Annonce
Østjylland

Kommunens mindste plejecenter skal være fem gange så stort

Egebakkens 10 plejeboliger har udsigt til vokseværk. Arkivfoto
Partierne bag budgetforliget udpeger Egebakken i Egebjerg som stedet, hvor der skal bygges flere plejeboliger for at dække fremtidens behov.

Egebjerg: Egebakken skal udvides, så stedet for fremtiden tæller 45-50 fleksible plejeboliger. I dag tæller Egebakken i Egebjerg kun 10 plejeboliger, og dertil kommer 10 ældreboliger.

Beslutningen om udvidelsen er en del af det politiske forlig om kommunens budget for næste år.

Med bare 10 plejeboliger er Egebakken på Egebjergvej den mindste samling plejeboliger i kommunen, og de 10 pladser er derfor også nogle af de dyreste pladser at drive.

- Udvidelsen er helt i tråd med den løbende vurdering af det fremtidige behov for plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt (S), som er formand for udvalget for velfærd og sundhed.

En tidligere fremskrivning har vist, at behovet for flere plejeboliger bliver aktuel i 2024, når man som i Horsens Kommune arbejder ud fra, at der skal være en plejebolig til 14 procent af den del af den lokale befolkning, som er 80 år og derover.

Ifølge budgetforliget skal der sættes gang i udbygningen i 2020.

Annonce

Mulighed for effektivisering

- Det er en hensigtserklæring, og vi regner med, at udvidelsen skal ske i Egebjerg. Hvis vi skal effektivisere, er det ikke en god idé at drive 10 plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt.

Til sammenligning er der 78 plejeboliger tilknyttet Præsthøjgården, som er det største plejecenter i kommunen, og også det, der er billigst i drift.

Administrationen har tidligere peget på, at den mest effektive drift findes, hvis der er omkring 40 plejeboliger samlet ét sted - eller det dobbelte.

Tidligere har en vurdering af plejeboligerne i Horsens Kommune også udpeget Egebakken som oplagt for en udvidelse netop for at sikre en rentabel drift.

Og sådan er der peget på to opgaver: En god økonomi og en politisk beslutning om, hvorvidt boligerne skal placeres, så de dækker lokale behov for plejeboliger inden for kommunegrænsen.

En fremskrivning viser, at der bliver størst efterspørgsel på plejeboliger i Horsens Øst, Torsted/Hatting, mens der kommer et stort overskud af pleje- og demensboliger i Brædstrup.

I dag er der 424 plejeboliger, 105 demensboliger samt 17 specialpladser i hele kommunen.

Egebakken er i budgetforliget også udpeget som ét af to steder, hvor de eksisterende aktivitetscentre skal udvides. Den anden udvidelse skal ske i Brædstrup - men begge steder skal pengene findes inden for udvalgets anlægsbudget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce