Annonce
Aarhus

Kopihus i Den Gamle By

Da huset i Den Gamle By er en kopi, kan man stadig se originalen på hjørnet af Skt. Anna Gade og Kongensgade i Helsingør. Foto: Den Gamle By

Den Gamle By må nøjes med en kopi af et klassisk hjørnehus, fordi de smukke bygninger sjældent bliver revet ned.

I fredags var der rejsegilde på et hjørnehus i 1974-kvarter Den Gamle By. Det specielle ved hjørnehuset er, at det er en kopi - det originale hus står stadig i Helsingør.

Annonce

Huset bliver opført som en del af en bygningskarré fra 1974, men det har ikke været muligt at finde et nedrivningstruet hus, der kunne få lov at leve videre i Den Gamle By, fortæller projektchef Allan Leth Frandsen.

»Alle andre bygninger i denne etape af er originale huse hentet fra forskellige byer i Danmark. Men da hjørnehuse med tårn og spir sjældent bliver revet ned, valgte vi at kopiere denne bygning,« siger han.

For at være tro mod det originale hus i Helsingør har Den Gamle By valgt at bygge kopien efter de teknikker, man brugte i 1898, da hjørnehuset i Helsingør blev opført.

Det betyder blandt andet, at de 30.000 mursten, der bliver brugt til konstruktionen, alle er håndlavet, og derfor koster 18 kroner stykket. Desuden er næsten alle samlingerne i huset snedkereret sammen, og det nederste af murværket er over en halv meter bredt, som man gjorde tilbage i 1800 tallet, for at sikre bæreevnen.

»Vi har, i det omfang det var muligt, valgt at bygge efter de traditionelle teknikker. Det har taget os meget længere tid, men det har været det hele værd, fordi vi på den måde er tro med den oprindelige bygning,« siger Allan Leth Frandsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Annonce