Annonce
Debat

Kongelunden: Det er et anakronistisk navn for hofsnoge og snobber

"Før man anlægger Kongearenaen - for det skal den vel hedde? - kunne det være interessant at overveje, om disse megaevents egentlig hører til i en fremtid, hvor vi SKAL tænke meget mere bæredygtigt og tilgå verden med større omtanke?" Foto: Axel Schütt

DEBAT: I en tid, hvor der gøres op med kolonialisme, racisme og sexisme, har Aarhus som sædvanligt travlt med at kompensere for sit åbenbart uhelbredelige lillebrorkompleks i forhold til København.

Aktuelt kommer det til udtryk via det stort anlagte Kongelunden-projekt, som er blevet diskuteret og debatteret i denne avis i den seneste tid.

Hvorfor i himlens navn skal området hedde Kongelunden? Sådan en har de også i København, men nu får vi en, der er større end deres, eller hvad?

Annonce

Aktuelt har vi som bekendt en Dronning, mange vil sikkert hævde, at vi lige om lidt igen får en Konge, og at navnet ligger lige til højrebenet, da Kongevejen fører op til Marselisborg Slot.

Men bare fordi denne gamle historie er den mest iøjnefaldende og storladne, er det ikke sikkert, at den bidrager konstruktivt til den nye historie, som området, der skal navngives, i fremtiden skal indskrives i. Navnet Kongelunden er tilbageskuende og anakronistisk, fordi det peger på kongen, herskeren og på det at regere og herske over nogen eller noget.

Vi lever i den antroposcæne tidsalder, en tid, hvor vi for alvor kommer til at mærke effekten af menneskenes regeren og hersken. Vi skal i gang med at rydde op og tage ansvar for de skader, som kolonialisme, industri og rovdrift på naturressourcerne har forvoldt. Vi skal begrænse CO2 i atmosfæren og tage ansvar for den forurening, som finder sted i relation til udvinding af mineraler, gas og olie og i forbindelse med produktionen af en hvilken som helst art.

"Nu, hvor vi ser skovene brænde i Brasilien og Californien, er den bynære skov ved Aarhus pludselig en ny spændende hovedattraktion, klar til at blive "minet" og solgt som "grøn og bæredygtig turisme". Skoven skal for alt i verden være lettilgængelig, også for hurtigt ind og hurtigt ud-turister fra cruiseskibe, som godt hjulpet på vej af de mange søde frivillige hos Visit Aarhus lader sig lede og malke, så vi holder gang i omsætningen", skriver Trine Rytter Andersen. Privatfoto: Trine Rytter Andersen

Som resultat af vores grænseløse vækst lever vi på en gennemforurenet og døende planet. Teknologi og nostalgi kan ikke løse fremtidens problemer, det kan kun ægte hensynsfuld innovation og et holistisk natur- og menneskesyn.

Aarhus vokser og vokser. Politikere og erhvervsfolk har i de sidste år siddet lårene af hinanden under den omsiggribende omkalfatring af havnen og indre by. Aarhus Ø, Sydhavnen, Ceres Byen, Søren Frichs Vej og Godsbanen er totalt forandret på rekordtid. Nu mangler vi kun det genstridige Øgadekvarter. Byen skal udvides, udvikles og frem for alt gøres "attraktiv". Derfor skal bøgeskoven i byens sydlige område gøres mere "tilgængelig og folkelig" med udvidelse af Tivoli Friheden og anlæggelsen af en ny superarena med plads til 25.000 tilskuere og dertilhørende parkeringsanlæg.

Før man anlægger Kongearenaen - for det skal den vel hedde? - kunne det være interessant at overveje, om disse megaevents egentlig hører til i en fremtid, hvor vi SKAL tænke meget mere bæredygtigt og tilgå verden med større omtanke?

Disse events og dertilhørende venues er i en coronatid store sårbare pengemaskiner. Set i et bæredygtighedsperspektiv er de også ressourcemæssigt uforsvarlige og desværre helt i tråd med det gamle udtjente vækstparadigme.

Da meget tyder på, at coronaen og andre nye vira vil blive "the new normal", er det på tide at gentænke hele kulturlivet og finde nye måder at organisere og mødes på. Massebegivenheder og kæmpestadioner passer ikke ind i det senarie.


Tænk på, hvad det er for ruiner, vi skal se på i en ikke så fjern fremtid, når Jordens ressourcer er opbrugte, og verden ikke længere lader sig styre af pisken fra et grådigt og hensynsløst vækstparadigme. Minimer udbuddet af forlystelser og underholdning ude i de grønne områder og sørg til gengæld for en rig og mangfoldig naturoplevelse fyldt med den type liv, skønhed og fred, som kun naturen – gerne blidt assisteret af forgængelig naturkunst - kan opbyde.


Direktør Pia Lange Christensen for Visit Aarhus fortæller på den nyeste promotionvideo for Kongelunden, at det nye sort er grønt. Hun forklarer, at turister ønsker "naturoplevelser", og i samme åndedrag siger hun, at der derfor skal være noget at opleve ude i naturen: Attraktioner, hoteller og begivenheder. Det er ren greenwash, for naturen er åbenbart ikke nok i sig selv, den skal være tilgængelig og fyldt med skilte, stier og ishuse og underholdning til de stakkels oplevelseshungrende turister – og til byens borgere selvfølgelig. Kort sagt en spritny oplevelsesøkonomisk forretningsplan for Aarhus, pakket ind i den gamle, smukke, grønne bøgeskov.

Nu, hvor vi ser skovene brænde i Brasilien og Californien, er den bynære skov ved Aarhus pludselig en ny spændende hovedattraktion, klar til at blive "minet" og solgt som "grøn og bæredygtig turisme". Skoven skal for alt i verden være lettilgængelig, også for hurtigt ind og hurtigt ud-turister fra cruiseskibe, som godt hjulpet på vej af de mange søde frivillige hos Visit Aarhus lader sig lede og malke, så vi holder gang i omsætningen.

Ifølge FN har menneskene allerede beslaglagt tre fjerdedele af Jordens overflade, det er på tide, at vi besinder os. Hvorfor har Aarhus Kommune solgt sine naturskoler? Det er da et træls signal at sende til borgerne i denne tid, hvor ethvert barn (og voksen) med sanserne i behold kan mærke rædslen for klimakrisen, der tilspidses hver eneste dag.

Lad os leve med det stadion, vi allerede har, begræns Tivoli Frihedens vokseværk og hold hotellerne inde i byen. Tænk på, hvad det er for ruiner, vi skal se på i en ikke så fjern fremtid, når Jordens ressourcer er opbrugte, og verden ikke længere lader sig styre af pisken fra et grådigt og hensynsløst vækstparadigme. Minimer udbuddet af forlystelser og underholdning ude i de grønne områder og sørg til gengæld for en rig og mangfoldig naturoplevelse fyldt med den type liv, skønhed og fred, som kun naturen – gerne blidt assisteret af forgængelig naturkunst - kan opbyde.

Kald stedet for Under Bøgene, Skovlyst, Skovbrynet eller Aarhus Byskov - bare ikke Kongelunden. Jeg giver jer navnet her navnet Trækroner - kvit og frit!

Annonce
Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce