Annonce
Debat

Kongelundens femte mulighed: Flyt atletikken til Viby

"Et moderne atletikstadion på Viby Stadions arealer vil ikke blot løse de snævre arkitektoniske hurdler ved udformningen af Kongelunden, men også give atletikken, hvad man ønsker. Et sådant idrætsanlæg ville i givet fald kunne udbygges med tiden til glæde for de atletikinteresserede", skriver Max Bendixen. Arkivfoto: Søren Willumsen


DEBAT: At kreativiteten blomstrer i Aarhus, får man det bedste bevis på i Rådhushallen. Udstillingen med de mange forslag i visionskonkurrencen for Kongelunden viser en flod af spændende idéer, selv om ikke alle er lige relevante.

Efter at have taget sig god tid til at studere plancherne i detaljer forlader man Aarhus Rådhus med det klare indtryk, at et af de største problemer i det foreløbige projekt er usikkerheden om placeringen af et nyt atletikstadion med otte løbebaner. Det kræver så megen arealplads (22.000 kvadratmeter med en længde på 180 meter og en bredde på 120 meter), at det måske vil blive nødvendigt at fjerne en del fredskov. Og fredningsmyndighederne kan som bekendt være tunge at danse med.

Selvfølgelig skal byens atletikudøvere have en brugbar erstatning for de tartanbaner, som bliver nedlagt i forbindelse med det stærkt savnede og nu fremrykkede fodboldstadion med plads til 25.000 tilskuere. Så er blot spørgsmålet, hvor der i fremtiden skal løbes, springes, kastes og hoppes? Har kommunens beslutningstagere virkelig låst sig helt fast i, at atletikkens folk modsat andre idrætsgrene, f.eks. fodbold, tennis og håndbold, skal have alle deres faciliteter i nærheden af den nuværende Ceres Park?

Annonce


Da der endnu ikke er taget det første spadestik, kan man stadig nå at ændre den oprindelige model for Kongelunden. Lad os derfor håbe, at de ansvarlige finder en fornuftig og bæredygtig løsning til gavn for alle i stedet for et sammenpresset kludetæppe med for mange kompromiser.


Det kan undre, at der i den lange og ofte heftige debat om Kongelunden indtil dette øjeblik ikke er stillet et eneste spørgsmålstegn ved, hvor stort behovet er for et stort atletikstadion.

Umiddelbart kan det konstateres, at man i hvert fald i første omgang kan undvære en tilskuertribune. En sådan vil naturligvis kunne bygges, hvis interessen for atletikken pludselig skulle få en opblomstring.

Jeg har i avisen set, at styregruppen arbejder med fire muligheder for atletikken. Det får mig til at bringe en femte mulighed til torvs. Mit forslag går i al sin enkelhed ud på at flytte "knasten" til Viby. Et moderne atletikstadion på Viby Stadions arealer vil ikke blot løse de snævre arkitektoniske hurdler ved udformningen af Kongelunden, men også give atletikken, hvad man ønsker.

Et sådant idrætsanlæg ville i givet fald kunne udbygges med tiden til glæde for de atletikinteresserede. Og byens skoleelever ville lige så nemt kunne komme til skoleidrætsdag i Viby som for enden af Stadion Allé. Ydermere ville det have den klokkeklare fordel, at der på Viby Stadion ikke findes fredskov, som kan stikke en kæp i hjulet for projektet.

Og lige så vel som Århus 1900's tennisspillere må drage til Lyseng i vintersæsonen, lige så naturligt kunne det blive, at de forholdsvis få eliteudøvere i baneatletik kører (eller løber) den korte vej (ca. to km i luftlinje) til Viby.

I samme åndedrag føler jeg trang til at fremhæve min gamle kollega på Århus Stiftstidende, sportsredaktør Knud Esmann, der døde i foråret. Han var på en måde forud for sin tid og på forkant med udviklingen i den lokale sportsverden. Således sendte han kraftige advarsler i sin kommentarklumme "Refleks", inden Aarhus Idrætsparks daværende ledelse besluttede, at der skulle placeres røde tartanbaner i forbindelse med ombygningen af Aarhus Stadion i 1971.

Esmann blev ikke populær i visse kredse, da han med sin spidse pen allerede dengang foreslog, at man i stedet burde indrette et moderne atletikstadion i forstaden Viby. Han pointerede, at byen derved kunne få, hvad de fleste århusianere også i 1970'erne ønskede: Et regulært fodboldstadion. Men han skrev som bekendt for døve øren. Tiden har vist, at han havde ret!

Tilbage står: Da der endnu ikke er taget det første spadestik, kan man stadig nå at ændre den oprindelige model for Kongelunden. Lad os derfor håbe, at de ansvarlige finder en fornuftig og bæredygtig løsning til gavn for alle i stedet for et sammenpresset kludetæppe med for mange kompromiser.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Debat

Vi gør det globale klima en bjørnetjeneste: De mest klimavenlige grise og køer er de danske

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce