Annonce
Aarhus

Kommuner skal være klar til at teste elever og lærere to gange om ugen

For Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) var det vigtigt at få sat på dagsordenen, hvad kommunerne skal gøre, hvis nogle forældre ikke vil lade deres børn teste. Foto: Jens Thaysen
Mandag var landets 98 borgmestre indkaldt til møde med blandt andre justitsministeren. Der var dog intet konkret nyt vedrørende en eventuel genåbning.

ØSTJYLLAND: Mandag var alle landets borgmestre og regionsformænd indkaldt til corona-møde med justitsminister Nick Hækkerup.

Men selv om de fleste nok sad med tilbageholdt åndedrag og ventede på nyt vedrørende en eventuel genåbning af landet, så må borgmestrene vente indtil onsdag ligesom alle os andre.

Ifølge justistsministeren skal kommunerne dog være klar til at teste elever og lærere to gange om ugen, hvis folkeskoler og grundskoler skal kunne åbne igen. Og derfor skal testkapaciteten gerne være klar fra mandag 1. marts.

- De har bedt os om at få opbygget kapacitet, så vi kan komme i gang med at løse opgaven, som forhåbentlig kommer mandag. Det ved vi ikke endnu, lyder det fra Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune og formand for KL, til TV2 Østjylland efter mødet.

Regeringen har samtidig diskuteret muligheden for at få testkapaciteten op på et niveau, hvor man kan lave en fuld genåbning af Danmark. Det vil dog ifølge Jacob Bundsgaard være en længere proces.

- Det er noget, der tager tid at få bygget op. Man vil ikke kunne nå at få hele kapaciteten bygget op fra mandag, siger han.

Annonce

Hvis forældre siger nej?

Hos borgmester-kollegaen i Syddjurs Kommune blev et andet vigtigt spørgsmål også diskuteret på mødet med justitsminister Nick Hækkerup.


Vi er allerede i fuld gang med at rekruttere personer, der kan stå for testning, og regner med at skulle have en bruttoliste på 15 personer.

Borgmester Ole Bollesen, Syddjurs


- Vi fik en rigtig god snak om, hvad vi gør, hvis forældre siger nej til, at deres børn skal testes. Vi vil gerne have nogle fælles retningslinjer, så det ikke er den enkelte kommune, der skal tolke på det, så nu vil der komme nogle nationale retningslinjer, siger Ole Bollesen (S).

Han fortæller, at Syddjurs Kommune allerede er i gang med at løse den opgave, kommunerne er blevet bedt om:

- Vi er allerede i fuld gang med at rekruttere personer, der kan stå for testning, og regner med at skulle have en bruttoliste på 15 personer og så nogle, der står klar i reserve, siger Ole Bollesen.

Onsdag vil regeringen løfte en del af sløret for, hvad der skal ske efter 1. marts, hvor de nuværende restriktioner udløber.

Allerede nu står det klart, at det ikke bliver en fuld genåbning, selv om smitten er faldet. Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.

- Nu – hvor smitten er lavere – er det stadig eksperternes entydige vurdering, at der ikke er plads til en fuld genåbning, skriver statsministeren.

Statsministeren nævner videre, at dele af genåbningen kan blive regional, da det er forskelligt i landet, hvor smitten er mest udbredt.

Et eksempel på det ser man i øjeblikket i Kolding, hvor flere institutioner er blevet ramt af et omfattende udbrud af den britiske variant, som er mere smitsom end den oprindelige virus. Derfor er alle skoler og institutioner lukket ned igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce