Annonce
Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Topledelsen for Aarhus Kommunes ældreområde vil gennemføre en omfattende organisationsændring til fordel for blandt andre beboerne på plejehjemmene. Men arbejdet udløser voldsom uro, idet en lang række fagforbund føler sig sat udenfor indflydelse i styregruppen bag omorganiseringen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Aarhus Byråd skabte en styregruppe for at give de 6.400 ansatte mere indflydelse på en stor omorganisering af ældreområdet. Men nu siger fagforbundene farvel til gruppen, hvor de er utilfredse med ledelsens ageren. 10 fagforbund rejser sagen overfor byrådet.

AARHUS: Det er endegyldigt slut med samarbejdet mellem ansatte og ledelse i en højprofileret styregruppe bag genopretningen af ældreplejen i Aarhus.

I februar forlod medarbejdernes repræsentanter styregruppen i vrede over manglende indflydelse, og nu melder fagforbundene bag tillidsfolkene definitivt fra.

FOA Aarhus peger på, at en styregruppe som udgangspunkt skal være med til at sætte retning for noget.

Annonce

- Men det er slet ikke dagsordenen i styregruppen, hvor medarbejdernes repræsentanter bare orienteres og står uden reel indflydelse. Det er uforståeligt, at der ikke lyttes til de mennesker, som arbejder i ældreplejen og er tæt på borgerne. Omorganiseringen tager jo blandt andet afsæt i kortere afstande mellem de øverste ledere og arbejdet ude hos de ældre, siger næstformand Mette Fuglsig Schjødt fra FOA Århus.

Konflikt optrappes

Skuffelsen over de ansattes indflydelse i styregruppen er til at få øje på i en henvendelse fra 10 fagforbund til Aarhus Byråd.

Fagforbundene peger på, at byrådet oprindeligt skabte styregruppen for at sikre medarbejderne indflydelse på forandringerne af ældreområdet.

- Nu er næsten hele omorganiseringen gennemført, og vi kan konstatere, at medarbejderne ikke har haft den store indflydelse på beslutningerne. Vi konstaterer, at man med "reel indflydelse” mener noget ganske andet, end det medarbejderrepræsentanterne og de faglige organisationer har forestillet sig, understreger fagforbundene.

FOA Århus savner over en bred kam medarbejderindflydelse på en omorganisering af ældreplejen i Aarhus. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Medarbejdernes farvel til styregruppen optrapper en konflikt mellem ansatte og topledelse på ældreområdet i Aarhus.

Konflikten tog fart i forbindelse med offentliggørelsen af en ny organisation, der skal genrejse ældreplejen efter sager om omsorgssvigt på Kongsgården og andre plejehjem.

Ansatte har i flere omgange sat store spørgsmålstegn ved idéerne i omorganiseringen. Men den blev alligevel vedtaget af Aarhus Byråd, som valgte at tilføje en styregruppe for at sikre de ansatte indflydelse på den videre proces.

Annonce

Meget bekymrende

Fagforbundene siger nu farvel til styregruppen.

Den beslutning møder forståelse hos Lone Norlander Smith (EL), der sidder i byrådets politiske udvalg for ældreområdet. Hun peger på, at op mod 3-4.000 medarbejdere muligvis skal omrokeres inden 1. juni.

- Det er derfor meget bekymrende, at chefgruppen i Sundhed og Omsorg ikke har levet op til det, som byrådet besluttede, nemlig at medarbejdernes repræsentanter skulle inddrages og have reel indflydelse på planerne om omorganisering af området, siger Lone Norlander Smith.

Styregruppen og fagforbundene

Aarhus Byråd har skabt en "implementeringsstyregruppe", der blandt andet skal sikre de 6.400 ansatte indflydelse på en omfattende omorganisering af ældreområdet.

I februar valgte tillidsfolkene i styregruppen at forlade arbejdet. Det skete i protest over manglende lydhørhed hos topledelsen, der også sidder i styregruppen.

Fredag meddelte en række fagforbund, at tillidsfolkene endegyldigt forlader styregruppen. Fagforbundene er: Dansk Sygeplejeråd, Danske fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen, Akademikerne, DJØF, Dansk Magisterforening, HK Østjylland, Kost og Ernæringsforbundet Dansk Metal Østjylland, Brancheklubben for offentligt ansatte og FOA.

Fagforbundene har også skrevet til politikerne i byrådets magistrat og borgmester Jacob Bundsgaard (S).  Opfordringen er, at såvel magistraten som byrådet til at melde klart ud om, hvordan man stiller sig til fortolkningen af begrebet styregruppe og definition af kompetencer.

Situationen betyder, at de ansattes og topledelsens samarbejde om omorganiseringen fremover kommer til at ske i de almindelige faglige organer.

- Forløbet omkring styregruppen kan efterlade medarbejdere med indtrykket af at blive holdt for nar. Vi vil gerne høre byrådets præcise udlægning af intentionerne med styregruppen, siger Mette Fuglsig Schjødt fra FOA Århus.

Annonce

Ingen kan være i tvivl

Udvalget for sundhed og omsorg er til hverdag Aarhus Byråds forlængede arm på ældreområdet.

Formand Peder Udengaard (S) finder der brandærgerligt, at fagforbundene trækker sig fra samarbejdet i styregruppen.

- Ingen kan være i tvivl om byrådet og udvalget har insisteret på, at medarbejderne skal inddrages i processen omkring omorganiseringen. Men det har samtidig stået klart, at tillidsfolkene ikke blev udstyret med vetoret i gruppens arbejde. Og jeg må bare gentage min appel om, at topledelsen får genoptaget et konstruktivt samarbejde og dialog med medarbejderne, siger Peder Udengaard.

Arbejdet med den ny organisation på ældreområdet er et fast punkt på dagsordenen ved hvert møde i udvalget for sundhed og omsorg. Ifølge formanden vil situationen omkring styregruppen blive endevendt næste gang, at politikerne samles.

- Det er naturligvis bekymrende, når samtlige fagforbund på ældreområdet vurderer, at de ikke inddrages tilstrækkeligt. Det er i bund og grund en inddragelse, som topledelsen bør sikre i overensstemmelse med byrådets budskab, påpeger Peder Udengaard.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Annonce