Annonce
Navne

Korrespondent med stort K

Inden han blev vært i »Dags Dato« har Rasmus Tantholdt de seneste 10 år været korrespondent for TV 2 i konfliktområder, især i Mellemøsten. Pressefoto

40 år i dag. Rasmus Tantholdt rapporterer fra verdens brændpunkter.

»Lad os nu hellere gå tilbage. Det er for farligt. Alt for farligt.«
Annonce
Han ryger en smøg, tager et hiv, to hiv, kigger sig nervøst omkring. Der lyder et brag, han stopper op.

Blå bog

Opvækst: Født 20. oktober 1973 i Aarhus.

Uddannelse: Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000.

Karriere: Han har udelukkende arbejdet for TV 2. Udenrigskorrespondent i konfliktområder siden 2003 ? særligt i Mellemøsten.

Privat: Gift med Cecilie Beck, der arbejder for TV 2 Nyhederne. Har en søn på ni med tidligere nyhedsvært på TV 2, Caroline Boserup, som han blev gift med i 2005. Parret blev skilt i 2007.

Scenen er fra TV 2-programmet »Korrespondenterne«, hvor Rasmus Tantholdt opholdt sig illegalt i Syrien for at tage de danske seere med bag facaden og vise, hvad der foregår i det borgerkrigshærgede land. I et land, hvor internationale journalister ellers ikke er velkomne. I situationen befinder han sig nogle få hundrede meter fra den syriske hærs frontlinje, og her siger han fra.
»Det er en mavefornemmelse, jeg har, og som jeg jo har opbygget gennem en del års erfaring med at være i den slags situationer. Og så er det også en rationel vurdering af risikoen på lige netop det givne tidspunkt og det givne sted,« sagde han efterfølgende til tv2.dk.
Rasmus Tantholdt har flere gange haft brug for at lytte til sin mavefornemmelse. Med sit job som korrespondent for TV 2 har han flere gange været helt tæt på bombesprængninger, og hans arbejde kan som få andre beskrives som et, hvor kuglerne bogstaveligt talt flyver om ørerne på ham. Tidligere har han blandt andet været i Irak, i Kabul, og i Egypten oplevede han og hans fotograf, at deres bil blev overfaldet af en vred menneskeflok med knive og køller.
»Jeg har tidligere været bange, men det har været i glimt. Som når en bombe springer, og jeg hører et brag, men bagefter kan konstatere, at jeg stadig er her. Da vi blev overfaldet i Egypten, var der måske 20 minutter, hvor vi var i allerhøjeste alarmberedskab. Det var slemt. Ingen af os er jo parat til at dø for det her job,« har han fortalt til Børsen om episoden.
Herhjemme har Tantholdt været i centrum i den såkaldte »lækagesag« fra 2007, hvor Venstres tidligere forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, afslørede over for Tantholdt, at det danske jægerkorps skulle indsættes i Irak. En sag, der især i 2010 blev omtalt vidt og bredt, fordi der dukkede en lydfil op, hvorpå Tantholdt fortæller DR-journalist Nils Giversen, at lækagen kom fra Jacob Winther. Lydfilen nægtede både TV 2 og Tantholdt senere at udlevere med henvisning til kildebeskyttelsen, og Winther blev derfor ikke dømt for lækagen, der potentielt kunne have sat danske jægersoldater i fare.
I januar overtog Tantholdt værtsrollen i »Dags Dato« efter Poul Erik Skammelsen, og for tiden er han i Tanzania, hvor han laver indslag til programmet og samtidig rapporterer til TV 2 News.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bears har en amerikaner i overskud

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce