Annonce
forside

Kommuner klar til at øge genbrug af madaffald og plast

Landets kommuner melder sig klar til at øge genbrug af husholdningsaffaldet, men advarer mod overregulering.

Kødbakker, dåser, pap og bananskræller fra de danske husholdninger bliver i stigende grad genanvendt.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er den samlede genanvendelse af alt affald fra husholdninger steget fra 43 procent i 2014 til 48 procent i 2016.

Men der skal skrues endnu mere op for genbruget, lyder det fra regeringen, der med en ny strategi vil have endnu mere fart på genanvendelse.

- Det er afgørende, at vi brænder mindre affald af og i stedet får den maksimale værdi ud af materialerne, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en kommentar.

Målet er, at danskerne i 2022 genanvender 50 procent af husholdningsaffaldet fra syv udvalgte fraktioner - nemlig mad-, papir-, pap-, glas-, træ-, plast- og metalaffald.

I 2016 var genanvendelsen af de nævnte fraktioner 36 procent.

Landets kommuner erklærer sig klar til at gøre endnu mere for at sikre, at ressourcerne genbruges.

- Vi er allerede i gang i kommunerne og ønsker at være en aktiv medspiller.

- Hvis vi skal forløse det store potentiale, som cirkulær økonomi indeholder, så kræver det, at kommunerne indtager en central rolle i omstillingen. Den rolle tager vi gerne på os, siger Jacob Bjerregaard (S) i en kommentar.

Han er borgmester i Fredericia og formand for Miljø- og forsyningsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).

Regeringen ønsker blandt andet en mere ensartet indsamling af husholdningsaffald på tværs af kommuner.

Derfor skal der udarbejdes en række fælles vejledninger om sorteringskriterier og indsamlingsordninger.

Jacob Bjerregaard erkender, at der er muligheder for at strømline kommunernes forskellige former for affaldshåndtering, men kommer samtidig med en løftet pegefinger:

- Der er lokale forskelle, som man skal tage højde for. Vi må ikke ende i en overregulering, som giver dårlige muligheder for innovation i opgaveløsningen.

Regeringen har afsat i alt 116 millioner kroner til den nye strategi på området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce