Annonce
AGF

Kommentar: Sponsorflugt? Corona er også en bombe under eliteidrætten i Aarhus

Foto: Ole Nielsen.
Annonce

Mikkel Hansen siger det, Lionel Messi har sagt det, og mange andre superstjerner med hang til høj puls og bjergtagende præstationer peger i samme retning:

Sport er ligegyldigt er lige nu.

Den aktuelle corona-krise har skubbet alt andet til side, og den ene turnering, liga og programsatte sportsbegivenhed – fra formel 1-løb til EM-slutrunder i fodbold – bliver aflyst og udsat på stribe i disse dage.

Det er, som det er. Der er ingen vej udenom. Der er større ting på spil end point og sirligt pudsede pokaler:

Det handler om folkesundhed, om menneskeliv, om sundhedsvæsener, der balancerer på kanten af nedbrud. Det handler om samfund, der lukker ned, folk, der mister jobs og livsdrømme, om udsatte, der bliver endnu mere udsatte og sårbare. Og meget mere.

Set i det lys virker det ganske rigtigt inderligt ligegyldigt, hvorvidt Liverpool vinder Premier League, om AGF ender i top seks eller om de danske håndboldligaer kommer i gang igen foreløbigt.

Så længe vi ikke ved mere, og reelt ikke kender noget til tidshorisonten for corona-virussens gøren og laden, giver det ingen mening at snakke ”hvor og hvornår, hvordan og hvorledes, og hvad nu hvis”. På den korte bane, naturligvis. Og det er også i forhold til tingens tilstand på den korte bane, at Messi, Hansen og AGFs sportschef (som han gjorde i denne avis tidligere på ugen, red.) alle anerkender, at deres næsetip ikke har forrang.

For der kommer også en tid på den anden side af corona, hvor sporten på verdensplan og herhjemme skal finde fodfæste, reorganiseres, videre. Det kan og skal ske, når vi ved mere, når virussen forhåbentligt for denne gang er inddæmmet og under kontrol. Et kæmpemæssigt portsligt puslespil venter, hvor det skal afgøres, hvem - hvis nogen overhovedet - der skal krones som nationale mestre; hvem, der rykker ned, op, hvornår restende kampe eventuelt skal spilles - og hvad det får af indvirkning på den kommende sæson. Det underkender jeg ikke, men den tid, dét fægteri.

Her venter så også – og det er i min bog langt vigtigere og mere vidtrækkende – en kæmpe økonomisk regning. Økonomiske tømmermænd a la lørdag morgen på Smukfest. Det er i værste fald klubbers eksistens, der er på spil. Mere blødt: Sænkede ambitioner på grund af færre kroner på lommen.

Og herfra tager vi de danske briller på. Lige nu taber Superliga-klubberne i fællesskab 20 millioner kroner per ikke-spillet spillerunde. Divisionsforeningen Håndbold har regnet ud, at en herrekamp i ligaen uden tilskuere i gennemsnit kan koste op mod 400.000 kroner i indtægter. Det er altså ikke småpenge.

Én ting er, at klubberne i dansk fodbold, håndbold, ishockey og basketball har mistet entré, TV -og bodsalgsindtægter som følge af de aflyste kampe og indstillede/suspenderede turneringer. Noget helt andet er, hvad der kommer til at ske på sponsor-fronten.

De store, stærke virksomheder holder indtil videre skindet på næsen, har andre og bedre forudsætninger for at kunne overleve i den aktuelle situation end enkeltmandsfirmaer, restauranter og andre selvstændige, der er blevet bedt om at lukke ned.

Når det er sagt er der også i AGF, Bears og Århus Håndbold en række sponsorer fra det øverste lag, der bløder økonomisk lige nu. De fyrer medarbejdere på stribe. Men de er trods alt mere robuste set i det lange lys.

Måske allermest alarmerende for klubber og atleter: Hvordan kommer især de mange mindre virksomheder, der er en så stor del af fundamentet for de lokale klubber, ud af den verserende krise? Hvordan stiller de sig til at fortsætte et givent sponsorat på den anden side? Hvor mange vil overhovedet have råd eller mentalt overskud til at skyde penge efter AGF, Århus Håndbold eller Bakken Bears? Eller Aarhus Fremad, de århusianske volley-ligaklubber og personligt sponsorerede udøvere?

Det er en bombe under eliteidrætten i Aarhus. Og alle andre steder i landet.

Og ja, regeringen og et enigt folketing kunne torsdag præsentere en hjælpepakke på et enormt milliardbeløb, der langt hen ad vejen kommer til at holde et sikkerhedsnet under de små, mellemstore virksomheder og selvstændige. Det er glædeligt. Det er en stor hjælp.

Men der vil fortsat være tab. Bøjede hoveder. Og spørgsmålet er igen: I hvor høj grad kommer disse virksomheder til at kigge efter sportssponsorater på den anden side af krisen. Vil det overhovedet være et fokus-område, når man skal have sig selv på benene?

Vi ved det ikke. Men det er reel problemstilling, som klubber og atleter med personlige sponsorater allerede nu er nødt til at kigge ind i. Og det allerede nu.

Ser vi på fodbolden, som er den klart største og pengestærke sportsgren herhjemme, fylder AGF naturligvis rigtig meget i billedet i Aarhus. Umiddelbart er klubben, der p.t. ligger placeret som nummer tre i Superligaen, fornuftigt polstret rent økonomisk.

Men den er også bygget op af det i de senere år stadigt stigende antal sponsorer, store som små, klubben har taget ind. De er hjertet i en klub, der i den grad gerne vil omfavne byen, og også er lykkedes med det. Her, tror jeg, at der trods alt er opbygget en så stor grad af sammenhængskraft, at det for mange vil føles naturligt at bakke op også efter krisen.

Men det er ikke nødvendigvis tilfældet alle steder. Det er ikke alle virksomheder, der vil blive ved med at prioriterer sports-sponsorater. Der er klubber i Superligaen, i Håndboldligaen og i Basketligaen, der på trods af hjælpepakken, helt sikkert kommer i problemer, hvis det her – som alt tyder på – kommer til at vare et par måneder endnu. Det handler om overlevelse, for andre om at kigge ind i den kommende sæson med markant mindskede ambitioner i forhold til evner og muligheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce