Annonce
Aarhus

Kommunal topchef i betændt sag om sponsorater

<p>Claus Pedersen anfægter en del af grundlaget for Lars Poulsens beretning om fiflen med tilbud i Natur og Vej Service. Foto: Kim Haugaard.</p>

Kommunal chef hvervede firmaer med millionaftaler med kommunen som sponsorer i sin badmintonklub.

En topchef i Aarhus Kommune fik firmaer med million-handler med kommunen til at blive sponsorer i sin egen idrætsforening.
Annonce
<p>Arkivfoto: Iris</p>
Det er chefen for Aarhus Kommunes Center for Byens Anvendelse, Claus Pedersen, der har skaffet sponsorer til en badmintonklub i sin hjemby Aalborg, blandt leverandører til kommunens Natur og Vejservice, som han selv var chef for på daværende tidspunkt.
Uddrag af kontrakten om traktorleje mellem SD Kjærsgaard og Aarhus Kommune. I samme periode, hvor kontrakten til 1,6 mio. kr. om året blev indgået, blev SD Kjærsgaard hovedsponsor i badmintonklubben Triton Aalborg - på opfordring af blandt andre Claus Pedersen.
Claus Pedersen har i en årrække været medlem af bestyrelse og sponsorudvalg i badmintonklubben Triton i Aalborg.
<p>Allerede i januar 2010 fik Claus Pedersen fra en af vejingeniørerne i Natur og Vejservice denne klare besked om problemerne med materiel og service fra Hans Møller. Alligevel fortsatte indkøbene af sneplove og saltspredere hos det nordjyske firma.</p>
Samtidig er han mangeårig bekendt af ejerne af de to sponsor-firmaer.
Natur og Vejservice indgik i 2010 en fire-årig aftale om leje af minitraktorer med det nordjyske maskinfirma SD Kjærsgaard for i alt mere end seks mio. kr.
Dokumentation - artiklen fortsætter under billedet
Omtrent samtidig blev SD Kjærsgaard på opfordring fra Claus Pedersen hovedsponsor i Triton med et sponsorat på i omegnen af 50.000 kr. om året.
Mod alle regler blev traktorlejen ikke udbudt i et EU-udbud, så mange firmaer kunne komme med bud, og kommunen kunne være sikker på at få traktorerne til den bedste pris.
I 2014 blev traktoraftalen forlænget med to-tre år - igen uden at have været i EU-udbud.
Endnu et nordjysk firma med en million-omsætning hos Natur og Vejservice blev på Claus Pedersens opfordring sponsor i badmintonklubben.
Claus Pedersen afviser, at der er nogen sammenhæng mellem sponsoraterne og de to firmaers handler med Aarhus Kommune.
»Jeg har aldrig tænkt, at der var et problem i, at de var sponsorer i Triton og samtidig leverandører til Natur og Vejservice,« siger han.
Allerede i januar 2010 skrev en vejingeniør i Natur og Vejservice en lang opremsning af erfaringerne med materiellet fra Hans Møller til Claus Pedersen.

Fakta - Sådan har vi gjort

Århus Stiftstidende bringer i dag og over de kommende dage artikleserien »Chefen«, der stiller skarpt på forhold i den afdeling af Aarhus Kommune, hvor Claus Pedersen er chef.
Serien, der har været længe undervejs, bygger blandt andet på en omfattende aktindsigt, avisen har fået i dokumenter og regnskabsmateriale fra kommunens Natur og Vejservice og Centre for Byens Anvendelse, hvor Claus Pedersen var og er chef.
Derudover bygger serien på adskillige flere timer lange interwievs med Claus Pedersen over en længere periode og på samtaler med andre ledende medarbejdere i Natur og Vejservice og i Indkøbsafdelingen under Teknik og Miljø.
Sidst og ikke mindst bygger serien på materiale fra og samtaler med en række tidligere og nuværende medarbejdere i Natur og Vejservice og i Center for Byens Anvendelse.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce