Annonce
Debat

Kompetencehuset trues: Vi frygter på de unges vegne for konsekvensen

"Vi har svært ved at tro, at kommunen med et snuptag er parat til at nedlægge et af byens absolut mest driftssikre, omstillingsduelige og effektive tilbud til unge, som enten mangler forudsætningerne for at gennemføre en erhvervsuddannelse eller en gymnasial ungdomsuddannelse, eller unge, der er søgende og uafklarede i forhold til deres fremtidige job- og uddannelsesvalg", skriver Anders Glahn og Peter Nørskov. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: Hvor er visionen i ungeindsatsen? Har Aarhus Kommunes afdeling for beskæftigelse besluttet helt at droppe samarbejdet med daghøjskolerne i Aarhus?

Anden konklusion kan man dårligt nå frem til, når man ser resultatet af det udbud, som netop har været gennemført, og som betyder, at Kompetencehuset – tidligere Århus Daghøjskole – er blevet tildelt så få pladser, at man risikerer ikke at kunne opretholde et skolemiljø for byens unge.

Dermed ser kommunen ud til at være parat til at hælde mere end 30 års tillidsfuldt samarbejde ned ad brættet for i stedet at overlade opgaven helt til private konsulentbureauer.

Annonce

Sådan ser det ud for os som nuværende og tidligere bestyrelsesmedlemmer, der gennem årene har kunnet følge den forandringskraft og store betydning, som Kompetencehuset har demonstreret.

Vi har svært ved at tro, at kommunen med et snuptag er parat til at nedlægge et af byens absolut mest driftssikre, omstillingsduelige og effektive tilbud til unge, som enten mangler forudsætningerne for at gennemføre en erhvervsuddannelse eller en gymnasial ungdomsuddannelse, eller unge, der er søgende og uafklarede i forhold til deres fremtidige job- og uddannelsesvalg.


Det udspil, der er kommet fra kommunens afdeling for beskæftigelse, er derfor yderst nedslående, virker uigennemtænkt og signalerer samtidig en grundlæggende mangel på ungdomspolitisk vision i Aarhus.


Kompetencehuset har i 36 år været en bro for ikke mindre end 12.000 elever, der hver især skulle finde den rigtige vej i livet. Som har givet de unge mod på og lyst til at prøve sig selv af i undervisnings- og praktikforløb, vel vidende, at de havde den nødvendige støtte, indtil de var parate til at stå på egne ben.

IT, medier, kost, sundhed, design, musik, social- og sundhedsområdet, miljø, genbrug, verdensmål og bæredygtighed er alle eksempler på temaer og emner, som er omsat i forløb på hold og linjer, kombineret med fordybelse gennem konkrete projekter og afprøvet i mødet med omverdenen gennem praktikforløb og virksomhedskontakter. Alle eksisterende og nye initiativer hviler altid på netværk og samarbejde med relevante virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner i og uden for Aarhus.

Alle 36 år har været præget af et tæt samarbejde med medarbejderne i såvel jobcentre som socialcenter. Og har kun mødt anerkendelse og fortsat efterspørgsel på skolens tilbud og arbejdsform.

Det, kommunen nu i stedet er parat til at tilbyde de unge, ligner et "one size fits all"-tilbud, og vi frygter på de unges vegne for konsekvenserne.

Gøres der ikke noget radikalt fra politisk hold hurtigt, så er løbet kørt for en rigtig stor del af de unge, der ikke lige passer ind i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet.

Farerne lurer, hvis der efterhånden ikke længere eksisterer indsatser, der støtter de unge i at få brudt ensomheden og reelt blive job- eller uddannelsesparate, eller som sikrer, at virksomheder og uddannelsessteder gøres "ungdomsparate" og derved støttes i at blive gode praktiksteder og arbejdspladser.

Det udspil, der er kommet fra kommunens afdeling for beskæftigelse, er derfor yderst nedslående, virker uigennemtænkt og signalerer samtidig en grundlæggende mangel på ungdomspolitisk vision i Aarhus.

Man bør som minimum give Kompetencehuset mulighed for at få henvist samme antal deltagere som de øvrige aktører, da skolen i den grad har bevist sit værd. Senest i Den Kombinerede Ungdomsuddannelse (KUU), hvor syv ud af ti deltagere tre måneder efter afslutningen var i ordinær uddannelse eller job. Samt at man i tilbuddene til kommunen særligt arbejder med områder som it tech og sosu, som begge er områder med stor arbejdskraftmangel.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce