Annonce
Debat

Krænkelser: Tilgiv og kom videre

"Vi oplever i dag nærmest lovløse tilstande, hvor det åbenbart er tilladt at beskylde - pudsigt nok udelukkende kendte - mænd for seksuelle krænkelser begået for mange år siden. Uanset om de har gjort, hvad de unge/yngre kvinder beskylder dem for, er de chanceløse, jagten er gået ind, og den varer hele året. Det er ikke ordentligt, og det er slet ikke ordentligt i et retssamfund som det danske", skriver Birgitte Pedersen. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Da jeg fyldte 40 år, sagde jeg til nogle veninder, at nu måtte jeg da snart være så gammel, at jeg kunne slippe for uønsket opmærksomhed fra mænd – på grund af mit køn og udseende forstås!

På det tidspunkt havde jeg oplevet hele paletten af uønsket opmærksomhed - det lille klap i numsen, håndtag om min dengang smalle midje, kig i udskæringen, det lange kram, forslag om "dit eller mit værelse?", natlige opringninger på hotelværelset fra mænd, der gerne ville komme på besøg, eskorte til hotelværelset pga. nærgående og hungrende mænd, der var "sluppet hjemmefra konen, der ikke forstår mig", osv. osv. osv.

Da jeg var cirka 50 år, kom jeg glædestrålende hjem til min mand og fortalte, at "tænk dig, endelig er jeg blevet så gammel, at mænd i stedet ønsker at bruge min hjerne, min viden, erfaring og mine kompetencer".

Annonce

Hvordan har jeg det nu flere år efter? Fint, kan jeg hilse fra mig selv og sige. Jeg har nemlig valgt at gemme episoderne som minder på lige fod med alt det dejlige, jeg har oplevet sammen med dygtige, rare, omgængelige mandlige kolleger, medarbejdere og chefer inklusiv ham, der mobbede mig i nogle år.


Jeg er helt sikker på, at jeg ikke er den eneste kvinde, der er beskæmmet over den proces – eller "heksejagt", der nu foregår.


Og ingen skal være i tvivl om, at det er de tusindvis af gode episoder, der langt overruler de dårlige. For at bruge nogle store ord: Jeg har lært at tilgive og bære over. I øvrigt præcis, hvad jeg blev mindet om under en søndagsprædiken om tilgivelse. Her tænkte jeg i øvrigt også på et citat fra Bibelen: "Lad den, der er ren, kaste den første sten".

Ordet krænkelse har vist overtaget rollen som årets ord, corona må se sig slået. Men tilgiv og bær i stedet over! Når I ikke sagde fra dengang i 2004, 2008, 2011 eller 2014, så ti nu. Som man førhen sagde: "Hvis nogen har noget at sige imod dette ægteskab, så tal nu eller ti for altid".

Vi oplever i dag nærmest lovløse tilstande, hvor det åbenbart er tilladt at beskylde - pudsigt nok udelukkende kendte - mænd for seksuelle krænkelser begået for mange år siden. Uanset om de har gjort, hvad de unge/yngre kvinder beskylder dem for, er de chanceløse, jagten er gået ind, og den varer hele året. Det er ikke ordentligt, og det er slet ikke ordentligt i et retssamfund som det danske.

Det er absolut heller ikke i orden, at mænd, samfundskendte eller ikke kendte, har raget og taget på kvinder uden at have fået lov. Men at komme efter dem i al offentlighed så mange år efter er absolut heller ikke i orden. Slå nu den streg i sandet og kom videre med jeres liv. For det er vel ikke sådan, at I hungrer efter 10 minutters opmærksomhed?

Jeg er helt sikker på, at jeg ikke er den eneste kvinde, der er beskæmmet over den proces – eller "heksejagt", der nu foregår. Mine sidste ord til alle parter skal derfor være: Tilgiv dem, thi de ved ikke, hvad de gør.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Strejke fra morgenstunden: Mere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat For abonnenter

Stiften mener: Ikke flere corona-restriktioner, lad fornuften klare resten - og hjælp så de erhverv, som lider

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce