Annonce
Aarhus

Krigskunst: Den tyske læge skrev og malede sig ud af rædslerne

Tom Bukh-Swienty har skrevet bogen "Det ensomme hjerte" om Hans Horn. Her er han ved nogle af billederne i Horn-udstillingen i Galleri Profilen i Aarhus. Øverst til venstre en soldat med et afskåret hoved og lemmer i maven. Foto: Axel Schütt
Hans Horn var tysk soldat under anden verdenskrig, blev læge i Danmark efter krigen og efterlod sig en ukendt skat af erindringer og kunst. De kan nu opleves i Aarhus og senere i Sønderborg.

AARHUS: Lægen Hans Horn var tysk soldat under anden verdenskrig og ville ryste sin tyske fortid af sig. Så han slog sig ned i Danmark med sin familie, først i Skagen, siden i Sønderjylland.

Hvad ingen vidste, var, at da han døde, efterlod han sig en kæmpe samling af kunst, som han selv havde skabt foruden sin historie på 5000 sider.

Forfatteren og journalisten Tom Buk-Swienty har skrevet den gribende bog "Det ensomme hjerte" om Hans Horn. Den er solgt i 30.000 eksemplarer. I den er mange eksempler på Hans Horns kunst, og da den århusianske galleriejer Lars Fog-Poulsen læste den, kontaktede han Hans Horns søn i et forsøg på at få lov til at udstille noget af kunsten.

Resultatet af mange og lange samtaler er, at Galleri Profilen i Aarhus fra 24. maj viser 180 af Hans Horns opsigtsvækkende værker, oliemalerier og akvareller.

Annonce

Udstillingen

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus. "Det ensomme hjerte". 180 af lægen, forfatteren og musikeren Hans Horns efterladte værker.

.

Hans Horn var tysk soldat under anden verdenskrig. Han var født i Tyskland 1921 og døde i Danmark 1989.

.

Tom Buk-Swienty er journalist og forfatter. Har skrevet "Det ensomme hjerte" om Hans Horn. Han har tidligere skrevet bogen "Slagtebænk Dybbøl" om krigen i 1864 - den er også lavet til tv-serie.

Buk-Swientys næste bog handler om Karen Blixens liv i Afrika. Den hedder "Løvinden" og udkommer 29. august. Nordisk Film har købt rettighederne til at filmatisere den.

Et eldorado af kunst

Ikke mindst illustrationerne gjorde et stærkt indtryk, da jeg læste "Det ensomme hjerte", forklarer Lars Fog-Poulsen.

- Det er stærke, skræmmende krigsbilleder, og det slog mig straks, at bag dem stod en stor kunstner på højde med store tyske kunstnere som Otto Dix, Georg Grosz, Emil Nolde og andre. En hel overdådig kolorist, forklarer Lars Fog-Poulsen.

Han og kollega og medejer af galleriet, Peter Flejsborg, opsporede familien.

- I Søborg kravlede jeg op ad stigen til et loft, og her udfoldede sig et sandt eldorado af smukke akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen. I alt over 800 værker, som aldrig havde været vist før, for det ville Hans Horn ikke, mens han levede. Jeg har været i galleribranchen i over 30 år og har aldrig været ude for noget lignende. Jeg blev dybt rørt og følte mig næsten som Howard Carter må have følt, da han åbnede Tut Ankh Amons grav. Det er en unik historie, hvis lige kun kan opleves få gange hvert hundrede år, forklarer Lars Fog-Poulsen.

Lærte dansk

Forfatteren Tom Buk-Swienty udgav "Det ensomme hjerte" i 2017 efter i flere år at have bearbejdet lægen, musikeren og ikke mindst maleren Hans Horns efterladte beskrivelser af oplevelserne som tysk soldat under anden verdenskrig. Bogen vil senere blive lavet til både et teaterstykke og en dokumentarfilm.

Tom Buk-Swienty siger, at Hans Horn ville til Danmark for at genopfinde sig selv efter krigens rædsler. Det kom han i 1952. Hans forældre var fra Sønderjylland, og han talte godt dansk, selv om han voksede op i Kiel.

- Han havde et meget musisk øre og kunne tilegne sig sprog meget hurtigt. Derfor var det muligt for ham at få vagter og vikariater på sygehuset i Skagen, hvor han var med til at skabe et af de første lægehuse i Danmark, inden han flyttede til Kruså og Padborg. Han var 68 år, da han døde i 1989, siger Tom Buk-Swienty.

Karikatur

- Som det ofte sker, kommer Hans Horn sandheden nærmere gennem karikaturer og det groteske, siger Lars Fog-Poulsen, mens han viser et billede af Jomfru Marie med Jesusbarnet på armen. Begge smiler, og de har lighed med Hans Horns hustru og søn.

- Der er så stor interesse for værkerne, at vi havde solgt for 400.000 kroner til nogle af vores faste kunder allerede inden udstillingen åbnede, siger Lars Fog Poulsen.

Sønderborg Slot har en stor udstilling med Hans Horns værker fra 15. oktober 2019 til 1. april 2020.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Hele familien stepper op for klubben

Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce