x
Annonce
Udland

Dansk milliardrabat på EU-bidrag genoplives i frisk forslag

Med små besparelser hist og her har EU-Kommissionen fundet 20-30 milliarder euro i budgetforslag.

Finsaksen er fundet frem i EU-Kommissionen, som fredag har været i gang med at klippe toppe af en række programmer i det budgetudspil, som EU-landene arbejder på at lande en aftale om.

Annonce

Samtidig lægger EU-Kommissionen op til, at rabatterne, som blandt andet Danmark nyder godt af nu, bevares i budgetperioden fra 2021-2027.

- Det med at udfase rabatterne var ikke gangbart, siger en kilde i EU-Kommissionen til Ritzau.

Danmark har i den igangværende budgetperiode en rabat på EU-bidraget på en milliard danske kroner årligt. Fire andre EU-lande har rabatter indtil nytår. Storbritannien, som har forladt EU, er et af dem.

Der er dog alene tale om et teknisk dokument, som EU-Kommissionen har sendt rundt til stats- og regeringscheferne. De ventes fredag aften omsider at mødes igen efter en lang række samlinger i mindre konstellationer.

Det tekniske dokument anviser mulige "besparelser" for over 24 milliarder euro.

Disse medfører, at den procentsats af EU's bruttonationalprodukt, som budgetrammen fremstilles som, vil blive en smule mindre: 1,069.

Kompromisforslaget fra før topmødet, fremlagt af EU-præsident Charles Michel, lød på 1,074 procent af bruttonationalindkomsten (bni).

Af det tekniske dokument fremgår, at man vil spare lidt på EU's store forskningsprogram, rumprogrammet og udviklingsstøtte - og en række andre punkter.

Dog lægger det op til at bruge en smule mere på at sikre en retfærdig overgang til klimaneutralitet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce