Annonce
Aarhus

Kongelunden: Konkurrence skal skabe århusianernes Hyde Park

Projektdirektør Trine Ribergaard Skammelsen kommer på banen med flere konkurrencer blandt fagfolk, som skal være med til at tegne den grønne oase Kongelunden i Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Kongelunden bliver Aarhus' nye 200 hektar store fritids-område. Nu skal konkurrence blandt arkitekter forme den grønne lund
Annonce

AARHUS:  London har Hyde Park, New Yorkerne gearer ned i Central Park, og berlinerne valfarter mod byens åndehul i Tiergarten. Nu skal århusianerne have sin Kongelunden, og den skal arkitekter og andet godtfolk være med til at forme.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse, hvor den samtidig inviterer til en såkaldt visionskonkurrence blandt fagfolk.


Vi står med et helt unikt fremtidigt vartegn for Aarhus og Danmark. Vi ser i andre storbyer, hvordan "grønne lunger" skaber stor værdi og styrker livskvaliteten for byens borgere ved at tilbyde et attraktivt bynært fristed med plads til fysisk aktivitet, kultur, fordybelse og fællesskaber

Trine Ribergaard Skammelsen, projektdirektør, Kongelunden


Fremtidens åndelige, fysiske og livsberigende vandingssted håber Aarhus Kommune at kunne præsentere Kongelunden Aarhus som. Det mere end 200 hektar store bynære område skal nu begynde at tage form som et oplevelses- og udfoldelseseldorado for både borgere og turister.

Visionskonkurrencen, hvor arkitekter, landskabsarkitekter, filmfolk, by- og projektudviklere og andre, som beskæftiger sig professionelt med udvikling, skal gøre Kongelunden til et unikt sted.

  • Det bynære område, femkanten, som omkranses af Frederikshøj, Højbjerg, Fredensvang, Kongsvang, Frederiksbjerg og Aarhus Bugt udgør i dag det største sammenhængende multifunktionelle folkelige areal i Aarhus
  • Området har et uforløst potentiale som Aarhus’ grønne og aktive lunge. Visionen er, at det udvikles til Danmarks største storbynære parkområde, Kongelunden Aarhus, der tilbyder et mekka af udfoldelsesmuligheder for århusianere, østjyder og turister
  • Det er Aarhus Kommune, som står bag projektet Kongelunden Aarhus, der har fået tilsagn om en samlet potentiel donation på 500 millioner kroner fra Salling Fondene og Lind Invest

Trine Ribergaard Skammelsen, projektdirektør i Kongelunden Aarhus, håber, mange vil melde sig på konkurrence-banen.

- Vi står med et helt unikt fremtidigt vartegn for Aarhus og Danmark. Vi ser i andre storbyer, hvordan "grønne lunger" skaber stor værdi og styrker livskvaliteten for byens borgere ved at tilbyde et attraktivt bynært fristed med plads til fysisk aktivitet, kultur, fordybelse og fællesskaber, siger Trine Ribergaard Skammelsen.

- Samtidig er de grønne oaser et stort aktiv i forhold til at tiltrække nationale og internationale turister. Der er mange perspektiver, der skal tænkes ind, og vi lægger op til højtflyvende, men velbegrundede ideer til, hvad der på sigt skal være med til at indfri potentialet i området og skabe en multipark til glæde for nuværende og kommende generationer, siger projektdirektøren

Annonce

Første konkurrence af mange

Deltagerne i visionskonkurrencen kan vælge at dykke ned i ét af pejlemærkerne, eller man kan søge at sammenfatte dem i én samlet idé til hele Kongelunden Aarhus’ udvikling. Der uddeles tre førstepræmier og idematerialet bruges i det videre forløb.

Visionskonkurrencen er den første i rækken af flere konkurrencer, ligesom der også vil blive gennemført flere udbud. Konkurrencerne vil have karakter af formelle udbud, og projektkonkurrencer vil blive udbudt med forudgående prækvalifikation. I september måned fremlægger projektsekretariatet den videre tidsplan og udbudsstrategi for Kongelunden Aarhus.

Deltagerne i Visionskonkurrencen inviteres til at være ambitiøse og dyrke de temaer, de ser, kan være med til at løfte Aarhus og Kongelunden Aarhus ind i en ny æra. Det kan være emner som idræt, turisme og bynatur Bidragsyderne præmieres for at investere viden og tid i ideudviklingen og argumentationen og bruge mindre krudt på detaljering af tegningsmateriale.

- Jeg håber at se en bred vifte af forslag, der gerne må suppleres med kortfilm, illustrationer, strategier og analyser, siger Trine Ribergaard Skammelsen.

Annonce

Tre ting skal belyses

Konkurrencedeltagerne skal blandt andet forholde sig til tre greb. For det første skal der gennem udvikling, opgradering og sammentænkning af eksisterende og helt nye destinationer skabes mange flere anledninger til, at borgere benytter området.

Dertil skal der gennem om- og nybygning af centrale idrætsfaciliteter skabes synergier og sammenhænge, der gøder jorden for en kommerciel drift med fokus på ikke alene idræt, men også store og små events der matcher behovet hos borgere, foreninger og erhvervsliv.

Endelig skal en ambitiøs og gennemgribende gentænkning af infrastrukturen sikre at denne fremtidssikres med fokus på mobilitet, bevægelse, funktionalitet og æstetik.

Det er Aarhus Kommune, som står bag projektet Kongelunden Aarhus, der har fået tilsagn om en samlet potentiel donation på 500 millioner kroner fra Salling Fondene og Lind Invest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce