Annonce
Østjylland

Kontroversiel youtuber på vej til Østjylland: Vil provokere muslimer

Søndag 14. oktober kommer advokat og politiker Rasmus Paludan (partiet Stram Kurs) til Jennumparken i Randers. Her vil han demonstrere for budskabet om at få islam ud af Danmark. Foto: Søren Gylling

Rasmus Paludan, stifter af partiet Stram Kurs, vil demonstrere i Jennumparken, hvor han vil agitere for sine indvandrer- og islamfjendske synspunkter. Formålet er tilsyneladende at provokere til ballade med henblik på at filme det og lægge episoden på Youtube.

ØSTJYLLAND: Søndag 14. oktober har lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, med følge meldt sin ankomst til Randers, hvor han sammen med ligesindede vil demonstrere i Jennumparken. Demonstrere for at udbrede partiets særdeles indvandrerfjendske politik.

Hermed kommer Randers på listen over en lang række danske byer, der har haft besøg af den kontroversielle københavnske advokat. Hans besøg rundt i landet, hvor han som regel vælger at stille op i områder og kvarterer, som typisk huser mange borgere af anden etnisk herkomst end dansk, har ofte afstedkommet tumult og ballade. Derfor er det blevet almindeligt, at politiet er talstærkt til stede, når Paludan dukker op.

Rasmus Paludan (yderst til venstre) under en af sine demonstrationer. Her er han i Kolding, hvor det også er lykkedes ham at hidse indvandrere voldsomt op. I Kolding var mødet - ligesom de fleste andre steder - tæt overvåget af politiet. Foto: Michael Svenningsen

Uro og tumult

At Rasmus Paludans agitation kan skabe uro og tumult i kvarterer som eksempelvis Jennumparken, er ikke overraskende, idet et centralt punkt i Stram Kurs' politik lyder: "Det er partiets politik, at islam skal være forbudt i Danmark. Efter partiets opfattelse fremgår det direkte af grundlovens paragraf 67 om religion: "... dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden." Det vil derfor være i overensstemmelse med grundloven at forbyde islam for eksempel ved at nægte at anerkende islam som trossamfund i Danmark".

Videre mener Paludan og kompagni, at danskere er de eneste, som skal bo i Danmark. Danskere defineres i den sammenhæng som "personer, der var etniske danskere ved fødsel eller blev adopteret som spædbørn. Danskere har dansk slægt og dansk modersmål. Herudover er en dansker karakteriseret ved, at han eller hun har haft dansk statsborgerskab fra sin fødsel og ikke har noget andet statsborgerskab. En dansker er en del af og omfavner den danske kultur og er præget af oplysningstiden og af vesteuropæisk og nordisk civilisation."

Med andre ord mener Rasmus Paludan og Stram Kurs, at muslimske indvandrere skal sendes ud af Danmark.

Annonce

Meget sete videoer

Fremmødet ved Rasmus Paludans politiske møder har været overskueligt, men møderne og den ophidsede stemning, de har forårsaget blandt især lokale indvandrere, er hver gang blevet filmet og derefter lagt ud på Youtube, hvor de er blevet set af tusindvis af primært unge mennesker. Stram Kurs' videoer er ifølge TV2 blevet vist mere end en halv million gange.

Og i Ekstra Bladet har en bekymret fynsk far advaret om, at børnene på skolen legede "Rasmus Paludan-leg". Legen er en fangeleg, hvor børnene bliver delt op i tre grupper: "kristne", "jøder" og "muslimer". De kristne skal så fange jøderne og muslimerne og sætte dem i bure, og så skal jøderne og muslimerne forsøge at slippe ud fra burene.

- Jeg bliver en smule skræmt, da jeg hører det. Min søn har allerede nu fået serveret en fortælling om, at nogle mennesker er gode, mens andre er dårlige - og at det er de kristne, der er de gode, fortæller faderen til avisen.

Annonce

Blander sig ikke i politik

I Randers har hverken Bysekretariatet - det Boligsociale Team i Nordbyen, eller Nørrevangsskolen, hvor en del af børnene fra Jennumparken går i skole, planer om at foretage sig noget i forbindelse med den planlagte demonstration.

- Vi er ikke på nogen måde en politisk organisation og blander os derfor ikke i politik. Demonstrationen er, så vidt jeg forstår, lovligt anmeldt, siger leder af Bysekretariatet Louise Hou Kragh.

På Nørrevangsskolen siger skoleleder Martin Hyldgaard Larsen:

- Det er ikke noget, vi overhovedet har forholdt os til. Jeg har heller ikke hørt, hverken fra elever eller lærere, at Rasmus Paludans videoer på nogen måde har fyldt hos os. Men vi vil da være opmærksomme på fænomenet.

Om der er grund til at være bekymret for børnene, tør Astrid Haug, der er digital rådgiver og ekspert i sociale medier, ikke spå om - endnu.

- Imidlertid er der ingen tvivl om, at han via sine videoer på Youtube har fat i mange fortrinsvis børn og unge. Det er meget forskelligt, hvordan hans budskaber bliver modtaget. Nogle synes, han er meget sjov, andre tager hans budskab til sig, mens andre igen tager skarpt afstand. Hvorvidt interessen for ham blot er kortvarig, og at interessen for ham hurtigt forsvinder, er umuligt at sige. Det er derfor under alle omstændigheder værd at holde øje med fænomenet Rasmus Paludan, siger Astrid Haug.

Vi ville gerne have spurgt Rasmus Paludan selv, hvad han vil med sine demonstrationer, og hvorfor han vælger at holde dem i områder som Jennumparken med mange indvandrere. Men han har ikke reageret på vores henvendelse.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Erhverv For abonnenter

Busselskab kører millioner hjem, rengøringsfirma mister ansatte og vindues-sælger har millionunderskud: Her er 11 lokale regnskaber

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce