Annonce
Aarhus

Kommunal hjælp til corona-trængte brancher på vej: Det skal pengene gå til

Torsdag den 17. december sidste år lukkede regeringen storcentre som Bruuns Galleri. Nedlukninger har gjort så ondt på både detailhandlen, turist-erhvervene og oplevelsesindustrien, at Aarhus Kommune vil hjælpe med en genstart. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix)
Aarhus Byråd skal beslutte, om kommunen skal bruge seks millioner kroner på at genstarte turismen, detailhandlen og oplevelsesindustrien.

AARHUS: Hoteller og restauranter uden gæster.

Butikker uden kunder.

Et år med en dødelig virus og lange perioder med nedlukning har været en hård omgang for alle. Men værst har det været for turismen, detailhandlen og den oplevelsesindustri, som Aarhus de sidste år har satset på.

Annonce

Tal fra Danmarks Statistik taler for eksempel om århusianske hoteller med masser af tomme værelser i 2020. Helt præcist faldt antallet af overnatninger med 38 procent i forhold til 2019.

Derfor skal Aarhus Byråd på onsdag tage stilling til et forslag fra Borgmesterens Afdeling om at yde en økonomisk håndsrækning på seks millioner kroner som hjælp til genstart, når Danmark lukket så meget op, at vi igen kan gå ud at spise, se et teaterstykke eller gå til koncert i et af byens spillesteder.

Og ikke mindst når udenlandske turister igen kan tage på ferie i Aarhus med overnatning på et af byens hoteller.

Store tab i omsætning

I indstillingen til byrådet tegner Borgmesterens Afdeling et dystert billede af situationen.

"Turisme, detailhandel og oplevelsesindustrien i Aarhus har oplevet store tab i omsætning og indtjening og forventer også fremadrettet markante fald," står der.


Flere betalingsstandsninger og konkurser er efter al sandsynlighed på vej

Indstilling til Aarhus Byråd


Detailhandlen var inden corona-krisen ramte, presset af en øget nethandel.

"Den gradvise genåbning har forløbet positivt, men det er usikkert, om der forbrugsmæssigt har været tale om en kortsigtet "ketchup-effekt". Flere betalingsstandsninger og konkurser er efter al sandsynlighed på vej," står der i indstillingen.

Annonce

Tre puljer

Siger byrådet ja til forslaget om at bruge seks millioner kroner på en genstart, vil pengene blive fordelt i tre puljer. Hver med to millioner kr.

En turisme-pulje, der skal udvikle nye koncepter og modeller, som kan trække gæster til Aarhus og udvikle en bæredygtig turisme. Penge fra puljen skal også bruges til markedsføring af Aarhus.

Der er også en detailhandel-pulje. Den skal bruges til at udvikle nye koncepter og modeller, som kan trække shopping-gæster til Aarhus og sikre byen en bæredygtig detailhandel.

Den tredje pulje skal hjælpe spillesteder, teatre, museer - det kan kalder oplevelsesindustrien - i gang gennem en markedsføring af Aarhus som oplevelses- og underholdningsby.

Målet er, at tiltag indenfor de tre puljer skal hjælpe med at trække mennesker til byen til gavn for hoteller, detailhandel, caféer, restauranter og attraktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce