Annonce
Indland

Kræftens Bekæmpelse: Røgfrie arealer kan rykke unges rygekultur

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Røgfrie shoppinggader er ikke lige på trapperne i København og Aarhus, selv om det roses af organisation.

Hvis danske kommuner indfører flere røgfrie arealer udendørs, som den australske by Melbourne har gjort, vil det påvirke rygekulturen.

Det vurderer Mette Lolk Hanak, der er afdelingschef for Forebyggelse & Oplysning i Kræftens Bekæmpelse.

- Det er især de steder, hvor der kommer mange børn og unge, at det kan være med til at påvirke kulturen. Det kan betyde, at rygning ikke bliver en del af normen, og som, børn og unge synes, hører til det almindelige liv, siger hun.

I Melbourne trådte et nyt rygeforbud i byens centrale forretnings- og shoppingområde i kraft fredag. Det betyder, at det koster 100 australske dollar - 465 kroner- for en ryger, hvis de bliver taget i at pulse i området.

I de to største danske byer er røgfrie arealer også på dagsordenen, selv om kravet om at gøre centrale shoppinggader røgfri ikke er på trapperne.

I Danmark er der ikke de samme redskaber som i Melbourne, påpeger den københavnske sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

- Vi kan ikke som bystyre beslutte, at der skal være røgfrie områder. Vi kan kun henstille til, at man skal lade være med at ryge.

- Men jeg vil gerne gå i dialog med erhvervslivet om, hvorvidt man kan være interesseret i en lignende løsning for eksempel på Strøget, siger hun.

Borgmesteren påpeger, at kommunen blandt andet henstiller til, at man ikke ryger på legepladser og samarbejder med DGI om røgfrie sportssteder.

For nylig er Aarhus Kommunens magistratsafdelinger kommet med forslag til, hvor i byen der bør henstilles til at være røgfrit.

Her opfordrede Jette Skive (DF), der er er sundheds- og omsorgsrådmand, til et rygeforbud i gågaden.

- Jeg vil simpelthen ikke være med til i denne oplyste verden at sørge for, at børn og unge mennesker har nemt ved at ryge, siger rådmanden.

- Jeg vil gerne gøre det så svært som overhovedet muligt, siger hun.

Jette Skives opfordring blev dog ikke blevet taget med i de magistratsafdelingernes endelige forslag. Derfor vil hun tage det op i byrådet selv, fortæller hun.

I stedet har magistratsafdelingerne blandt andet foreslået at lave røgfrie arealer uden for sundhedshuse i kommunen.

Ud over det nye rygeforbud i Melbournes centrum er det også forbudt at smide cigaretskod i hele byen. Det kan give bøder på mellem 1504 og 3009 danske kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce