Annonce
Østjylland

Kommunen på jagt efter 50 billige boliger til de mest udsatte

I en opgørelse over et-værelses lejligheder i almene boligbyggeri i Horsens tæller Axelborg på Sønderbro 22 lejligheder, hvor man kan bo til leje for 2391 kroner om måneden. Til gengæld er der tre-fem års ventetid på at få fat i en af de 22 lejligheder. Den lange ventetid på en billig, almen bolig er generel. Dog skiller Lejerbos 23 små, billige boliger i Frejagade sig positivt ud, her er der kun tre-seks måneders ventetid. Arkivfoto

I arbejdet for at få færre til at stå uden tag over hovedet skal der skaffes flere billige boliger - men skæve boliger er der nok af. Det er holdningen i udvalget for velfærd og sundhed.

Horsens: Det bedste middel mod hjemløshed er at skaffe den hjemløse et hjem. Det lyder logisk. For hjemløse, udsatte borgere er der også behov for at få støtte til at bo på et værelse eller i lejlighed. Når den basis er ved at være på plads, kan planer for uddannelse eller arbejde komme i gang.

Konceptet hedder housing first, og det er opskriften på kampen mod hjemløshed i Horsens Kommune. Erfaringen er, at det virker.

Derfor er det afgørende, at der er en passende bolig til hjemløse. I praksis en bolig, som den pågældende har råd til at bo i.

I kommunens budgetforlig for 2018 var der enighed om at undersøge, om der var behov for flere billige boliger til socialt udsatte, hvilket blandt andet kommunens støtte- og kontaktpersoner påpegede i artikler i Folkebladet for præcis to år siden.

Nu ligger der en grundig undersøgelse af området, og svaret er: Ja, der mangler billige boliger i Horsens.

I januar godkendte politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget, at kommunen skal forsøge at etablere 50 basisboliger, det vil sige billige lejeboliger. Den indstilling bakker politikerne i velfærds- og sundhedsudvalget op om.

Annonce

Små boliger forsvinder

En af årsagerne til det øgede behov er ifølge undersøgelsen, at de mange store renoveringsprojekter af almene boliger ofte betyder, at værelser og små lejligheder nedlægges, ligesom der følger en huslejestigning med.

Ghettoplanen sætter også en stopper for at anvise borgere på overførselsindtægt til de billigste lejligheder i Sundparken.

Samtidig er der i Horsens og resten af landet en stigning i antallet af hjemløse.

Den seneste offentliggjorte optælling af hjemløse var i 2017. Her blev der talt 136 hjemløse mod 102 i 2015.

Øget ret til at anvise boliger

Løsningerne, som politikerne peger på, er langsigtede. Kommunen vil forsøge at skaffe billige boliger på flere måder.

Det gælder, når kommunen skal stille vilkår for byggeriet på den sidste del af Kvicklygrunden, hvor man kan stille krav om nogle små, billige lejligheder.

Der gælder mulighed for at anvise borgere til billige taglejligheder i forbindelse med Beringsgaards helhedsplan i banegårdskvarteret.

Der skal kigges på mulighed for samarbejde med private udlejere af ungdomsboliger - og generelt private udlejere.

Konkret skal der også snakkes med ejerne af ungdomsboligerne ved Chr. M. Østergaards Vej, som ventes at blive overflødige i 2021.

Målet er inden for lovens rammer at lave aftaler om anvisningsret til et antal billige boliger, hvor kommunen til gengæld betaler for de anvisningslejligheder, der står tomme, og påtager sig udgiften til at sætte lejligheden i stand ved fraflytning.

Ikke brug for en hytteby

Det konservative byrådsmedlem Esben Hedeager har slået til lyd for, at Horsens i lighed med Vejle skal have en hytteby til udsatte borgere, som af forskellige grunde ikke kan bo blandt andre mennesker. Den løsning afvises af politikerne.

- Det er ikke det, vores frontmedarbejdere efterlyser, siger Ellen T. Schmidt (S), som sidder i spidsen for udvalget for velfærd og sundhed.

Der er dog forståelse for, at der findes borgere, som kræver særlige rammer. Her råder Horsens i dag over skæve lejligheder i Vesterled.

- Og så vil der meget snart være to skurvogne stillet op som bolig til helt særlige tilfælde, siger Ellen T. Schmidt.

I samme omgang lægger udvalget op til at udvide medarbejdergruppen, der har den opsøgende kontakt til byens udsatte borgere.

- Det ønske tager vi med, når der skal lægges budget for 2020, siger Ellen T. Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dommer lukker dørene i sag om skud mod knivbevæbnet mand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce