Annonce
Østjylland

Kontroversiel youtuber på vej til Østjylland: Vil provokere muslimer

Søndag 14. oktober kommer advokat og politiker Rasmus Paludan (partiet Stram Kurs) til Jennumparken i Randers. Her vil han demonstrere for budskabet om at få islam ud af Danmark. Foto: Søren Gylling

Rasmus Paludan, stifter af partiet Stram Kurs, vil demonstrere i Jennumparken, hvor han vil agitere for sine indvandrer- og islamfjendske synspunkter. Formålet er tilsyneladende at provokere til ballade med henblik på at filme det og lægge episoden på Youtube.

ØSTJYLLAND: Søndag 14. oktober har lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, med følge meldt sin ankomst til Randers, hvor han sammen med ligesindede vil demonstrere i Jennumparken. Demonstrere for at udbrede partiets særdeles indvandrerfjendske politik.

Hermed kommer Randers på listen over en lang række danske byer, der har haft besøg af den kontroversielle københavnske advokat. Hans besøg rundt i landet, hvor han som regel vælger at stille op i områder og kvarterer, som typisk huser mange borgere af anden etnisk herkomst end dansk, har ofte afstedkommet tumult og ballade. Derfor er det blevet almindeligt, at politiet er talstærkt til stede, når Paludan dukker op.

Annonce
Rasmus Paludan (yderst til venstre) under en af sine demonstrationer. Her er han i Kolding, hvor det også er lykkedes ham at hidse indvandrere voldsomt op. I Kolding var mødet - ligesom de fleste andre steder - tæt overvåget af politiet. Foto: Michael Svenningsen

Uro og tumult

At Rasmus Paludans agitation kan skabe uro og tumult i kvarterer som eksempelvis Jennumparken, er ikke overraskende, idet et centralt punkt i Stram Kurs' politik lyder: "Det er partiets politik, at islam skal være forbudt i Danmark. Efter partiets opfattelse fremgår det direkte af grundlovens paragraf 67 om religion: "... dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden." Det vil derfor være i overensstemmelse med grundloven at forbyde islam for eksempel ved at nægte at anerkende islam som trossamfund i Danmark".

Videre mener Paludan og kompagni, at danskere er de eneste, som skal bo i Danmark. Danskere defineres i den sammenhæng som "personer, der var etniske danskere ved fødsel eller blev adopteret som spædbørn. Danskere har dansk slægt og dansk modersmål. Herudover er en dansker karakteriseret ved, at han eller hun har haft dansk statsborgerskab fra sin fødsel og ikke har noget andet statsborgerskab. En dansker er en del af og omfavner den danske kultur og er præget af oplysningstiden og af vesteuropæisk og nordisk civilisation."

Med andre ord mener Rasmus Paludan og Stram Kurs, at muslimske indvandrere skal sendes ud af Danmark.

Meget sete videoer

Fremmødet ved Rasmus Paludans politiske møder har været overskueligt, men møderne og den ophidsede stemning, de har forårsaget blandt især lokale indvandrere, er hver gang blevet filmet og derefter lagt ud på Youtube, hvor de er blevet set af tusindvis af primært unge mennesker. Stram Kurs' videoer er ifølge TV2 blevet vist mere end en halv million gange.

Og i Ekstra Bladet har en bekymret fynsk far advaret om, at børnene på skolen legede "Rasmus Paludan-leg". Legen er en fangeleg, hvor børnene bliver delt op i tre grupper: "kristne", "jøder" og "muslimer". De kristne skal så fange jøderne og muslimerne og sætte dem i bure, og så skal jøderne og muslimerne forsøge at slippe ud fra burene.

- Jeg bliver en smule skræmt, da jeg hører det. Min søn har allerede nu fået serveret en fortælling om, at nogle mennesker er gode, mens andre er dårlige - og at det er de kristne, der er de gode, fortæller faderen til avisen.

Blander sig ikke i politik

I Randers har hverken Bysekretariatet - det Boligsociale Team i Nordbyen, eller Nørrevangsskolen, hvor en del af børnene fra Jennumparken går i skole, planer om at foretage sig noget i forbindelse med den planlagte demonstration.

- Vi er ikke på nogen måde en politisk organisation og blander os derfor ikke i politik. Demonstrationen er, så vidt jeg forstår, lovligt anmeldt, siger leder af Bysekretariatet Louise Hou Kragh.

På Nørrevangsskolen siger skoleleder Martin Hyldgaard Larsen:

- Det er ikke noget, vi overhovedet har forholdt os til. Jeg har heller ikke hørt, hverken fra elever eller lærere, at Rasmus Paludans videoer på nogen måde har fyldt hos os. Men vi vil da være opmærksomme på fænomenet.

Om der er grund til at være bekymret for børnene, tør Astrid Haug, der er digital rådgiver og ekspert i sociale medier, ikke spå om - endnu.

- Imidlertid er der ingen tvivl om, at han via sine videoer på Youtube har fat i mange fortrinsvis børn og unge. Det er meget forskelligt, hvordan hans budskaber bliver modtaget. Nogle synes, han er meget sjov, andre tager hans budskab til sig, mens andre igen tager skarpt afstand. Hvorvidt interessen for ham blot er kortvarig, og at interessen for ham hurtigt forsvinder, er umuligt at sige. Det er derfor under alle omstændigheder værd at holde øje med fænomenet Rasmus Paludan, siger Astrid Haug.

Vi ville gerne have spurgt Rasmus Paludan selv, hvad han vil med sine demonstrationer, og hvorfor han vælger at holde dem i områder som Jennumparken med mange indvandrere. Men han har ikke reageret på vores henvendelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce