Annonce
Danmark

Kommentator om sammenbrud: Boligminister forsøger at udstille R

Der pågår et magtspil mellem regeringen og De Radikale, der forsøger at samle flertal uden om regeringen.

Regeringens forhandlinger om et indgreb overfor kapitalfondes indtog på lejemarkedet er onsdag brudt sammen. Men De Radikale forsøger at samle et flertal med blå blok uden om regeringen.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har opgivet at finde flertal i et forsøg på at udstille De Radikale, mener politisk kommentator Erik Holstein fra Altinget.

- Der foregår et taktisk spil, hvor han forsøger at udstille dem, og de forsøger at lægge pres på ham ved at indgå i forhandlinger udenom regeringen.

- Det ser dumt ud for regeringen, at der fortsætter forhandlinger udenom regeringen. Men omvendt, når sagen kommer længere hen, står Socialdemokratiet rimelig stærkt ved at kunne sige, at de gjorde alt, hvad de kunne, siger han.

Indgrebet skulle sætte en stopper for eksempelvis kapitalfonden Blackstone og lignende aktørers mulighed for at opkøbe lejeboliger, sætte dem i stand og hæve huslejen markant.

Det store stridspunkt i forhandlingerne har været den foreslåede karensperiode for huslejestigninger.

Den ville betyde, at huslejer ikke måtte stige på grund af renovering i syv år efter, at en ejendom er solgt. Den vil De Radikale have længere ned.

- Der er ikke enighed om karensperioden. Og ud over uenigheden om substansen, er der en meget dårlig kemi mellem De Radikales forhandler og især DF's forhandler på den ene side og boligministeren på den anden, siger Erik Holstein.

På længere sigt vidner det om dårlig kemi mellem regeringen og støttepartiet De Radikale, der vil tage sig dyrt betalt de næste fire år, mener Holstein.

- Det vidner i høj grad om, at De Radikale føler, at de ikke skylder regeringen noget. De har et dårligt forhold til regeringen. For De Radikale er det en selvstændig pointe at vise, at det kan være svært for en socialdemokratisk mindretalsregering, siger han.

De Radikale blev ikke inviteret med i regering i sommer, da Mette Frederiksen (S) blev statsminister efter valget. Det var de derimod sidst, da Socialdemokratiet sad ved magten.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce