Annonce
Debat

Kommunalt angreb på Hasles kulturmiljø: Det, vi ser, er ikke smukt

"Der gives tilladelse til, at private bygherrer må bygge det, de kan tjene mest på. Resultatet er skræmmende", skriver Kirsten Boelt, Poul Dahl og Thomas Bang Termansen. Her et nybyggeri på Ryvej i Hasle. Foto: Flemming Krogh

DEBAT: Aarhus er i rivende udvikling, og Kommuneplan 2017 lægger op til fortætning i byens indre kvarterer. Fortætning er også et markant træk i forslaget til en helhedsplan for Hasle centrum, og den er nu sendt i høring.

I helhedsplanens beskrivelse står, at fortætning skal ske med udgangspunkt i smuk arkitektur. Det, vi ser, er ikke smukt. Den nye fortættede bebyggelse evner ikke at give en harmonisk overgang til den eksisterende bebyggelse.

Der gives tilladelse til, at private bygherrer må bygge det, de kan tjene mest på. Resultatet er skræmmende. Som eksempel kan nævnes Lokalplan 1057, Haslehusbyggeriet, hvor en uharmonisk formet femetagers bygning føres ind i et område med parcelhuse.

Annonce


Vi vil fastholde, at fortætning med bebyggelse syd for Ryhavevej vil være et hårdt angreb på kulturmiljøet Klokkerparken.


Byggeriet på Spargrunden er et andet skræmmende eksempel på dårlig tilpasning med en femetagers høj bebyggelse tæt på villakvarteret overfor. Naboområdet er Klokkerparken, der består af parcelhusområderne Klokkerfaldet, Klokkerbakken og derimellem ligger parkområdet. Dertil kommer trekanten mellem Ryvej, Klokkerbakken og Ryhavevej. Kvarterets særegne udformning gør området til et særdeles attraktivt og værdsat sted at bo.

I "Kulturhistorisk Redegørelse" fra 2013 er Klokkerparken (inkl. den nævnte trekant) udpeget som kulturmiljø - det eneste mellem Ringgaden og Ringvejen. Tanken om fortætning her vil bryde med dette prædikat. I forslaget til helhedsplanen nævnes imidlertid, at man godt kan fortætte kulturmiljøet Klokkerparken op mod Ryhavevej.

Fortætning går ud over gode villakvarterer overalt i Aarhus, men i Klokkerparken i Hasle er der nu for alvor fare for, at det helt specielle kulturmiljø bliver mejet ned. Parken er en integreret del af kulturmiljøet Klokkerparken og højt værdsat af beboerne som fællesområde. Den er samtidig et offentligt område åbent for alle.

I helhedsplanen er parkområdet på en tegning, side 44, vist som en del af udviklingsplanen for Bispehaven. Parken er en del af den grønne kile, der indgår i udviklingsplanen, men den er IKKE en del af Bispehaven. Et af helhedsplanens mål er at skabe bedre forbindelse mellem Bispehaven og omverden, idet intentionen er sammenhæng og integration. Sådan en åbenhed vil umuliggøres med højt byggeri mellem Bispehaven og Klokkerparken.

Vi vil fastholde, at fortætning med bebyggelse syd for Ryhavevej vil være et hårdt angreb på kulturmiljøet Klokkerparken.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Debat

Debat: Hvad gør myndighederne ved giften?

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Debat

Der findes ingen god løsning for enden af Stadion Allé: AGF må rykke ud af Kongelunden

Annonce