Annonce
Debat

Kongelunden: Navnet bliver ikke mere sandt af at blive brugt af magtfulde mænd

"Det bekymrer mig, at selv det officielle Aarhus er begyndt at kalde Marselisborg Skovene for Kongelunden. Der findes ikke (og har aldrig fandtes) et stednavn i Aarhus med den betegnelse", skriver Ena Nielsen-Refs. Arkivfoto: Helle Køhler Holm
Annonce

DEBAT: Åbent brev til Aarhus Byråd og Folketingets ombudsmand: Det bekymrer mig, at selv det officielle Aarhus er begyndt at kalde Marselisborg Skovene for Kongelunden. Der findes ikke (og har aldrig fandtes) et stednavn i Aarhus med den betegnelse.

Kongelunden er derimod en del af et 3500 hektar stort københavnsk naturområde. Kongelunden på Amager fik sit navn i 1830'erne og blev kort tid efter opkøbt af kongen. Kongelunden er dermed mange århundreder yngre end de skove, der ligger i Marselisborg Skovene.

Er det helt uproblematisk at omdøbe det landskendte brand Marselisborg Skovene til et allerede, eksisterende stednavn og ligeledes landskendt brand fra en anden by? Hvad siger København til det? Hvornår og hvordan vil denne navneændring finde sted? Hvornår får vi borgere det at vide (og hvordan klager vi over, at vores bys kendte brand fjernes)? Hvorfor betegner eksempelvis stadsarkivaren allerede officielt Marselisborg Skovene som Kongelunden? Vil nytilflyttere så ikke tro, at Marselisborg Skovene hedder Kongelunden? Da der allerede findes et Kongelunden, skal Marselisborg Skovene så have det mundrette navn "Kongelunden Aarhus"?


Hvad har århusianske politikere tænkt sig at gøre ved, at navnet Kongelunden bruges som stedbetegnelse i Aarhus, selvom et sådant navn ikke findes? Og hvad vil Folketingets ombudsmand foretage sig i sagen?


Marselisborg Skovene er en af de få skove, vi har tilbage i Danmark, hvor der har ligget skov kontinuerligt siden middelalderen. Marselisborg Skovene har fået deres navn efter baroniet Marselisborg fra midten af 1600-tallet og Marselisborg Skov fra samme periode. Den oprindelige Marselisborg Skov hed fra middelalderen Havreballe Skov (hvilket den gør igen i dag), opkaldt efter Havreballegård (senere Marselisborg). I Marselisborg Skovene ligger der skovområder, hvis navne stammer fra middelalder og renæssance - som eksempelvis Havreballe Skov, Kirkeskoven og Hestehaven.

Politikerne har et ansvar for at fortælle sandheden. Det er slemt, at de lokale avisers redaktører omtaler området Marselisborg Skovene som Kongelunden, men endnu værre, at stadsarkivaren også gør det. Stadsarkivaren bruger den falske betegnelse, Kongelunden, til officielle pressemøder, i avisartikler, på Sekretariatet Kongelundens hjemmeside (sekretariatet er ledet af borgmesteren), på rundture med borgerne osv.

Falske oplysninger bliver ikke mere sande af at blive fremstillet af magtfulde mænd. En diktator kan måske have gavn af propaganda, men det kan aldrig være gavnligt for et demokrati med falsk information. I Aarhus er der fra borgmesteren et politisk ønske om et nyt stadion, en ændring af Marselisborg Skovenes navn, en omdannelse af skov til park - men der findes endnu ingen lokalplan med de ønskede ændringer.

Vi lever i et demokrati, så jeg går ud fra, at det, der endnu ikke er officielt vedtaget i Aarhus endnu, derfor ikke eksisterer.

Vi bliver bombarderet med politisk propaganda om, at Marselisborg Skovene hedder Kongelunden (selvom Kongelunden ikke findes). Vi får at vide, at Aarhus skal have et nyt stadion, og at Marselisborg Skovenes, store, nordlige del skal omdannes til park, selvom der her ligger fjorten fredede gravhøje, omsluttet af en af Danmarks artsrigeste og naturbeskyttede skove fra middelalderen. Det sker, selvom en lokalplan måske først kommer på trapperne om et år.

Hvad har århusianske politikere tænkt sig at gøre ved, at navnet Kongelunden bruges som stedbetegnelse i Aarhus, selvom et sådant navn ikke findes? Og hvad vil Folketingets ombudsmand foretage sig i sagen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Aarhus

Dagens corona-tal: Ja tak - lad os bare få flere af den slags meldinger

Annonce