH: - Det er de unge og raske, vi har i respirator

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Singleliv med fixpunkter i en coronahverdag: Frisk luft, Facetime og en smuk solopgang

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Aarhus

Få overblikket: Genbrugspladser åbner igen efter coronalukning - men med adgangsbegrænsning og en løftet pegefinger

Annonce