Annonce
Navne

Kræftforskning: Evolutions-nørd får talentpris

Aarhus Universitetshospitals ekstraordinære forskertalent kræftforsker Nicolai Juul Birkbak har netop fået Jens Christian Skou-prisen 2020. Fotograf: Jann Thiele Zeiss, AU Health.
Annonce

Hæder: - Vi kan revolutionere kræftbehandlingen inden for relativt kort tid.

Så klar og ambitiøs er meldingen fra Aarhus Universitets og Aarhus Universitetshospitals ekstraordinære forskertalent kræftforsker Nicolai Juul Birkbak, som netop har fået Jens Christian Skou-prisen 2020.

Det er ikke enhver forundt at modtage Healths fornemmeste talentpris, der er opkaldt efter nobelpristager Jens Christian Skou. Langt fra. Prisen er forbeholdt fakultetets dygtigste unge forskere, og én af dem er Nicolai Juul Birkbak.

Han forsker i kræft og udforsker bl.a. evolution i cancer ved at søge en bedre forståelse af sammenhængen mellem forskellige stadier i cancercellernes udvikling hen mod det maligne stadium. Han udnytter sin viden til at udvikle nye metoder og undersøgelser, der kan forbedre kræftpatienters sygdomsforløb og øge deres chancer for at overleve.

- Ideelt set skal blodprøverne en dag erstatte vævsprøverne helt, men det er endnu vanskeligt at få alle detaljerne med, fordi blodprøverne kun indeholder små mængder cancer-DNA. Men med forbedrede analytiske metoder og sekvensmetoder skubber vi hele tiden til grænsen for, hvor meget information vi kan få ud af blodprøverne. Så jeg er sikker på, at det, vi er i gang med nu, kommer til at revolutionere kræftbehandlingen, som vi kender den i dag, siger han.


- Vi er heldige, at en enestående yngre forsker som Nicolai Juul Birkbak har valgt at bedrive sin forskning her på Health.

Jørgen Frøkiær og Anne-Mette Hvas, Institut for Klinisk Medicin


Prismodtageren startede sin forskerkarriere på DTU i Lyngby og har undervejs været på længerevarende forskningsophold i Boston og London.

- Vi er heldige, at en enestående yngre forsker som Nicolai Juul Birkbak har valgt at bedrive sin forskning her på Health. Han har allerede skabt en exceptionel karriere inden for kræftforskning, han samarbejder med internationale topforskere fra verdens førende universiteter og forskningsinstitutioner, og så er han usædvanligt dygtig til at hente ekstern finansiering hjem, siger institutleder Jørgen Frøkiær og viceinstitutleder for forskning Anne-Mette Hvas fra Institut for Klinisk Medicin. Det er dem, der indstillede Nicolai Juul Birkbak til prisen.

Annonce

Minder om Skou

Dekan ved det sundhedsfaglige fakultet, Health, Lars Bo Nielsen overrakte Nicolai Juul Birkbak Skou-prisen og betonede i sin tale, at årets prismodtager på mange måder minder om netop nobelprismodtager Jens Christian Skou.

- Ligesom Jens Christian Skou er Nicolai Juul Birkbak dedikeret til sin forskning. Han er vedholdende, ambitiøs og modig. Jeg kender ikke mange, der som han, tør sige højt, at målet med forskningen er at revolutionere kræftbehandlingen. Intet mindre, sagde Lars Bo Nielsen.

At Nicolai Juul Birkbak skulle modtage en talentpris opkaldt efter en nobelpristager kom bag på ham.

- Fagligt er det et stort skulderklap. Det er nok ikke helt gået op for mig endnu, hvor stort det egentlig er. Jeg tror, at Skou-prisen vil øge min faglige kendisfaktor og dermed bidrage positivt til mit arbejde med at søge eksterne fondsmidler. Det håber jeg i hvert fald, for jeg har masser af idéer til projekter, som jeg gerne vil starte op, og det er også et par af dem, jeg vil bruge pengene fra Skou-prisen på, siger han.

Om Jens Christian Skou-prisen

Jens Christian Skou-prisen uddeles hvert år til en sundhedsvidenskabelig forsker, som er ekstraordinært talentfuld inden for sit forskningsfelt, og som er både kreativ og produktiv.

Prisen er opkaldt efter Jens Christian Skou, som modtog Nobelprisen i 1997, og som stadig er en inspirationskilde for yngre forskere. Det gælder ikke mindst på Aarhus Universitet, hvor Health hvert år uddeler prisen omkring Jens Christian Skous fødselsdag den 8. oktober.

Følgende Health-forskere har modtaget Skou-prisen:

• 2019: Ebbe Bødtkjer: Talentfuld biomediciner får fornem forskerpris

• 2018: Maiken Stilling: Kliniker med unikt forskertalent får Skou-prisen 2018

• 2017: Simon Glerup: Ekstraordinært forskertalent får Jens Chr. Skou-prisen

• 2016: Trine Hyrup Mogensen: Forskertalent i særklasse får Jens Chr. Skou-prisen

Nicolai Juul Birkbak er den femte modtager af Jens Christian Skou-prisen, der blev uddelt første gang i 2016. Med prisen følger 100.000 kr. kroner øremærket forskning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce