Annonce
Indland

Kræftsyg mor beder om hjælp: Hvem vil holde mine børns konfirmation?

Nytårsaften faldt Vivi Schmidt om på badeværelset i huset på Gestelevvej i Ringe. Det viste sig, at den kræftsygdom, hun har kæmpet med siden 2008, har spredt sig til hjernen. Foto: Yilmaz Polat

42-årige Vivi Schmidt fra Ringe havde planer om selv at stå for maden og holde sine børns konfirmation hjemme i det lille bondehus på Gestelevvej, men så kom kræftsygdommen uigenkaldeligt tilbage. Nu beder hun om hjælp til at give sine tvillinger en god fest.

RINGE: Vivi Schmidt er hårdt ramt af kræft. Sygdommen tærer på kræfterne, og en nylig nyreoperation sidder stadig i kroppen.

Tirsdag satte hun sig alligevel bag rattet og begyndte turen Fyn rundt for at aflevere en appel til en række fynske feststeder, hvor hun beder om hjælp til at give sine børn en god konfirmationsfest.

Bare en enkelt dag, hvor fokus er 100 procent på dem.

- En enkelt dag, hvor de ikke skulle tænke på mig. Det ville betyde alt for mig, siger hun.

Egentlig var planen, at hun selv skulle stå for maden, og konfirmationen skulle holdes i hjemlige rammer på Gestelevvej. Dels af økonomiske årsager, men også fordi det var sådan, familien syntes, det skulle være.

Men kræftsygdommen slår hårdt. Nytårsaften faldt Vivi Schmidt om på badeværelsesgulvet, for kræften havde bredt sig til hjernen. Og nu må konfirmationsplanerne laves om.

Historien tager sin begyndelse tilbage i 2008.

Annonce

En enkelt dag, hvor de ikke skulle tænke på mig. Det ville betyde alt for mig.

Vivi Schmidt

Brystkræft spredte sig

Her fik Vivi Schmidt konstateret brystkræft og kom i behandling i et år med både kemo og stråler. Meldingen var, at hun havde gode chancer for at blive rask.

Og der var da heller ikke noget, der tydede på andet ved de efterfølgende kontroller, som stod på løbende over fem år.

En måned før den allersidste kontrol brækkede Vivi Schmidt kravebenet. Det skete en nat, hvor hun havde ligget forkert.

Efter mange undersøgelser stod det klart, at der var metastaser (spredninger, red.) fra brystkræften i knoglen, og den måtte fjernes.

- Selvfølgelig var jeg i chok. Jeg troede, at det var væk, og jeg snart skulle meldes helt rask, fortæller hun.

Herefter fulgte en strålebehandling. Og fordi området var afgrænset, var udsigterne gode.

Vivi Schmidt havde samtidig nok at se til på hjemmefronten med en skilsmisse i 2010.

Hun var derfor blevet alene med tre børn. Og den læreruddannelse, hun var ved at tage, måtte delvist sættes på standby på grund af sygdommen.

Vivi Schmidt har siden 2008 lidt af kræft. Foto: Yilmaz Polat

Faldt om på badeværelset

Siden 2013 har Vivi Schmidt fået CT-scannet kroppen hvert halve år, og alt har set fint ud. Men i maj 2016 opdagede lægerne metastaser adskillige steder. Både i lever, nyrer, binyrer, i lårbensknogle, i bækkenet og den ene ankel. I juni startede hun på kemobehandling.

- Lægen sagde: "Vi kan se, der er noget, der er begyndt at gro", og så blev der ellers bare remset op. Denne melding var alligevel den værste. For jeg var fuldstændig uforberedt. Alt havde set fint ud, og nu var det bare over det hele. Det er første gang, jeg er brudt sammen inde ved lægen, fortæller hun.

Nytårsaften 2016 kulminerede sygdomsforløbet, da Vivi Schmidt faldt om hjemme på badeværelsesgulvet. Heldigvis stod døren åben, så hendes veninde, hun skulle holde nytår sammen med, kunne komme ind til hende.

På hospitalet får hun efterfølgende scannet hovedet.

- De siger, det er for at se, om jeg har fået en hjernerystelse, men efterfølgende kan jeg godt se, at de allerede har haft en mistanke. For de stillede en masse spørgsmål omkring dobbeltsyn, ondt i armene osv., som jeg kunne svare bekræftende på, siger hun.

Der var metastaser i hjernen. De kan ikke opereres væk, og Vivi Scmidt har nu været igennem 10 helhjernestrålebehandlinger, som er den maksimale dosis. Siden har hun ikke modtaget behandling. Kroppen har haft brug for en pause. Men planen er, at hun skal starte op på en ny slags kemo inden længe.

Lægen sagde: "Vi kan se, der er noget, der er begyndt at gro", og så blev der ellers bare remset op. Denne melding var alligevel den værste. For jeg var fuldstændig uforberedt.

Vivi Schmidt

Konfirmationsdrøm brast

- Jeg har fået at vide, at min kræft ikke kan helbredes. Der er ikke som sådan sat en udløbsdato på mit liv, men den er rykket tættere på. Jeg ved ikke, om jeg kan leve et år mere, to år mere eller endnu længere, siger Vivi Schmidt.

I hverdagen forsøger hun at gemme kræften så langt væk som muligt.

- Men alligevel bliver børnene jo konfronteret med det konstant, når der er ting, jeg ikke kan. Jeg er blevet dårligere til at huske, og jeg er heller ikke så god til at genkende mennesker mere, siger hun.

- Det, der fylder allermest, er, hvordan børnene skal klare sig, når jeg er væk. I hverdagen er det meget det praktiske, der fylder, men når jeg er nede, så tager følelserne over.

Den 14. maj skal tvillingebørnene Alexander og Cecilie konfirmeres sammen med klassekammeraterne fra Nordagerskolen i Ringe Kirke, og med det pludseligt optrappede sygdomsforløb har drømmen om selv at stå for konfirmationen derhjemme måttet lade livet.

Derfor har hun taget sagen i egen hånd og spurgt flere fynske feststeder, om de i sidste øjeblik vil hjælpe med at donere noget af festen samt lægge lokaler til en drømmekonfirmation.

- Jeg har selvfølgelig kontaktet diverse forsamlingshuse og lignende. Men alt er forlængst optaget. Og økonomien sætter altså nogle begrænsninger, og derfor har jeg måttet ty til det her tiltag, fortæller Vivi Schmidt, der samtidig fortæller, at også børnenes far netop har været igennem et forløb med fjernelse at et modermærke med hudkræft og efterfølgende operation for en kræftmetastase på lungen.

- Så vi har vitterligt brug for hjælp.

Hvad så, hvis der ikke er nogle feststeder, der kan hjælpe jer?

- Så må vi holde det hos børnenes far, købe maden udefra og leje borde og stole. Men det er klart, at så sætter økonomien sine begrænsninger. Jeg synes virkelig, børnene fortjener det her, og det ville betyde alt for mig at kunne give dem det, siger Vivi Schmidt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce