Annonce
Østjylland

Kraftig regnskyl i Odder: Lokalhistorisk Arkiv blev oversvømmet - biblioteket gik fri

Masser af vand strømmede ind i den gamle bygning ved Odder Museum, som rummer Lokalhistorisk Arkiv. Foto: Ib Salomon.

Vandet steg nogle steder 50 cm på en halv time.

Annonce

ODDER: Det kraftige regnskyl tirsdag morgen betød, at Odder Å gik over sine bredder mange steder. Helt slemt stod det til ved Odder Museum, hvor vandet ifølge vidner steg med 50 cm på under et halv time.

Mens selve møllebygningen og de nye lokaler bagved den gik fri, løb der rigtig meget vand ind i den gamle bindingsværksbygning, der rummer Lokalhistorisk Arkiv.

Her var ansatte og frivillige langt op ad formiddagen stadig travlt optaget af at tørre vand op samt bære materiale op på førstesalen. Bl.a. nogle gamle kort, som havde ligget så lavt på en hylde, at de var blevet til dels våde. Om de står til at redde, ved museumsinspektør og leder af arkivet Eva Schmidt endnu ikke.

- Men det er det hele. Grundlæggende kan man sige, at vores intet andet af vores arkivmateriale er blevet ødelagt, fortalte arkivlederen der, ligesom museumsinspektør Klaus Markmann Jensen, var mere bekymret for, hvor meget det gamle bindingsværkshus er blevet ødelagt.

- Vi har tidligere haft oversvømmelser på museet, men de har aldrig før ramt dette hus. Så ja, vi er spændte på at høre, hvad vandet har betydet, siger Klaus Markmann.

Vi er spændte på at høre, hvad vandet har betydet for det gamle bindingsværkshus.

Klaus Markmann Jensen, museumsinspektør Odder Museum
Arkivleder Eva Schmidt med nogle af de gamle kort, som var blevet våde. De blev siden båret op på førstesalen, hvor de nu ligger til tørre. Foto: Carina Mayner
Annonce

Biblioteket slap

Hvor tirsdagens regnvejr havde uventede konsekvenser for Odder Museum, beviste man på Odder Bibliotek, at det kan betale sig at sikre sig mod fremtidens kraftige regnskyl.

Her har der tidligere været oversvømmelser i kælderen, og det har ført til, at der er blevet installeret alarmer og en pumpe udenfor.

De nye forholdsregler betød, at vandet fra Odder Å ikke trængte ind i kælderen - med undtagelse af lidt ved vinduerne.

En overgang var der vandt helt fra Odder bbibliotek hen til Odder Kirkecenter. Foto: Carina Mayner
Oprindelig skulle der have været afholdt morgensang i Odder Sognekirke. Men det blev flyttet hen til kirkecentret, fordi det ikke var muligt at komme hen til kirken. Og selv vejen til kirkecentret var oversvømmet. Foto: Carina Mayner
Hvad er p-plads, hvad er græsplæne og hvad er vej? Foto: Carina Mayner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce