Annonce
Østjylland

Kommunen tabte til Kollerup Gods

sejr. Pia Selchau-Mark, Kollerup Gods, har vundet en principiel sejr over kommunen i spørgsmålet om ekspropriation af godsets jord. Arkivfoto: Martin Ballund

Den daværende Hadsten Kommune havde ikke grundlaget i orden for at ekspropriere jord fra Kollerup Gods.

Annonce

Ugyldig. Det er Naturklagenævnets dom over Favrskov Kommunes ekspropriation af 12,5 hektar landbrugsjord syd fra Gl. Sellingvej i Hadsten.

Det er et knusende nederlag for Favrskov Kommune og borgmester Anders G. Christensen (V), der tog sagen om ekspropriation af jorden tilhørende Kollerup Gods med sig fra den daværende Hadsten Kommune til Favrskov Kommune. Efter to års tovtrækkeri mellem kommunen og advokat Uffe Baller, der repræsenterer Kollerup Gods, sidder kommunen nu tilbage med uforrettet sag og en klækkelig advokatregning til advokat Jan Jørgensen fra det københavnske advokatfirma Horten.

»Jeg er selvfølgelig overrasket. Jeg har ikke andre kommentarer, end at vi nu vil nærlæse afgørelsen og herefter i samråd med kommunens advokat tage stilling til det videre forløb,« siger borgmester Anders G. Christensen.

Sagen går tilbage til efteråret 2006, da Hadsten Byråd godkendte ekspropriationen af jorden med den attraktive beliggenhed syd for Hadsten by. Tanken var at byggemodne jorden og sælge den som byggegrunde med en flot udsigt fra det bakkede terræn udover Lilleådalen.

Byrådet skred til ekspropriation, da man ikke mente, at man kunne erhverve jorden ad forhandlingens vej. Kommunen var angiveligt villig til at betale cirka 70 kr. pr. kvadratmeter for jorden. Men godsejer Pia Selchau-Mark kunne få 300 kr. pr. kvadratmeter fra det nordjyske udviklingsselskab HP Gruppen. Resultatet blev, at kommunen vedtog at ekspropriere arealet - en beslutning, som øjeblikkeligt blev påklaget til Naturklagenævnet.

Klokkeklar sejr
Nævnet forholder sig ikke til, om en kommune kan eller bør ekspropriere, når lodsejer er villig til at sælge jorden og lade privat bygherre stå for byudviklingen. Når nævnet erklærer ekspropriationen for ugyldig, er det begrundet i, at det pågældende stykke jord slet ikke var med i den gældende kommuneplan. Amtet pillede nemlig arealet ud, da man skulle godkende kommuneplanen for 2003-2015. Det hjalp ikke, at Hadsten Kommune i en såkaldt perspektivplan skrev, at man på sigt ville byudvikle i »Hadstens 4. kvadrant«.

Advokat Uffe Baller glæder sig over sejren på sin klients vegne.

»Det er en klokkeklar sejr. Afgørelsen er også principiel forstået på den måde, at den skærper kravet til, hvad kommunerne kan slippe afsted med at skrive. Ønsker man byudvikling, skal det tages med ind under kommuneplanen,« siger Uffe Baller.

Derfor er det store spørgsmål nu, om Favrskov Kommune vil lægge det pågældende område ind under den nye kommuneplan for Favrskov, der er på vej gennem systemet. Hvis kommunen gør det, vil der måske være basis for, at man kan forsøge en ny ekspropriation af jorden.

»Det har jeg ingen kommentarer til,« lyder det fra borgmesteren.

Lige så fåmælt var nordjyske HP Gruppen i går.

Selskabet tilbød Pia Selchau-Mark 300 kr. pr. kvadratmeter for jorden - dvs. 38 mio. kr. - forudsat at kommunen ikke eksproprierede, og at jorden kunne overføres til byzone.

HP Gruppen havde i går ikke set afgørelsen, og ville derfor ikke kommentere på afgørelsen.

sagen kort

Hadsten Byråd besluttede i efteråret 2006 at ekspropriere et areal på 126.315 m2 landbrugsjord fra Kollerup Gods.

Godset påklagede beslutningen til Naturklagenævnet.
15. september 2008 kom afgørelsen fra Naturklagenævnet, der ophæver kommunens ekspropriationsbeslutning.

Afgørelsen er endelig, men kan evt. prøves ved en retssag ved domstolene.

I så fald skal retssagen være anlagt inden seks måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce