Annonce
Aarhus

Kommunen søger lægdommere: Ingen præster, ingen over 80 og ingen dybt kriminelle

Der er en række krav, du skal opfylde for at blive taget i betragtning som lægdommer. Du skal skal være uberygtet, hvilket betyder at man ikke har været straffet for alvorlig kriminalitet. Du må ikke være præst i folkekirken eller andre trossamfund, og du må ikke være advokat eller minister. Arkivfoto: Kim Haugaard/Scanpix

Danmarks Domstole søger nye lægdommere fra 2020 og fire år frem, og du kan blive en af Aarhus Kommunes kandidater. Det kræver bare, at du opfylder en række særlige krav: Du må ikke være dømt for alvorlig kriminalitet, du må ikke være præst eller over 80 år gammel.

Annonce

AARHUS: Du kan nu søge om at blive lægdommer fra år 2020 og fire år frem.

Men undrer du dig også over, hvad det nu lige er en lægdommer laver, og hvad går det helt præcist ud på, så læs videre.

At være lægdommer betyder, at du kan blive indkaldt som nævning eller domsmand i danske retssager, for at sikre en folkelig forankring, så de tiltalte bliver dømt af 'almindelige mennesker' og ikke kun af juridiske eksperter.

Som lægdommer fungerer du på lige fod med de juridiske dommere, og du er derfor med til at træffe afgørelser, om en tiltalt er skyldig eller uskyldig, ligesom du vil være med til at fastsætte en eventuel straf.

Det kræver ikke nogen særlig uddannelse, du skal ikke være juridisk ekspert eller lignende. Du skal mærke efter, hvad du synes, er rigtigt og forkert i sagen.

Til gengæld er det vigtigt, at de, der bliver valgt som lægdommere, afspejler kommunernes befolkning i forhold til køn, alder, uddannelsesniveau og etnicitet. I Aarhus Kommune skal man derfor bruge både unge, ældre, studerende og pensionister, og i denne omgang skal der findes cirka 1.100 nye lægdommere i kommunen. På landsplan drejer sig om cirka 10.000 borgere i alt.

Hvis du søger og bliver udvalgt, hvad kommer det så til at betyde for dig?

Kriterier for at blive lægdommer


  • Du skal være fyldt 18 år
  • Du må ikke fylde 80 år i løbet af de fire år, du er lægdommer
  • Du skal være uberygtet, hvilket betyder, at du ikke må være straffet for alvorlig kriminalitet
  • Du skal have stemmeret i Danmark
  • Du må ikke være minister, advokat eller advokatfuldmægtig
  • Du må ikke være præst i folkekirken eller andre trossamfund
  • Du må ikke være ansat i ministeriers departementer eller i en chefstilling i andre af statens myndigheder, som er underordnet ministeriernes departementer
  • Du må ikke være ansat ved domstolene, i politiet, anklagemyndigheden, Kriminalforsorgen eller andre myndigheder under Justitsministeriet

Kilde: Aarhus Kommune

Annonce

Du bliver betalt

Du skal regne med at blive indkaldt til at deltage i retssager cirka fire gange om året. Normalt er det kun en enkelt dag ad gangen, men der kan være sager, der tager flere dage eller uger. Du bliver indkaldt med mindst tre dages varsel som domsmand og med en uges varsel som nævning.

At være lægdommer er en vigtig tjans i det danske retssamfund, så der er både mulighed for at være en god borger, men også for at tjene lidt ekstra lommepenge, hvis du bliver valgt. Du får nemlig betaling for din indsats.

Som lægdommer får du 1.100 kroner per dag og 120 kroner for hver nat, du er væk hjemmefra. Du får dine udgifter til transport refunderet, hvis du skal rejse mere end tre kilometer. Dog slipper du ikke for at betale skat af pengene, men din arbejdsgiver har pligt til at lade dig passe dit hverv som lægdommer.

Der bliver valgt nye lægdommere hvert fjerde år, så hvis du bliver optaget, bliver du lægdommer i perioden 1. januar 2020 til 31. december 2023.

Hvervet som lægdommer er borgerligt ombud. Det vil sige, at du har pligt til at være lægdommer i hele den periode, hvor du er udpeget.

Der er til gengæld ingen garanti for, at du bliver optaget på grundlisten, selv om du lever op til alle kravene. Det afhænger af, hvor mange borgere i Aarhus Kommune der ansøger om at blive optaget.

Ansøgningfristen er fredag den 25. januar 2019, og du kan søge på Aarhus Kommunes hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Langvarig politijagt på tricktyv er slut: 42-årig mand sigtes for 13 tyverier fra ældre i Aarhus

Annonce