Annonce
Aarhus

Kommunale chefer og ledere fik ansat deres egne børn

Claus Nickelsen - til venstre i billedet - er chef for Center for Miljø og Energi i Aarhus Kommune. Han er en af de chefer og ledere i Teknik og Miljø, der har haft sine egne børn ansat i afdelingen. Foto: Axel Schütt.

I dele af Teknik og Miljø har blandt andre børn af en topchef været på lønningslisten som studentermedhjælpere og ferieafløsere. Den slags familieansættelser strider mod lov og regler. Nu griber Teknik- og Miljø-direktør Erik Jespersen ind.

Annonce

AARHUS: Flere chefer og ledere i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har forbrudt sig mod reglerne ved at have deres egne børn ansat som studentermedhjælpere eller sommerferieafløsere.

Den praksis er det slut med nu, efter at direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, har fået øje på familieansættelserne.

Direktøren har fået lavet en foreløbig undersøgelse af, hvor mange børn af chefer og andre ledende medarbejdere, der har været ansat i dele af Teknik og Miljø.

Annonce

Chefens tre børn

Opgørelsen viser blandt andet, at en enkelt topchefs tre børn i syv perioder i årene fra 2009 til 2015 har været ansat i enten chefens egen eller en anden afdeling i Teknik og Miljø - Natur og Vejservice.

Topchefen er Claus Nickelsen, der siden 2014 har været chef for Center for Miljø og Energi, og som inden da var chef for Natur og Miljø.

- Jeg bryder mig ikke om det billede, der tegner sig i enkelte dele af organisationen. Der er eksempler på situationer, som ikke er i overensstemmelse med, hvordan man skal handle som leder i Teknik og Miljø, siger Erik Jespersen og fortsætter:

- Og jo højere oppe man er som chef, jo mere påpasselig bør man være med den slags. Jeg er ikke færdig med at vurdere, hvilke konsekvenser sagen skal have. Det er en administrativ afgørelse, som jeg træffer, og da det jo er en personalesag, er det ikke en afgørelse, jeg bliver specielt meddelsom omkring.

Annonce

Reglerne er klare

Direktøren henviser til, at såvel Forvaltningslovens regler om habilitet som kommunens egen "Vejledning om personlige relationer mellem ledere og medarbejdere" fra 2014 også gælder i forhold til chefers ansættelse af egne børn som for eksempel studentermedhjælpere.

Skal I så ud og tydeliggøre det overfor chefer og ledere nu?

- Nej, jeg mener ikke, at vi har behov for at tydeliggøre retningslinjerne på det her område. De er tydelige nok i forvejen, dels via vores lederes generelle kendskab til forvaltningsloven, dels via vores interne vejledning, men vi skal selvfølgeligt sikre, at de utvetydigt efterleves i alle dele af organisationen, siger Erik Jespersen.

Det burde sige sig selv, at man ikke som kommunal chef eller leder giver sine egne børn fortrin frem for andre.

Gert Bjerregaard, byrådsmedlem Venstre
Annonce

Seks leder-børn på ét projekt

Kortlægningen af chefers og lederes børns ansættelser blev sat i gang, efter at avisen søgte aktindsigt i et projekt, hvor Natur og Miljø i sommeren 2012 hyrede et større antal studentermedhjælpere til at tælle besøgende ved byens strande, ved Brabrandstien og Egå Engsø blandt andet.

Udover to af chefen, Claus Nickelsens, sønner var yderligere fire børn af ledende medarbejdere i afdelingen ansat. Blandt andre figurerer en søn og en datter af den afdelingsleder, der var ansvarlig for optællingsprojektet, på listen.

Særligt en ansættelse springer i øjnene: En af Claus Nickelsens sønner blev ansat i Natur og Vejservice for straks at blive udlånt til optællingsprojektet i sin fars afdeling.

Efterfølgende sendte Natur og Vejservice en regning for den udlånte unge mand til Natur og Miljø og Claus Nickelsen.

Også den fyrede topchef, Claus Pedersen, har i et par tilfælde haft sin egen søn ansat i Natur og Vejservice, mens han selv var chef der.

Yderligere et par ledende medarbejdere i Natur og Vejservice har haft børn ansat. Den ene i sommerferien 2015, den anden i sommerferierne i 2015 og 2016.

Annonce

Chef: Vi retter ind

Centerchef Claus Nickelsen ønsker ikke at kommentere de konkrete ansættelser af blandt andre egne børn i sin afdeling men siger:

- Hvis vores rekruttering af studentermedhjælpere er foregået på en kritisabel måde, tager jeg det til efterretning, agerer på det, og får det rettet op.

- Er der kritisable forhold, har vores administrative praksis for rekruttering af unge mennesker ikke været god nok. Så må vi revurdere vores praksis, så vi ikke kommer i samme situation en anden gang.

Annonce

Manglende dømmekraft

Venstres medlem af byrådets tekniske udvalg, Gert Bjerregaard, mener, at det er udtryk for manglende dømmekraft hos de chefer og ledere, der har haft egne børn ansat.

- Det burde sige sig selv, at man ikke som kommunal chef eller leder giver sine egne børn fortrin frem for andre. Det overrasker mig, at det er foregået, siger han og fortsætter:

- Det sker i private virksomheder, men den afgørende forskel er, at i en offentlig virksomhed er det skatteyderne, der betaler. Så skal det også være sådan, at de unge konkurrerer på lige fod om studenterjobbene - og det gør de jo ikke, hvis det viser sig, at det mere er reglen end undtagelsen, at ledere ansætter deres egne børn.

Annonce

Rådmand: reglerne indskærpes

Gert Bjerregaard siger, at han har en forventning om, at teknisk rådmand Kristian Würtz (S) tager affære, og at han kommer med en redegørelse om sagen.

- Vi kan ikke som kommune holde til, at der nu igen sås mistillid til chefers dømmekraft, siger han med henvisning den endnu langt fra afklarede - og langt mere alvorlige - sag om den fyrede topchef, Claus Pedersen.

Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) ønsker ikke direkte at kommentere sagen men siger:

- Det er Teknik og Miljøs direktør, der håndterer sagen. Jeg er bekendt med, at han har indskærpet overfor chefer og ledere, at man skal undgå at ansætte familiemedlemmer og andre, man har nære relationer til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

Alarm 112

Politi: 12-årig pige blev voldtaget i grønt område ved skole

Aarhus

Nu har over 6.000 århusianere haft corona: Den triste tendens fortsætter med 120 nye tilfælde det seneste døgn

Annonce