Annonce
Aarhus

Krigskunst: Den tyske læge skrev og malede sig ud af rædslerne

Tom Bukh-Swienty har skrevet bogen "Det ensomme hjerte" om Hans Horn. Her er han ved nogle af billederne i Horn-udstillingen i Galleri Profilen i Aarhus. Øverst til venstre en soldat med et afskåret hoved og lemmer i maven. Foto: Axel Schütt
Hans Horn var tysk soldat under anden verdenskrig, blev læge i Danmark efter krigen og efterlod sig en ukendt skat af erindringer og kunst. De kan nu opleves i Aarhus og senere i Sønderborg.
Annonce

AARHUS: Lægen Hans Horn var tysk soldat under anden verdenskrig og ville ryste sin tyske fortid af sig. Så han slog sig ned i Danmark med sin familie, først i Skagen, siden i Sønderjylland.

Hvad ingen vidste, var, at da han døde, efterlod han sig en kæmpe samling af kunst, som han selv havde skabt foruden sin historie på 5000 sider.

Forfatteren og journalisten Tom Buk-Swienty har skrevet den gribende bog "Det ensomme hjerte" om Hans Horn. Den er solgt i 30.000 eksemplarer. I den er mange eksempler på Hans Horns kunst, og da den århusianske galleriejer Lars Fog-Poulsen læste den, kontaktede han Hans Horns søn i et forsøg på at få lov til at udstille noget af kunsten.

Resultatet af mange og lange samtaler er, at Galleri Profilen i Aarhus fra 24. maj viser 180 af Hans Horns opsigtsvækkende værker, oliemalerier og akvareller.

Udstillingen

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus. "Det ensomme hjerte". 180 af lægen, forfatteren og musikeren Hans Horns efterladte værker.

.

Hans Horn var tysk soldat under anden verdenskrig. Han var født i Tyskland 1921 og døde i Danmark 1989.

.

Tom Buk-Swienty er journalist og forfatter. Har skrevet "Det ensomme hjerte" om Hans Horn. Han har tidligere skrevet bogen "Slagtebænk Dybbøl" om krigen i 1864 - den er også lavet til tv-serie.

Buk-Swientys næste bog handler om Karen Blixens liv i Afrika. Den hedder "Løvinden" og udkommer 29. august. Nordisk Film har købt rettighederne til at filmatisere den.

Annonce

Et eldorado af kunst

Ikke mindst illustrationerne gjorde et stærkt indtryk, da jeg læste "Det ensomme hjerte", forklarer Lars Fog-Poulsen.

- Det er stærke, skræmmende krigsbilleder, og det slog mig straks, at bag dem stod en stor kunstner på højde med store tyske kunstnere som Otto Dix, Georg Grosz, Emil Nolde og andre. En hel overdådig kolorist, forklarer Lars Fog-Poulsen.

Han og kollega og medejer af galleriet, Peter Flejsborg, opsporede familien.

- I Søborg kravlede jeg op ad stigen til et loft, og her udfoldede sig et sandt eldorado af smukke akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen. I alt over 800 værker, som aldrig havde været vist før, for det ville Hans Horn ikke, mens han levede. Jeg har været i galleribranchen i over 30 år og har aldrig været ude for noget lignende. Jeg blev dybt rørt og følte mig næsten som Howard Carter må have følt, da han åbnede Tut Ankh Amons grav. Det er en unik historie, hvis lige kun kan opleves få gange hvert hundrede år, forklarer Lars Fog-Poulsen.

Annonce

Lærte dansk

Forfatteren Tom Buk-Swienty udgav "Det ensomme hjerte" i 2017 efter i flere år at have bearbejdet lægen, musikeren og ikke mindst maleren Hans Horns efterladte beskrivelser af oplevelserne som tysk soldat under anden verdenskrig. Bogen vil senere blive lavet til både et teaterstykke og en dokumentarfilm.

Tom Buk-Swienty siger, at Hans Horn ville til Danmark for at genopfinde sig selv efter krigens rædsler. Det kom han i 1952. Hans forældre var fra Sønderjylland, og han talte godt dansk, selv om han voksede op i Kiel.

- Han havde et meget musisk øre og kunne tilegne sig sprog meget hurtigt. Derfor var det muligt for ham at få vagter og vikariater på sygehuset i Skagen, hvor han var med til at skabe et af de første lægehuse i Danmark, inden han flyttede til Kruså og Padborg. Han var 68 år, da han døde i 1989, siger Tom Buk-Swienty.

Annonce

Karikatur

- Som det ofte sker, kommer Hans Horn sandheden nærmere gennem karikaturer og det groteske, siger Lars Fog-Poulsen, mens han viser et billede af Jomfru Marie med Jesusbarnet på armen. Begge smiler, og de har lighed med Hans Horns hustru og søn.

- Der er så stor interesse for værkerne, at vi havde solgt for 400.000 kroner til nogle af vores faste kunder allerede inden udstillingen åbnede, siger Lars Fog Poulsen.

Sønderborg Slot har en stor udstilling med Hans Horns værker fra 15. oktober 2019 til 1. april 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce