Annonce
Aarhus

Udsigt til stikprøvekontrol: 28.000 ansatte i Aarhus Kommune skal have  coronapas

Et coronapas skal kunne fremvises  fra mandag 6. december, hvis man er ansat i Aarhus Kommune og chefen spørger efter det. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der er masser af praktiske spørgsmål til nyt krav om coronapas for alle ansatte i Aarhus Kommune. De skal afklares på møde onsdag med de faglige organisationer.

AARHUS:  Samtlige 28.000 ansatte i Aarhus Kommune skal fra mandag 6. december være i besiddelse af og kunne fremvise et gyldigt coronapas på deres arbejde i kommunen, hvis chefen spørger.

Formålet er at inddæmme og afbøde konsekvenserne af en spredning af covid-19 på Aarhus Kommunes arbejdspladser og i samfundet generelt.

Det besluttede magistraten i Aarhus Byråd på sit møde mandag, men detaljerne skal først  aftales på plads med de faglige organisationer og de ansattes tillidsfolk på et møde onsdag.

Annonce

Derfor kan stadsdirektør Niels Højberg, der er chef for coronaindsatsen i kommunen, endnu ikke svare på, hvordan detaljerne skal foregå i praksis fra på mandag.

Men det står fast, at man ikke skal vise coronapas hver dag for at få lov til at passe sit arbejde. Modellen er i stedet tillidsbaseret, hvor arbejdsgivere - kommunen - stiller krav om at alle har et gyldigt coronapas. Derefter kan personaleledere kunne lave stikprøver for at sikre sig, at medarbejderne også har et gyldigt coronapas.

Kørekortsmodel

- Det, magistraten vil indføre, er en "kørekortsmodel", hvor man skal være i besiddelse af et gyldigt coronapas. De faglige organisationer bakker grundlæggende op om den model, som vi skal drøfte i detaljer onsdag, forklarer stadsdirektøren.


Kravet skal gælde alle ansatte, fordi det vil være svært i praksis at skelne mellem hvem, der skal have et coronapas og hvem, der ikke skal.

Niels Højberg, stadsdirektør, Aarhus Kommune

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har tidligere foreslået magistraten, at kravet om coronapas alene skulle gælde for ansatte i ældreplejen og i bostøtten. Men nu går borgmesteren og med ham hele magistraten altså længere ved at foreslå, at kravet skal gælde for samtlige 28.000 ansatte, hvoraf en del arbejder på deltid.

- Kravet skal gælde alle ansatte, fordi det vil være svært i praksis at skelne mellem hvem, der skal have et coronapas og hvem, der ikke skal, forklarer Niels Højberg.

Annonce

Det kan få konsekvenser

Et pålæg om coronapas kræver overholdelse af flere formkrav. Hvis medarbejderne ikke efterlever kravet kan det få ansættelsesretlige konsekvenser, fremgår det af beslutningen i magistraten.

Det kan for eksempel være i form af en påtale, advarsel, hjemsendelse uden løn og i yderste konsekvens afskedigelse. Kommunens personalejuridiske kriseteam vil løbende drøfte udviklingen i og håndteringen af eventuelle personalesager.

Annonce

Ny lov åbner for kravet

Baggrunden for kravet om coronapas udspringer af, at Folketinget 25. november 2021 har vedtaget Lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagerne forevisning af coronapas, test for covid-19 m.v.

Hvad er et coronapas

Ifølge et notat til magistraten er det forventningen, at kravene til et gyldigt coronapas vil følge de regler for coronapas, der til enhver tid i øvrigt gælder i samfundet.

På nuværende tidspunkt er kravene til et gyldigt coronapas således vaccination, test eller tidligere smitte.

De regler, vi i forvejen kender for undtagelse fra krav om coronapas, også vil gælde i forhold til coronapas på arbejdspladsen. Der vil således være nogle medarbejdere, der ikke kan pålægges krav om coronapas.

Loven udspringer igen af en trepartsaftale mellem arbejdsmarkedets parter, der blev indgået den 11. november 2021.

Det nye krav kan effektueres, når MED-systemet har været inddraget og medarbejderne er skriftligt orienteret om kravet, fremgår det af loven.Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Navne

Multiartisten har skabt sin egen vej: Fra Nik og Jay-danser til magasindirektør og TV-vært

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce