Annonce
Byudvikling

Kommunen vil skrumpe Risskov-byggeri: Kontroversiel byudviklers planer kan blive halveret

Erhvervsområde mellem Grenåvej og Agerbæksvej i Risskov. Foto: Axel Schütt
Forvaltningen i Aarhus Kommune har i skarpe vendinger opfordret byudvikleren Sukhdev Singh Kailya til at barbere sit byggeprojekt på Agerbæksvej i Risskov ned, til stor glæde for den lokale grundejerformand.

AARHUS: Intet er sikkert, før byrådet i Aarhus Kommune i sidste ende skal tage stilling til en eventuel lokalplan, men i øjeblikket tyder det på, at projektudvikleren Sukhdev Singh Kailya - bedre kendt som Singh -  skal indstille sig på, at hans byggeplaner på Agerbæksvej i Risskov bliver beskåret.

I et referat fra sidste møde mellem Singh og forvaltningen i Aarhus Kommune fremgår det, at områdechefen for Plan og Byggeri, Eva Møller Sørensen, har fortalt projektudvikleren, at der maksimalt må bygges i to etager langs Agerbæksvej samt tre til fire langs Grenåvej. Det kan vores nye hyperlokale medie RisskovLIV afsløre. 

I sit første skitseprojekt havde Singh ellers lagt op til, at der skulle bygges i seks etager langs den trafikerede indfaldsvej og op til fem ud mod Agerbæksvej, mens der mellem karreerne skulle opføres en række townhouses. Den byggedrøm bliver næppe en realitet, selvom forvaltningens retningslinjer ikke er bindende.

Annonce

- Udformningen af ny bebyggelse i området er stadig åben helt frem til byrådets endelige vedtagelse af en lokalplan, men vi har en forventning om, at projektudviklerne retter sig efter de retningslinjer, som findes i kommuneplanen, og som vi giver dem, fortæller Lene Damgaard, der er byplanlægger og projektansvarlig fra Aarhus Kommune på Singhs forslag til lokalplan.

- Projektudviklerens arkitekter bidrager ofte med nye ideer, så der venter stadig flere møder og flere skitseforslag.

Sådan så det første skitseprojekt ud, som Singh og projektudviklerne sendt ind til forvaltningen. Tallene angiver det ønskede antal etager i hver blok. Foto: Aart

Det tredje byggeri

To store lokalplaner på Agerbæksvej med omkring 600 boliger i tre til seks etager blev trods store protester og et ukarakteristisk højt antal indsigelser vedtaget af byrådet i september.  Allerede dengang stod det klart, at et tredje stort byggeprojekt var under opsejling.

Singh, der selv ejer huset på Asylvej 1, har nemlig stemt dørklokker og sikret sig købsaftaler på en klynge bestående af de 12 omkringliggende villamatrikler. Bygherrens første skitseprojekt indsendt til Aarhus Kommune viste, at han håbede på at opføre omkring 125 boliger i deres sted.

Området afgrænset med hvidt viser den klynge af boliger og småerhverv, som byudvikleren Singh har købsaftaler på plads for. Foto: Aart

Nu har forvaltningen lagt op til, at der skal barberes etager af projektet. Byggeriet ser ud til at skrumpe, og det glæder formanden for Grundejerforeningen 8 A-O, Claus Rude.

- Vi kan jo se, at forvaltningen ret firkantet har fortalt Singh, at der ikke skal bygges højt på denne del af Agerbæksvej. Vi er selvfølgelig mest interesseret i, at der slet ikke kommer noget byggeri, men det er da klart et skridt i den rigtige retning, siger Claus Rude.

Annonce

Forbavsende positiv

Han har tidligere siddet i følgegrupperne til de to andre lokalplaner, der endte med at blive vedtaget. De processer efterlod ham frustreret og følende magtesløs, fordi følgegrupperne med Claus Rudes ord ikke fik flyttet så meget som et komma i byggeplanerne.

Anderledes lydhør føler han, at forvaltningen er i forbindelse med det tredje store byggeprojekt på vejen.

- Vi har forhåbninger om, at det nye byråd bliver mere lydhøre, men vi har været forbavsende positive over for processen med denne lokalplan. Nu må vi se, om det påvirker resultatet, men vi har fået lov til at komme med nogle indspark, og man må sige, at forvaltningen har været lyttende, siger Claus Rude.

Men lutter tilfreds er han ikke. Han efterlyser fortsat en trafiktælling på Agerbæksvej, der tager højde for den stærkt øgede trafik, som op mod 700 nye boliger fra de tre lokalplaner utvivlsomt vil medføre på villavejen.

Annonce

Processen ser ud til at fortsætte

Håbet er, at en sådan trafikmåling kan få forvaltningen og politikerne i Aarhus Kommune til helt at trække i nødbremsen og sætte en stopper for Singhs forslag til lokalplan. Imidlertid fortsætter arbejdet med lokalplansprocessen, for byudvikleren har ikke fået kolde fødder trods forvaltningens opfordring om at barbere flere etager fra.

- Jeg synes, projektudvikleren har reageret positivt på vores retningslinjer, men de er lidt bekymrede over økonomien i projektet. Vi har dog planlagt et møde i januar, så det tyder på, at de gerne vil fortsætte lokalplansprocessen, siger Lene Damgaard.

Denne skitse viser, hvordan projektet kan komme til at se ud. Ved seneste møde mellem Singh og forvaltningen var der bred enighed om, at man skulle arbejde videre med et byggeri i karréstruktur koblet med længehusstruktur.Foto: Aart

Ved det seneste møde mellem forvaltningen og projektudvikleren var der også brede enighed om at arbejde videre med et byggeri inspireret af en gammel, dansk byggeskik - længehuse.

- Det er positivt, fordi det er med til at give projektet sin egen identitet. Bebyggelsen i det nye område må gerne have en sammenhæng med den bebyggelse, der kommer i de to nye lokalplanområder mod nord og med de eksisterende rækkehuse og villaer, men samtidig skal kommende beboere også have et sted, der er deres og har sin egen identitet, siger Lene Damgaard.

RisskovLIV har forsøgt at kontakte Sukhdev Singh Kailya for at få en kommentar til de foreløbige ændringer i projektet. Det har dog ikke været muligt at få kontakt til den pensionerede arkitekt, der til daglig bor i norske Tromsø.

Artiklen er tidligere blevet bragt i RisskovLIV, der er et nyt hyperlokalt nyhedsbrevsmedie, som du kan tilmelde dig gratis her.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce