Annonce
Østjylland

Kommuner og miljøfolk er rystede: Firmaer står i kø for at lave havbrug ved Djursland

Havområdet ved Djurslands kyster er udvalgt til at rumme nye havbrug. Nu har Miljøstyrelsen afsluttet en ansøgningsrunde, hvor der er indløbet 37 anmodninger om at få arealer til at opdrætte fisk. Arkivfoto

Miljøstyrelsen har fået 37 ansøgninger om at få arealer til havbrug i Kattegat. Ifølge modstandere er havet nedgraderet til et gratis tag-selv-bord, og de frygter konsekvenserne for havvandet i blandt andet Århus Bugt. Dambrugernes brancheforening ser de mange ansøgninger som et godt tegn.

ØSTJYLLAND: Interessen for at lave havbrug ved Djurslands kyster er kollosal.

Den konklusion står mejslet i granit efter en ansøgningsrunde, som har udløst 37 anmodninger om arealer til at etablere de omdiskuterede havbrug.

- Det er ret oplagt, at virksomheder står i kø for at komme til fadet. Folk skal forstå, at et flertal i Folketinget kvit og frit udbyder havområder, der kan bruges til at tjene penge på. Vel at mærke arealer, der egentlig tilhører os allesammen. Tænk, hvis der skete noget lignende med landbrugsjord. Det er et helt vanvittigt tag-selv-bord, siger formand Nina Bjarup Vetter fra Blak, der som miljøforening på Djursland kæmper mod etableringer af havbrug.

Havbrug i Danmark

I Danmark er der aktuelt ca. 20 havbrug. De er placeret ved den jyske østkyst omkring Horsens, Storebælt, Lillebælt og Smålandsfarvandet.

Havbrugene fremstiller årligt ca. 12.000 tons havopdrættede ørreder og skaber ca. 400 arbejdspladser på havet og til lands.

Produktionsperioden er på syv til ni måneder i perioden fra april til oktober/november. Produktionen er baseret på udsætning af 600-1000 gram store ørreder, som indkøbes fra ferskvandsdambrug. I havbrugene kommer de før salg til at veje to til fire kilo.

Folketingets flertal har vedtaget lovforslag L 111 om ændring af loven om miljøbeskyttelse. En lov, der skal være med til at skabe mulighed for godkendelse af nye eller udvidelse af eksisterende havbrug, som ikke tidligere ville kunne blive miljøgodkendt.

Regeringens vækstplan for akvakultur lægger op til en mulig merproduktion på op til 16.000 tons fisk i Kattegat.

Direktør Brian Thomsen fra Dansk Akvakultur er tilfreds med den store interesse for at etablere havbrug i Kattegat. Arkivfoto

Miljø i farezonen

Sagen om havbrugene ved Djurslands kyster tog fart i 2016.

Dengang søgte to virksomheder om at lave havbrug ved Glatved og Rugård på Djursland samt ved Anholt.

Planerne om havbrugene har udløst store protester i form af borgermøder, underskriftsindsamling og en protestaktion på havet. Desuden har Syddjurs, Norddjurs og Samsø kommuner officielt protesteret mod etableringer af havbrugene.

Bekymringen er, at havbrugene vil forurene havet med store udledninger af kvælstof og fosfor. Eksempelvis har havmiljøforsker og professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet fastslået, at Århus Bugt også kommer til at optage næringsstoffer fra havbrugene.

Alligevel vedtog et flertal i Folketinget i forsommeren 2017 en lov, der åbner for etableringer af havbrug. På den baggrund har Miljøstyrelsen gennemført en ansøgningsrunde, der udløb i begyndelsen af april.

Annonce

Kommuner i aktion

Efter runden er der nu 37 ansøgninger om såkaldte placeringstilladelser i spil.

Det store antal ansøgninger overrasker borgmestrene i de to Djursland-kommuner.

- Havbrugene rammer os negativt, og ingen ønsker dem. Situationen er uholdbar. Vi har brug for en bekendtgørelse, der er ekstrem restriktiv i forhold til havbrugene, og vi vil som kommuner have indflydelse på bekendtgørelsen, da den påvirker vores planlægning på land. Havbrugene vil også påvirke vores turisme meget negativt, vurderer borgmester Jan Petersen (S), Norddjurs Kommune.

Nord- og Syddjurs Kommune har tidligere arbejdet for at flytte planerne om fiskeopdræt på åbent hav til nyoprettede saltvandsbassiner på land.

De tanker vil kommunerne igen præsentere på et møde i maj med Dansk Akvakultur, der er dambrugernes brancheorganisation.

- Saltvandsdambrug på land vil være den bedste løsning for alle parter. Jeg er overbevist om, at ansøgerne i sidste ende må opgive at honorere lovkravene til etableringer af havbrug i Kattegat. De kan lige så godt først som sidste begynde at tænke i andre baner, vurderer Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S).

Annonce

Glæde og store krav

I Dansk Akvakultur er der glæde over den massive interesse for at skabe havbrug i Kattegat.

- De mange ansøgninger er et skridt i den rigtige retning. De illustrerer, at der er et stort behov for havområder til havbrug. Vi er dog langt fra i mål endnu. Nu venter der en lang og grundig godkendelsesproces i Miljøstyrelsen, som vil stille store krav til ansøgerne, forklarer direktør Brian Thomsen fra Dansk Akvakultur.

Dansk Akvakultur vurderer, at modstanden mod havbrug ved Djurslands kyster ikke slutter med kommende afgørelser i Miljøstyrelsen.

- Vi forudser, at eventuelle godkendelser til havbrug efterfølgende bliver indbragt for Miljø- og Fødevareklagnævnet. Så der venter et langvarigt forløb, understreger Brian Thomsen.

Behandlingen af en sag i Miljø- og Fødevareklagenævnet tager ofte et år - og nogle gange helt op til tre år.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Aakær Gods – det mest uvenlige gods i Danmark

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce