Annonce
Rejser

Krøyers største gruppeportrætter samlet på Skagens Museum

"Et møde i Videnskabernes Selskab" er titlen på P.S. Krøyers gruppeportræt, der er blandt værkerne på Skagens Museums særudstilling, der kan opleves henover sommeren. PR-foto: Frida Gregersen/Skagens Kunstmuseer
Skagensmaleren P.S. Krøyer var kendt som en af sin tids bedste portrætmalere med en særlig evne til at skabe gruppeportrætter på store lærreder. Med den nye særudstilling ”Mesterværker – Krøyer på bestilling” er fem store værker samlet på Skagens Museum.

Skagens Museum har fået transporteret flere store værker af skagensmaleren P.S. Krøyer fra hovedstadsområdet til byen i toppen af Danmark til udstillingen ”Mesterværker – Krøyer på bestilling”, som er bygget op omkring fem store gruppeportrætter. Flere af værkerne er normalt ikke tilgængelige for offentligheden, og det er første gang, at værkerne udstilles sammen. Derfor kalder Skagens Kunstmuseer arrangementet for "en særudstilling med helt usædvanlige dimensioner”. Værkerne blev i sin tid lavet på bestilling af erhvervsmænd som brygmester Carl Jacobsen og videnskabsmanden G.A. Hagemann. Gruppeportrætterne viser en anden side af Krøyers livsværk end de værker, han skabte, når han opholdt sig i Skagen om sommeren.

- Vi har fået en enestående chance for at vise, hvorfor Krøyer blev anset for at være en af sin tids bedste portrætmalere. Selv på så store lærreder lykkedes det ham at få en stærk skildring frem i hver enkelt af de ikke mindre end 194 forskellige portrætterede personligheder, fortæller Lisette Vind Ebbesen, der er direktør for Skagens Kunstmuseer i pressemeddelelsen.

De fem store lærreder fylder hver især mellem 2 og en halv og 14 kvadratmeter. Siden deres tilblivelse for mere end 100 år siden har de hængt forskellige steder i hovedstadsområdet. Når de vises sammen fra 25 maj, får besøgende på Skagens Museum en unik mulighed for at opleve den kendte kunstners evne til at komponere gruppeportrætter på de store lærreder.

Annonce

Skagens Kunstmuseer

Den 25. maj åbnede særudstillingen ”Mesterværker – Krøyer på bestilling”. Den kan opleves frem til 8. september.

Udstillingen vises i Skifersalen, der også huser den permanente udstilling af skagensmalernes værker.

I forbindelse med særudstillingen udgiver Skagens Kunstmuseer en bog, der i tekst og billeder fortæller om værkernes tilblivelse og om P.S. Krøyers forhold til sine opdragsgivere og til de portrætterede personer.

Skagens Museum er en del af Skagens Kunstmuseer, der også består af Anchers Hus og Drachmanns Hus.

Entré til Skagens Museum er 110 kroner for en voksen. Børn og unge under 18 år er gratis.

Adressen er Brøndumsvej 4, 9990 Skagen.

Læs mere på skagenskunstmuseer.dk.

En del af historien

Da idéen til udstillingen opstod, var det ikke ensbetydende med, at det ville lykkes at overbevise ejerne om at udlåne deres kostbare værker, som i nogle tilfælde nærmest er groet sammen med de bygninger, de befinder sig i. Men det lykkedes, og med ejernes velvilje kan man nu få et indblik i datidens elite indenfor erhverv, industri, videnskab og kultur omkring år 1900. Blandt andet har Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab udlånt værket ”Et møde i Videnskabernes Selskab”.

- Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab vil naturligvis gerne medvirke til, at Skagens Museum kan realisere idéen om at vise Krøyers bestillingsværker samlet, på linje med at andre betydningsfulde samfundsinstitutioner inden for industri, handel og kultur også har indvilget i at udlåne deres bestillingsværker. Det har været afgørende for Videnskabernes Selskab, at vi på den måde kan bringe kendskabet til Selskabet ud til en bredere offentlighed og vise en ”portrættering” af videnskabens mænd som en del af historien i Danmark. Samtidig glæder det os, at det enestående maleri på den måde kan sætte Krøyer på danmarkskortet som en af sin tids vigtigste kunstnere, udtaler Mogens Høeg Jensen, der er er præsident for videnskabsakademiet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

112

Politiaktion på Ringgadebroen afsluttet: Ung kvinde stod på ydersiden af broen

Sport

Kyniske Skjern vandt for syvende kamp i træk over Århus Håndbold

Annonce