Annonce
Østjylland

Kommunens mindste plejecenter skal være fem gange så stort

Egebakkens 10 plejeboliger har udsigt til vokseværk. Arkivfoto
Partierne bag budgetforliget udpeger Egebakken i Egebjerg som stedet, hvor der skal bygges flere plejeboliger for at dække fremtidens behov.

Egebjerg: Egebakken skal udvides, så stedet for fremtiden tæller 45-50 fleksible plejeboliger. I dag tæller Egebakken i Egebjerg kun 10 plejeboliger, og dertil kommer 10 ældreboliger.

Beslutningen om udvidelsen er en del af det politiske forlig om kommunens budget for næste år.

Med bare 10 plejeboliger er Egebakken på Egebjergvej den mindste samling plejeboliger i kommunen, og de 10 pladser er derfor også nogle af de dyreste pladser at drive.

- Udvidelsen er helt i tråd med den løbende vurdering af det fremtidige behov for plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt (S), som er formand for udvalget for velfærd og sundhed.

En tidligere fremskrivning har vist, at behovet for flere plejeboliger bliver aktuel i 2024, når man som i Horsens Kommune arbejder ud fra, at der skal være en plejebolig til 14 procent af den del af den lokale befolkning, som er 80 år og derover.

Ifølge budgetforliget skal der sættes gang i udbygningen i 2020.

Annonce

Mulighed for effektivisering

- Det er en hensigtserklæring, og vi regner med, at udvidelsen skal ske i Egebjerg. Hvis vi skal effektivisere, er det ikke en god idé at drive 10 plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt.

Til sammenligning er der 78 plejeboliger tilknyttet Præsthøjgården, som er det største plejecenter i kommunen, og også det, der er billigst i drift.

Administrationen har tidligere peget på, at den mest effektive drift findes, hvis der er omkring 40 plejeboliger samlet ét sted - eller det dobbelte.

Tidligere har en vurdering af plejeboligerne i Horsens Kommune også udpeget Egebakken som oplagt for en udvidelse netop for at sikre en rentabel drift.

Og sådan er der peget på to opgaver: En god økonomi og en politisk beslutning om, hvorvidt boligerne skal placeres, så de dækker lokale behov for plejeboliger inden for kommunegrænsen.

En fremskrivning viser, at der bliver størst efterspørgsel på plejeboliger i Horsens Øst, Torsted/Hatting, mens der kommer et stort overskud af pleje- og demensboliger i Brædstrup.

I dag er der 424 plejeboliger, 105 demensboliger samt 17 specialpladser i hele kommunen.

Egebakken er i budgetforliget også udpeget som ét af to steder, hvor de eksisterende aktivitetscentre skal udvides. Den anden udvidelse skal ske i Brædstrup - men begge steder skal pengene findes inden for udvalgets anlægsbudget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce