Annonce
AGF

Kostede kun 1,5 millioner kroner: Mortensen er den klart bedste AGF-angriber i Superligaens historie

Patrick Mortensen scorede i sæsonpremieren mod Vejle - og har scoret i samtlige Superligakampe siden. Foto: Axel Schütt
Patrick Mortensen er med et målsnit på 0,61 per kamp med afstand den skarpeste AGF-angriber nogensinde i Superligaen. Sportschefen udnyttede klausul i topscorerens kontrakt med Sarpsborg, så han kunne hente ham til Aarhus til langt under markedsprisen.

FODBOLD: Patrick Mortensen har væltet Aarhus bagover. Og skrevet historie.

Med sine fem scoringer i sæsonens første fem Superliga-kampe - ét i hver kamp - har den 31-årige frontløber faktisk blot manifesteret sin status som den bedste AGF-angriber i Superligaen nogensinde.

I hvert fald, hvis man måler på scoringssnit. Og det er jo sådan noget, man måler angribere på.

Allerede inden indeværende sæson havde Mortensen forlængst overhalet koryfæer som Håvard Flo, Morten "Duncan" Rasmussen, Søren Andersen og Peter Graulund på listen over mest målfarlige AGFere i Superligaen, og de fem træffere herefter har blot løftet gennemsnittet yderligere:

31 scoringer i 51 kampe giver et snit på 0,61 per kamp i liga-regi. Derudover har den tidligere Lyngby -og Sarpsborg-bomber også nettet to gange i Europa League-kvalifikationen og en enkelt gang i pokalturneringen.


Han er et eksempel til efterfølgelse for alle andre i truppen, så hvis ikke han skulle have ros, var der ingen i truppen, der skulle,

Peter "PC" Christiansen, sportschef, AGF


Ja, der er faktisk med det aktuelle målsnit et godt stykke ned til  andenpladsen, hvor vi finder den norske luftkaptajn, Håvard Flo, der i sin tid i Aarhus nåede 53 ligakampe og scorede 27 gange. Det giver et mere end godkendt snit på 0,51 scoringer per kamp.

Altså: Patrick Mortensen, "Danmarks flotteste mand", som de kalder ham i klubben, er med afstand den skarpeste kniv i offensivskuffen i nyere tid.

- Det var jo det, jeg sagde

Og det er jo en historie i sig selv her op til søndagens stort set tilskuerløse brag på Ceres Park mod FC København.

Han trækker på smilebåndet.

- Det er da et meget godt snit. Det vidste jeg faktisk ikke, men det gør mig da vildt stolt, lyder reaktionen fra Mortensen.

Han kom til AGF fra norske Sarpsborg i januar 2019, og har på mindre end to år i Aarhus slået sit navn fast som vaskeægte målræv.

Er det gået bedre, end han selv havde drømt om?

- Det er det jo nok, men det var da det her, jeg drømte om, og et eller andet sted sigtede efter, da jeg kom til AGF. Der var en del mennesker, der grinede af mig, når jeg snakkede højt om medaljer og Europa, så jeg er glad for, at jeg sammen med holdet har bevist, at det ikke bare var tomme ord, kommer det fra den aktuelle Superliga-topscorer.

Mortensen har gjort lige nøjagtigt dét, sportschef Peter "PC" Christiansen håbede på, han ville gøre, og som naturligvis var hele bevæggrunden for at hente ham hjem fra Norge, hvor Mortensens meritter som topscorer langsomt, men sikkert havde ramt de hjemlige breddegrader. Men Christiansen indrømmer, at det alligevel har overrasket ham, hvor stor en betydning angriberen har haft for holdet.

- Jeg kan jo ikke være andet end positivt overrasket, siger han.

- Han har gjort en forskel fra dag ét, og det handler ikke kun om alle scoringerne, som i sig selv er en vild statistisk, men også om hele hans tilgang til tingene. Han er så dedikeret i alt, hvad han gør, seriøs i forhold til kost og mental forberedelse, og reflekteret, når det handler om, hvad han skal gøre bedre og hvordan han kan hjælpe holdet bedst muligt. Han er et eksempel til efterfølgelse for alle andre i truppen, så hvis ikke han skulle have ros, var der ingen i truppen, der skulle, lyder det fra sportschefen.

AGF-topscorere i Superligatiden

Siden Superligaens begyndelse i 1991 har AGF haft 14 forskellige topscorere. Derudover scorede Håvard Flo rigtig mange mål - fordelt på forskellige sæsoner - og derfor er han også med på denne liste over de skarpeste AGFere i de seneste 30 år.

 • Patrick Mortensen 0,61 mål per kamp
 • Håvard Flo 0,51
 • Aron Johannsson 0,44
 • Bo Nielsen 0,42
 • Peter Graulund 0,37
 • Søren Andersen 0,36
 • Thomas Thorninger 0,36
 • Morten 'Duncan' Rasmussen 0,36
 • Morten Poulsen 0,28
 • Søren Larsen 0,26
 • Nocko Jokovic 0,26
 • Tobias Sana 0,22
 • Carsten Hallum 0,22
 • Tobias Grahn 0,21
 • Leon Andreasen 0,16

Alle start-drillerierne

Patrick Mortensen lagde måske nok en smule lunkent fra land, for det blev jo ikke til debutscoring mod Esbjerg dengang i begyndelsen af februar 2019, han brændte faktisk et par direktører i opgøret, og måtte efterfølgende lægge ører til ikke så få drillerier fra holdkammeraterne.

Men han tog revanche i næstkommende opgave mod Sønderjyske, kamp nummer to i den hvide trøje, lukkede opgøret ned i slutfasen til 2-0, kaldte med et stort bredt smil langskudsmålet for "bedre end sex".

Sådan noget kan være farligt at melde offentligt ud, især når man har en kone derhjemme, men forløsningen var enorm, det første, tunge pres vippet af skuldrene.

Så var han ligesom i gang, havde fået scoret det der første, svære mål, som ofte kan ride en frontløber som en mare.

Og siden har han stort set ikke set sig tilbage, og blot haft en enkelt periode, hvor han har spillet mere end fire kampe i træk uden at komme på måltavlen.

Lidt af en succeshistorie.

Sportschefens gode næse

En anden af den gode slags kunne være, at AGF faktisk begik lidt af scoop, da klubben hentede den 190 centimeter høje kraftkarl i Sarpsborg, hvor han havde scoret 47 gange og lavet 11 assists i 121 kampe siden ankomsten på en fri transfer i sommeren 2015.

Han var med til at vinde bronze, spille to pokalfinaler og kvalificere den lille sydnorske klub til gruppespillet i Europa League, hvor Mortensen scorede mod både Malmø FF og belgiske Genk.

Så fansene begræd, at klubben ikke kunne holde på ham trods flere – ifølge norske kilder – yderst økonomisk lukrative tilbud om forlængelse.

Normalt er angribere med mange mål i støvlerne – og som tilmed også har bevist sig skarpe i et europæisk gruppespil – en dyr handelsvare, men modsat, hvad mange måske tror, fik AGF fat i Patrick Mortensen til en relativt billig sum penge.

Et sandt mesterstykke af AGF's sportschef. Og ind i folden med en målmager i en helt anden prisgruppe i forhold til for eksempel Sory Kaba, som FC Midtjylland måtte slippe 22,5 millioner kroner for.

Ifølge Århus Stiftstidendes oplysninger udnyttede Peter "PC" Christiansen nemlig en klausul i den ombejlede angribers kontrakt med nordmændene, skrevet med helt små bogstaver, der gjorde, at de – trods en markant højere markedspris på det tidspunkt, omkring 4-5 millioner kroner – skulle slippe deres danske guldfugl for hvad der svarer til godt 1,5 millioner danske kroner, hvis den "rigtige" klub for Mortensen meldte sig på banen.

Det gjorde AGF, og for Patrick Mortensen var det på det givne tidspunkt med et år tilbage af kontrakten med Sarpsborg, den perfekte klub, det næste nødvendige skridt for ham, for han følte, at han havde ramt loftet oppe nordpå, at han personligt og klubben ikke kunne drive det til mere.

Derfor ville han videre.

- Jeg kunne godt have skiftet til en større klub, og for helt andre penge, for jeg havde flere muligheder, men jeg blev bare vildt motiveret af at høre om projektet i AGF. Det er sjældent, at angribere i AGF, ja, holdet i nyere tid har haft succes, og det triggede mig virkelig. Jeg ville være med til at ændre det, og jeg har ikke fortrudt et eneste sekund. Der findes ikke et federe sted at være end Aarhus, når det går godt, siger Mortensen, der erkender, at en stor del af drivkraften også har været at komme hjem igen og bevise sig i Superligaen.

Aldrig været mere motiveret

Hverken i Brøndby eller Lyngby slog han for alvor igennem i landets bedste række. Han scorede rigtig mange kasser i tiden i Lyngby, men langt de fleste af dem var i 1. division.

- Jeg tror, at det har været en sten i skoen for ham, at han ikke havde præsteret bedre i Superligaen. Alle kunne se det åbenlyse talent, da han var i de andre klubber, og derfor har vi også fulgt ham tæt i Norge. Det er en kæmpe motivation for ham, og han er i den grad brændt igennem, mener Peter Christiansen, der sammen med cheftræner David Nielsen fik overtalt Mortensen til at komme til AGF trods større bud fra en række andre klubber rundt i Europa.

Hvad gjorde I?

- Jeg tror egentlig bare, at vi fik beskrevet vores projekt så godt, at Patrick med det samme kunne se sig selv i det. Han var ikke drevet af pengene, for så kunne han uden problemer have kigget andre steder hen, men af at spille en rolle i en klub, der havde brug for ham. Og det havde AGF, siger Christiansen, der altså hev fat i den "hemmelige" klausul, leverede en - set i bagklogskabens klare lys - en rigtig, rigtig god handel.

Jo, han får en anseelig løn i AGF, men har også betalt tilbage med sine mange træffere.

- Jeg tror, at der var en del, der tænkte, at nu hentede AGF en 29-årig angriber hjem fra Norge, der måske var mæt, og bare glad og tilfreds med at få en god kontrakt. Jeg havde det helt anderledes. Jeg følte jo ikke, at jeg havde nået det, jeg kunne og burde, så jeg så David Nielsen som lige netop den træner, der kunne skubbe mig videre, gøre mig endnu bedre. Det var en stor del af det, forklarer Mortensen.

Flere mål på vej? Måske allerede søndag aften mod FC København?

- Det håber jeg da. Det kan godt være, at jeg er blevet 31 år, men jeg er mere motiveret og mere fit end nogensinde.

Det nuværende målsnit er altså under angreb.

Patrick Mortensen underskrev en fire-årig kontrakt med AGF.

AGF-FC København

AGF stiller med følgende formodede startopstilling til søndagens hjemmekamp mod FC København (på grund af corona har det dog ikke været muligt at overvære en eneste AGF-træning i løbet af ugen):

Kamil Grabara - Alexander Munksgaard, Sebastian Hausner, Frederik Tingager, Casper Højer Nielsen - Nicolai Poulsen - Jon Dagur Thorsteinsson, Patrick Olsen, Benjamin Hvidt, Albert Grønbæk Erlykke - Patrick Mortensen

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Danmark For abonnenter

Undersøgelse af danskernes motionsvaner viser sjove mønstre: I hovedstaden og på to øer cykler de mest

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet