Annonce
Østjylland

Kræftramte mænd samler kræfter i naturen

Træningen ved Lunddal begynder altid med en kop kaffe og lidt snak ved bålet. Til højre ses fysioterapeut Jarno Falkø. Foto: Morten Pape
To gange om ugen samles en gruppe mænd med nuværende eller tidligere kræftdiagnoser på Lunddal i Odder for at træne og hygge sig på "mandemåden".
Annonce

Odder: Det er måske ikke lige den mest smarte træningsmaskine, Peter Lau Kjeldgaard roder med, når han to gange om ugen følger holdet "Træning i naturen - for mænd, der har eller har haft kræft". Men det opfatter han nu mest som en fordel.

Ligesom fire-fem andre herrer med tidligere eller nuværende kræftdiagnoser finder den 56-årige ingeniør fra Oldrup det tværtimod befriende, at han kan træne i Guds egen natur bagved spejdercentret Lunddal på Rørthvej. Med hjemmelavede træningsmaskiner og altid i det tempo, som nu en gang passer til ham.

- Jeg har fulgt det her ni uger lange forløb en gang tidligere, men er altså hoppet på igen. For nu vil jeg også af med den træthed, der plager mig, siger Peter Lau Kjeldgaard, der været været erklæret kræftfri i halvandet år efter at have været behandlet for kræft i tungeroden.

Fakta

Det er Odder Kommunes Træningscenter, der tilbyder "Træning for mænd i naturen" på Lunddal ved Økologienes Have. Et træningsforløb består af ni uger.

Der er træning to gange om ugen året rundt, og hver træningsdag varer en time og 30 minutter.

Træningen består af forskellige øvelser, der udføres i det fri, og deltagerne bygger selv en træningsbane fra gang til gang. Selve øvelserne bliver tilpasset den enkelte borger, så alle kan være med.

Der vil også være mulighed for at få besøg af en diætist, sygeplejerske, rygestopvejleder eller anden relevant gæst.

Tilmelding kan ske via sygehus eller egen læge, som sender en henvisning til Odder Kommunes Borgerforløb. Man kan også selv kontakte kommunen på 87803700.

Deltagelse er gratis.

Der findes et tilsvarende forløb for kvinder kræft. Læs mere her eller ring til samme nummer.

Annonce

Mandehørm

Når de kræftramte mænd mødes, følger de altid et fast program, der starter med en kop kaffe under pavillonen og ved et bål. Her går snakken om løst og fast, inden fysioterapeut Jarno Falkø hjælper deltagerne i gang med cirkeltræning på de hjemmelavede redskaber. 43 sekunders bevægelse og 30 sekunders pause, inden deltagerne rykker til det næste redskab. Stationstræning kalder fysioterapeut Jarno Falkø det.

- Det gode ved den her form for træning er, at alle kan yde så meget, som de nu er i stand til den pågældende dag, uden at nogen tager notits af det. Her konkurrerer man ikke, og her har deltagerne stor respekt for, hvis en deltager en dag må "sidde over", siger fysioterapeuten, der i løbet af den halvanden time lange seance som regel får sig mangen en snak med nogle af deltagerne. Somme tider handler snakken om alvorlige konsekvenser af en kræftsygdom eller om den fuglefløjt, man efterhånden kan høre. Til andre tider bliver det diskuteret, hvilken slags håndværktøj man skal bruge til en bestemt opgave. Og en dårlig joke er der med sikkerhed også plads til.

- Ja, det handler meget om, at vi i dette forum er lidt mere fri, fordi der ikke er kvindelige deltagere. Her kan vi være mere platte og mindst lige så vigtigt: mere ærlige. For det er da ved gud ikke altid særligt mandigt at have kræft, supplerer 71-årige Bo Andersen, der også har deltaget i forløbet to gange efter at have lymfekræft.

I den mellemliggende periode har han desuden været aktiv i en af de frivilliggrupper, som også huserer på Lunddal og laver nogenlunde det samme, som når Odder Kommunes Træningscenter står som arrangør. Her foregår det bare uden bistand fra Jarno Falkø.

Annonce

Vigtigt at fortsætte

Det med frivilliggrupperne er ifølge Jarno Falkø noget, som han i den grad anbefaler deltagerne at melde sig til.

- På trods af de anderledes omgivelser gør jeg som fysioteraput meget ud af vejlede deltagerne i gang med træning. Det vil sige, at jeg både skubber til borgerne, hvis det er nødvendigt, og at jeg stopper dem, hvis de er ved at overtræne. Problemet opstår ofte, når forløbet er overstået, og folk selv skal til at styre træningen. Her falder mange fra, medmindre de fortsætter i de selvstyrende grupper. Og træning garneret med en stor portion hygge kan man aldrig få for meget af, siger han.

Elastikker kan bruges til meget, blandt andet styrketræning. Men det er unægteligt lidt sjovere, når det foregår udendørs og i godt selskab, mener Bo Andersen, der her står med den gule elastik. Foto: Morten Pape
Måske ikke lige den mest fancy træningsmåtte. Men en gammel masonitplade kan være lige så god, når man til gengæld kan ligge og kigge op på himlen. På billedet ses Peter Lau Kjeldgaard. Foto: Morten Pape
- 43 sekunders øverlser og 30 sekunders pause. Fysioterapeut Jarno Falkø tager tid og hunser med deltagerne. Men på en enormt hyggelig måde. Foto: Morten Pape
Bål er en fast betanddel af programmet, når mændene træner. Foto: Morten Pape
Et hjemmelavet redskab kan være lige så godt, som de mere avancerede. Foto: Morten Pape
Ingen bål uden brænde. Alle deltager med hvad, de nu magter. Foto: Morten Pape
I øjeblikket er der kun fem deltagere i forløbet for mænd med kræft. Stod det til deltagerne, var der mange flere. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Medarbejder på Kongsgården: Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude

Aarhus

Borgmester bryder tavshed: Der skal flere penge til ældreplejen

Annonce