Annonce
Debat

Kommunen dræber sund virksomhed for penge

Poul Pablo Nørgaard og Joan Byrsting, indehavere af City Sleep-In i Aarhus, der lukker til oktober. Foto: Axel Schütt
Annonce

Læserbrev: Det populære hostel i Havnegade er skudt i sænk af kynisk spekulation og lukker 1. oktober 2020.

Ejendommen, som City Sleep-In lejer af kommunen, er blevet økonomisk for meget værd på grund af lokalområdets udvikling. Flere politikere finder det ikke længere passende, at der drives en socialøkonomisk, lavbudget-virksomhed på en så attraktiv grund, når man nu iskoldt kan score en masse penge, respekt og genvalg.


Den internationale mangfoldighed, som vi gennem en lang årrække har skabt med vores aktiviteter, må vige for stål og glas.

Poul Pablo Nørgaard og Joan Byrsting, indehavere af City Sleep-In


Den internationale mangfoldighed, som vi gennem en lang årrække har skabt med vores aktiviteter, må vige for stål og glas.

I det spil må vi tilsyneladende bare leve med, at de smadrer en bæredygtig virksomhed med 12 medarbejdere, 25.000 overnatninger årligt og dertilhørende lokalt forbrug.

Da vi som iværksættere fattede interesse for bygningen i Havnegade, var den ejet af Dansk Sømandsmission og i en meget ringe forfatning. Trods det fik vi overbevist byrådet om, at vi kunne drive et hostel på stedet som en socialøkonomisk virksomhed. Kommunen købte ejendommen for seks millioner kroner og stillede den til rådighed for os ved en lejekontrakt. Vi indrettede det som et lavbudget-hostel med 160 sengepladser med dertilhørende bade- og toiletfaciliteter, gæstekøkken, fælles opholdsrum og gårdhave.

Vi lavede en udendørs scene med lejlighedsvise optrædener og havde gode kontakter inden for billedkunsten, hvilket også er udtrykt overalt i og på bygningen.

Vores økologiske morgenbuffet er verdensberømt, og vores tilbud om et gæstekøkken er ofte det, der får grupper med et lavt budget til at vælge stedet som base.

Vi er i dag 12 personer engageret i driften i et super dynamisk team af folk i flexjob, arbejdstræning, flygtninge i ordinær beskæftigelse, praktikanter, frivillige og unge i studiejob. Vi synes, vi har haft et godt samarbejde med kommunen, men kvarteret har ændret sig markant i de 26 år, City Sleep-In har eksisteret. Fra at være byens bagside og havneslum til en yderst attraktiv forside. Og netop det har været en fordel for vores virksomhed, men samtidig er det, desværre, også med til at gøre ejendommen så finansielt interessant, at vi nu bliver smidt ud.

Vi har søgt om 10 års forlængelse af lejemålet og holdt møder med en række politikere. Vi havde fået overbevist Socialdemokratiet, om, at vi var vigtige for byen, men på selve det byrådsmøde, hvor sagen blev behandlet, fik vi en kniv i ryggen, hvilket var dødsstødet. Kun Enhedslisten og Alternativet stemte for og udviste fortsat støtte, hvilket vi er dem taknemmelige for trods det kedelige, endelige udfald.

Vi mener, at vi hele tiden har betalt en markedsbestemt husleje, og det er vi fortsat klar til, selv om den måtte blive revideret.

Efter 1. oktober eksisterer vi ikke længere. Det rammer skoleklasser fra Hanstholm, Herning og Helsingør, University of Kentucky, efterskoler, pædagogseminarier fra Holland, sygeplejeelever fra Norge, dansere fra Kina, ingeniørstuderende fra Vietnam og mange flere. Derudover en stor mængde backpackere fra hele verden, der bare vil besøge smilets by og bo billigt.

Men nu er det slut. Kommunens grådighed ødelægger kulturel initiativlyst, og smilet er væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Bakken Bears For abonnenter

Kommentar: Danmark har aldrig set et bedre hold end det Bakken Bears har lige nu

Annonce