Annonce
Horsens

Konservativ Christiansborg-politiker kritiserer Horsens' lange skoledag i indskolingen

Den konservative undervisningsordfører Mai Mercado kritiserer Horsens for den lange skoledag i indskolingen. Foto: Michael Bager
Den konservative undervisningsordfører Mai Mercado kritiserer børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune for at foreslå at fastholde den lange skoledag i indskolingen.

Horsens: Den konservative undervisningsordfører, Mai Mercado, er nu gået ind i debatten om lange skoledage i indskolingen i Horsens Kommune. Et flertal i børne- og uddannelsesudvalget besluttede for et par uger siden at indstille til Horsens Byråd at fastholde skoletiden på 1200 årlige timer på trods af en lov fra januar, som giver mulighed for at sætte timetallet ned.

- Det er lang tid at gå i skole, når man er så lille. Og jeg kan forstå, man har haft den tradition i Horsens og vil videreføre det, og jeg har egentlig respekt for at vælge en bestemt form lokalt, men jeg sidder stadig tilbage med følelsen af, at det er lang tid, siger Mai Mercado.

Formand for børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune, Lone Ørsted (S), mener derimod ikke, at diskussionen kun skal handle om længde. Hun argumenter for, at en lang dag netop giver tid til leg og bevægelse.

- Børnene får mere tid til det sociale, til leg og varieret undervisning. Det er en forudsætning for den lange skoledag. Og det har der altid været fokus på her i Horsens. Vi har gode erfaringer med vores model og har set gode resultater med folkeskolen i Horsens, som har rykket sig rigtig meget. Så der må være noget, vi gør rigtigt, lyder det.

Men at den lange skoledag frigiver tid til mere leg og bevægelse køber Mai Mercado ikke.

- Man kan se, at det ikke sker, og så synes jeg bare, at skoleeleverne sidder med endnu en omgang Sorteper, lyder det.

Annonce

Vi kan jo bare henstille til, at man følger den intention, der bliver lavet i de politiske aftaler. Det er ærgerligt, hvis det bliver sådan, at man bare tager en lovændring og ikke følger den.

Mai Mercado (K), undervisningsordfører

Skolelederne bakker op

I forvaltningens analyse, som ligger til grund for børne- og uddannelsesudvalgets beslutning, er der blandt andet udsagn fra skolelederne, som også bakker op om den lange skoledag, men deres argumenter preller af på Mai Mercado.

- De preller helt af. Jeg kan godt forstå, det er nemmere for skolelederne at fastholde den lange dag, men det er eleverne og børnene, vi skal sikre, bliver løftet. Og jeg tror ikke på, at man får større faglighed ved bare at gøre skoledagen længere, siger hun og uddyber:

- Når vi kan se, at bevægelsen ikke fungerer, så kommer frirummet til at anvende forskellige læringsstile ikke ordentligt i spil, og så får man ikke den øgede læring. Børnene skal have en kortere skoledag med fokus på det faglige, og så skal vi give fritiden tilbage til eleverne mulighed for at dyrke aktiviteter efter skole, slår hun fast.

Lone Ørsted derimod er glad for skoleledernes opbakning, som ifølge hende viser, at Horsens gør det rigtige.

Ikke ulovligt

I loven fra januar 2019 er det muligt at sætte skoletiden ned, men det er ikke et krav, og det hæfter Lone Ørsted sig ved.

- Skal det være one size fits all? Det vi gør, er helt efter bogen. Vi har siden 1999 arbejdet med en model, som skolelederne synes, fungerer godt. Her er der en lov, som giver mulighed for at sætte timetallet ned, men det er lige så legalt at bevare det. Det er det kommunale selvstyre, slår hun fast.

Mai Mercado erkender da også, at Horsens Kommune ikke bryder nogen regler, og på trods af, at hun tidligere har opfordret ministeren på området til at gå ind i sagen, indrømmer hun, at det kunne være endnu værre end i Horsens.

- Vi kan jo bare henstille til, at man følger den intention, der bliver lavet i de politiske aftaler. Det er ærgerligt, hvis det bliver sådan, at man bare tager en lovændring og ikke følger den, siger hun, og fortsætter:

- Men jeg har haft en dialog med borgmester Peter Sørensen fra Horsens. Han har bragt nogle nuancer til mit billede af Horsens, som henleder min opmærksomhed på, at sammenlignet med højeste lovlige timetal i indskolingen, som er 1400 timer, så ligger Horsens ikke alarmerende højt. Men min pointe er stadig, at selv på 1200 timer er skoledagen for lang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce