Annonce
Aarhus

Krigens gru vækker minder på plejehjemmet

Oplevelsesmedarbejder Marlene Porat fortæller om Danmarks Befrielse til de ældre på byens plejecentre. Til slut involverer hun også sine tilhører i forestillingen. Foto: Flemming Krogh
Oplevelsesmedarbejder Marlena Porat giver beboere på byens plejehjem en særlige oplevelse med sin beretning om Danmarks befrielse.

AARHUS: En fotoudstilling med byens ældre beboerne hænger på Rosenvang Plejehjem.

De store plancher med flotte portrætter af århusianere fortæller historier fra krigens tid. Krigens sidste stemmer, som udstillingen hedder, beretter om livet i en koncentrationslejr, om besættelsen af Danmark og ikke mindst befrielsen.

Sammen med vandreudstillingen kan byens plejehjem få en oplevelsesmedarbejder på besøg, der kan gøre historierne fra krigens tid levende.

Med sine evner for skuespil, sang og fortælling er Marlene Porat en særlig medarbejder i Aarhus Kommune. I løbet af en uges tid optræder hun typisk otte gange med historier og sange rundt om på byens plejehjem. Folkeeventyr, H. C. Andersens eventyr og egne fortællinger er nogle af hendes tidligere emner.

Annonce
Tove Andreasen, beboer på Rosenvang Plejehjem, overværede fortælligen om Danmarks Befrielse, som Marlena Porat stod for. Tove Andreasen er en af de personer som er med på udstillingen Krigens Sidste Stemmer, der hænger på plejehjemmet i disse dage. Foto: Flemming Krogh

Først fællessang

Marlena Porats nyeste optræden handler om Danmarks befrielse. Oplægget har hun selv lavet ud fra en øjenvidneberetning. Nu optræder hun for første gang med sin lille forestilling.

Et lyst opholdsrum på Rosenvang Plejehjem udgør dagens intime scene. Rummet er snart fyldt op med en halv snes af beboerne på Rosenvang Plejehjem. Såvel kvinder som mænd har valgt at bruge en formiddag i selskab med Marlene Porat.

En af mændenes farverige strømper fanger straks Marlena Porats opmærksomhed.

- Sikken nogle flotte strømper. Er de ikke flotte, lyder det med smittende stemme fra oplevelsesmedarbejderen, som med pædagogisk snilde hurtigt skaber en hyggelig og afslappet stemning i rummet.

Snart er der delt et sanghæfte ud, og de ældre beboere og et par ansatte synger med på såvel Den Gamle Gartner som Den Blå Anemone.

Især den sidste sangs budskaber om frihed passer godt til emnet for dagen: Danmarks Befrielse.

En levende fortæller

Marlena Porats dramatiske fortælling er baseret på århusianske Ib Graadals oplevelser dagen før befrielsen 5. maj 1945. Ib Graadal er pårørende til en beboer på et andet plejehjem, og da Marlene Porat tilfældigt hørte hans fortælling, valgte hun at optræde med den beretning.

Med fagter og kraftig ryst beretter Marlena Porat gribende om, hvordan Ib Graadal som dreng i Aarhus blev fanget i et skyderi på åben gade. Sammen med faren, som var købmand i byen, slap de begge uskadte, og oplevede kort efter befrielsen i byen.

De ældre beboere er tydeligvis optaget af historien. Emnet om Danmarks befrielse fanger deres opmærksomhed.

Som en del af sit besøg går Marlena Porat bagefter rundt for at høre de enkeltes beretninger fra 2. Verdenskrig. Danmarks befrielse husker de fleste.

- Jeg blev faktisk snydt for befrielsen. Som ung pige i et hus skulle jeg holde øje med en gravid kvinde, og derfor kunne jeg ikke løbe ud på gaden for at fejre befrielsen, lyder en af de mere humoristiske beretninger fra en af beboerne.

Vandreudstillingen Krigens Sidste Stemmer skal rundt på byens plejehjem. Første stop er Rosenvang Plejehjem, hvor forstander Karin Jørgensen og beboer Svend Christensen får en snak om befrielsesdagene. Foto: Flemming Krogh

Populært indslag på plejehjemmet

Da den sidste kop kaffe er drukket op, begynder beboerne at sive ud af rummet. En hyggelig og livsbekræftende formiddag er slut.

- Jeg synes det gik godt. Enkelte detaljer kom ikke med, men næste gang går det sikkert endnu bedre. Fortællinger er som årgangsvin, de bliver bedre og bedre, lyder det fra Marlena Porat, som oprindeligt havde tænkt sig at lave en fortælling om Churchill-gruppen.

- Min farfar voksede op i Aalborg og har fortalt mig om den berømte modstandsgruppe. Men da jeg fik kontakt til Ib Graadal, som fortalte om sine oplevelser fra Aarhus dengang, kunne jeg fornemme, at det var oplagt med en lokal historie.

At historien ender godt er ikke tilfældigt.

- Når jeg vælger et emne, som jeg kan tage optræde med på byens plejehjem, skal det gerne rumme en positiv historie. Det handler om at skabe nogle gode dage for beboerne, forklarer Marlena Porat.

Forstander på Rosenvang Plejehjem, Karin Jørgensen, er begejstret for at få en oplevelsesmedarbejder ind på stedet.

- Vi har før haft Marlena Porat på besøg. Hun giver et glimt af livet underfor vores hus, siger Karin Jørgensen, som også er glad for at have udstillingen Krigens Sidste Stemmer hængende.

Svend Christensen, der netop har oplevet Marlena Porat, stopper sin kørestol ved én af beretningerne, som hænger på gangen. Snart får han og Karin Jørgensen en snak om krigens sidste dage.

Der er mange historier, der kan fortælles om dengang Danmark blev befriet. Og det er Marlena Porat også på vej til, da det er meningen, at hun skal rundt på flere af byens plejehjem med sin fortælling.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce