Annonce
Østjylland

Konservative budgetønsker: Stadsarkitekt, cykelstier og boliger til udsatte borgere

Esben Hedeager (K) vil bevare Horsens' arkitektoniske udtryk, og det skal en stadsarkitet være med til at sikre. Foto: Morten Pape
Konservatives udspil til næste års budget spænder vidt fra krisecenter for mænd til cykelstier. Men især en rød tråd i byens arkitektoniske linje udført af en stadsarkitekt ligger meget højt på listen.

Horsens: Horsens er en købstad, og det skal kunne ses. Konservatives medlem af byrådet i Horsens, Esben Hedeager, går til kommunens budgetforhandlinger med en stadsarkitekt allerøverst på ønskelisten.

- Vi skal have en flot by. Kvalitet er det, der står tilbage, når prisen er betalt. En stadsarkitekt skal finde en rød tråd. For når man udvikler en by så hurtigt som her, skal man have én med det overordnede indtryk, så brikkerne passer sammen, og jeg mener, der er plads til forbedringer, lyder det fra Esben Hedeager.

- Horsens er en gammel købstad, og den skal bevare sit udtryk - det gamle udtryk. Man skal passe på, at man ikke mixer det for meget sammen og sætter store kasser ind imellem de gamle bygninger eller bare vælter alt det gamle for at bygge noget nyt. Man kan godt bevare det gamle og få en hyggelig og attraktiv by, siger han.

Annonce

Konservatives budgetønsker 2020

Byudvikling:

 • En stadsarkitekt og flere krav til p-pladser og flere offentlige p-pladser.
 • Byen skal udbygges som randbyggeri, og punkthuse og højhuse i den eksisterende bydel skal forbydes.
 • Omgående stop for byggetilladelser til byggerier med altangange.
 • Flere reelle grønne områder, og de tilbageværende grønne pletter skal ikke sælges til byggegrunde.

Infrastruktur:

 • Omfartsvej nord omkring Horsens.
 • Fodgængerovergang mellem Bilka og Sunset Boulevard.
 • Forbedring af stierne i hele kommunen.
 • En fjernbusterminal ved motorvejen ved Lund.

Økonomi og erhvervsfremme:

 • 1 procent-effektivisering skal bibeholdes.
 • Sænkning af grundskyld med 1 procent.

Børn og unge:

 • Nytænkning af uddannelser til ressourcesvage unge.
 • Flere timers idræt i folkeskolen.
 • Motionsgrupper til de 18-25-årige, som i dag er ineffektive.

Social og sundhed:

 • Indsats for enlige, arbejdsløse forældre.
 • Flere billige boliger til udsatte unge.
 • Hytteby for hjemløse.
 • Penge til Kirkens Korshær og til Krisecentret for Mænd.

Natur og miljø:

 • Mårhunde skal bekæmpes.
 • Undersøgelse af samtlige alternativer til afbrænding af flis på fjernvarmeværket.

Bedre stier

Det er især byudvikling, som ligger Esben Hedeager på sinde. Og med byen er fokus også på alle dens mange stier. For horsensianerene skal i højere grad vælge cyklen, og derfor skal stierne have et løft, mener det konservative byrådsmedlem.

- Vi skal have ordentlig kvalitet, hvis vi skal benytte stierne hver dag til at cykle på arbejde. Og hvis vi vil have folk over på cyklen, skal der være bedre forhold for dem, og det skal være så nemt som overhovedet muligt, understreger Esben Hedeager.

Han tror især på, at elcykler kommer til at fylde mere og mere, og med dem stiger behovet for flere og bedre cykelstier.

Han nævner specifikt Bankagerstien som et sted, der trænger til et løft.

- Den er for ringe i forhold til brugerne. Den kan bruges mere, og hvis vi vil noget med en cykelby, skal vi sætte ind deroppe og binde hele sydbyen sammen. Den kunne være en del af den grønne ring rundt om Horsens, lyder det.

Pas på de svage

I konservatives budgetudspil er der også andet end byudvikling. Især er der fokus på de svageste i samfundet, og ifølge Esben Hedeager, er det netop en vigtig konservativ kerneværdi at støtte de svageste.

- Der skal være flere billigere boliger til udsatte unge. Efter forbillede fra Aarhus skal de unge hjemløse selv være med til at bygge deres nye hjem og få ro både mentalt og i deres boligsituation, siger han og fortsætter:

- De, der ikke kan selv, skal have en hjælpende hånd til at komme på fode i livet igen. Derfor vil vi have en hytteby til misbrugere med en social vicevært.

Desuden ønsker de konservative en opgradering af den økonomiske håndsrækning til krisecenter for mænd og en mindre filial til varmestuen i Sundparken, f.eks. på Sundparkens Butikstorv, hvor der skal serveres varm mad og kaffe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce