Annonce
AGF

Kommentar: Korte lejeaftaler er ikke altid sagen, men giver god mening i AGF lige nu - her er tre argumenter

Bubacarr Sanneh har scoret for FC Midtjylland i en Superligakamp tilbage i maj 2018. Det næste halve år er han AGFer. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Annonce

De seneste dage er der kommet to nye navne til i AGF-truppen:

Midtstopperen Bubacarr Sanneh er hentet til fra belgiske Anderlecht, og offensivspilleren Daniel Arzani, ejet af Machester City, sagde goddag tirsdag formiddag.

Signingen af Sanneh, der tidligere har vist sit store værd i Superligaen for både AC Horsens og FC Midtjylland, er en direkte konsekvens af anfører Niklas Backmans alvorlige knæskade, en nødvendighed, mens australske Arzani, der ifølge bulletinerne kan gøre sig på begge kanter samt på den centrale midtbane er et udpræget offensivt supplement.

For begge d'herrer gælder, at de er fløjet til Danmark med korte lejeaftaler i baglommen, der gælder frem til sommer.

Jeg har det normalt ret stramt med for mange af de her korte lejeaftaler i en trup - Mathias Jørgensen blev før jul også hentet ind på en seks måneder aftale og i forvejen har klubben også både Kamil Grabara og Kevin Diks på et-årige lejeophold - for det kan ikke undgå at ruske op i noget hierarki, måske påvirke stemningen eller dynamikken, når spillere, der kommer ind fra højre og højst sandsynligt snart er væk igen, potentielt sætter sig på spilletid i en i forvejen ellers velfungerende gruppe - og mange gange først og fremmest har en kickstart af egen karriere fremfor holdets udvikling for øje.


AGF jagter en ny sportschef, og indtil det er på plads, giver det ingen mening at kaste sig ud i ting, der ikke allerede var på tegnebrættet i forvejen såsom kontraktforlængelser - eller huller i truppen, der skal reageres hurtigt på som Backmans skade.


Jeg siger ikke, at det kommer til at ske her, for det kan jeg naturligvis ikke vide noget om, men faren for at træde nogle af truppens både etablerede og unge talenter over tæerne, vil altid være til stede. Er vi nu pludselig ikke gode nok, kan de tænke. Man risikerer at rokke ved nøglebegreber som kontinuitet og tillid. Og der kommer jo også en tid efter lejeaftalernes ophør.

Quick fixes er en farlig størrelse.

Men min pointe her, er, at jeg faktisk synes, at det i den givne situation giver rigtig god mening, hvad AGF har gang i. Jeg forstår bevæggrundene. Det er en helt særlig situation.

Tre argumenter:

1. Klubben er p.t. uden sportschef, og det betyder, at administrerende direktør Jacob Nielsen - i tæt samarbejde med talentchef Jesper Ørskov, der har en fortid som fodboldagent - lige nu fungerer som sportslig ansvarlig. AGF jagter en ny sportschef, og indtil det er på plads, giver det ingen mening at kaste sig ud i ting, der ikke allerede var på tegnebrættet i forvejen såsom kontraktforlængelser - eller huller i truppen, der skal reageres hurtigt på som Backmans skade. Udformningen og sammensætningen af truppen på den lange bane, de større strategiske overvejelser og søsætninger,  må naturligvis vente på den ny sportschef. Derfor er korte aftaler en god løsning, som tingene ser ud.

2. Der venter et tæt forårsprogram. Og AGF er ambitiøse. De vil igen spille med om medaljer og er i kvartfinalen i en pokalturnering, de går efter at vinde. På grund af det forestående EM, er det en yderst komprimeret kampkalender med masser af midtugekampe, der venter holdet.  Det kræver ressourcer. Og en knivskarp trup, mentalt som fysisk. Hverken Nicklas Helenius eller Mustafa Amini spillede nogen rolle i efteråret, og de er væk nu, men det gav også et nummerisk underskud, og det har klubben rådet bod på ved de korte lejeaftaler samt at bringe flere af de helt unge talenter i spil i testkampene.

3. Som allerede beskrevet er Niklas Backman ude i lang tid med en knæskade, så med kun tre driftsikre midtstoppere tilbage i truppen - Hausner, Tingager og Juelsgård - skulle der hentes en fjerdemand ind. Det blev Bubacarr Sanneh. Han har godt nok ikke spillet mange kampe de seneste sæsoner, så det er en rusten spiller, der er blevet lejet. Omvendt så kender alle i Superligaen til hans kvaliteter, og han kender Superligaen. Det er trods alt et plus, når der er tale om en så kort aftale. Noget mere usikker er denne signatur på Daniel Arzanis niveau. Han har mildt sagt heller ikke spillet mange minutter de seneste mange sæsoner, men med Bror Blumes aktuelle skade - og en tilsyneladende usikkerhed på, hvorvidt spillere som Erlykke, Hvidt, Kaastrup og Jevtovic her og nu kan stå distancen - har der været brug for at få endnu mere bredde ind på positioner, der ellers i forvejen er godt polstrede. Her virker Arzani dog som en større lottokupon end Sanneh og Jørgensen. Men folk vinder jo i lotto i ny og næ.

AGF-truppen

Målmænd

- Kamil Grabara (30. juni 2021, lejet i Liverpool)

- William Eskelinen (30. juni 2024)

- Kasper T. Kristensen (31. december 2021)

- Daniel Gadegaard (30. juni 2022)

Backs

- Kevin Diks (30. juni 2021, lejet i Fiorentina)

- Alexander Munksgaard (31. december 2023)

- Casper Højer Nielsen (31. december 2021)

- Alex Gersbach (30. juni 2022)

- Magnus Anbo (30. juni 2021)

Midterforsvarere

- Niklas Backman (30. juni 2022, ude resten af 2021 med skade)

- Frederik Tingager (30. juni 2025)

- Sebastian Hausner (31. december 2025)

- Bubacarr Sanneh (30. juni 2021, lejet i Anderlecht)

- Jesper Juelsgård (30. juni 2022)

- Mikkel Lassen (30. juni 2024)

Kantspillere

- Gift Links (30. juni 2024)

- Jon Dagur Thorsteinsson (30. juni 2022)

- Albert Grønbæk Erlykke (31. december 2025)

- Milan Jevtovic (30. juni 2024)

- Søren Tengstedt (30. juni 2024)

- Magnus Kaastrup (31. december 2021)

Centrale midtbanespillere

- Nicolai Poulsen (30. juni 2024)

- Patrick Olsen (30. juni 2025)

- Bror Blume (30. juni 2021)

- Benjamin Hvidt (31. december 2021)

- Zach Duncan (31. december2025)

- Daniel Arzani (30. juni 2021, lejet i Manchester City)

Angribere

- Patrick Mortensen (30. juni 2023)

- Alexander Ammitzbøll (31. december 2021)

- Mathias Jørgensen (30. juni 2021, lejet i New York Red Bulls)

- Frederik Ihler (30. juni 2022)

Januarvindue

Ind: Bubacarr Sanneh (Anderlecht), Daniel Arzani (Manchester City), Mathias Jørgensen (New York Red Bulls (USA), leje), Magnus Kaastrup, (Viborg FF, retur fra leje), Alexander Ammitzbøll, (FK Haugesund (Norge), retur fra leje)

Ud: Mustafa Amini (kontraktudløb), Nicklas Helenius (Silkeborg IF)

Siden Jacob Nielsen overtog ansvaret for det sportslige, har han forlænget kontrakter for Frederik Tingager, Sebastian Hausner, Albert Grønbæk Erlykke, Zach Duncan og Niklas Backman.

Vinterens vindue åbner officielt tirsdag 5. januar og lukker mandag 1. februar klokken 23.59. AGF møder Vejle i Superligaen 2. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce