Annonce
Kultur

Krimi-tegneserieficering

A. J. Kazinskis "Den Sidste Gode Mand" har været en tur på PalleSchmidts tegnebord og er blevet til en fin knaldroman af en tegneserie

Jeg mener, at jeg for et halvt års tid siden fik udnævnt Palle Schmidt til danske tegneseries mest hårdtarbejdende mand, og for ligesom at understrege sit krav på den titel, er den produktive tegner aktuel med en nye udgivelse på ikke færre end 144 sider.

Eller ... altså en hel ny udgivelse er der ikke tale om, da seneste værk fra Schmidts hånd faktisk er en tegneserieversion af en allerede eksisterende historie.

Krimien "Den sidste gode mand", forfattet af makkerparret Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund under pseudonymet A. J. Kazinski, udkom oprindeligt som helt almindelig roman i 2010, og den blev første bind i deres serie om politimanden Niels Bentzon.

En morder er i gang med at tage livet af verdens "gode mænd", 36 mennesker, der ifølge jødisk tradition med deres gode gerninger holder menneskeheden oppe. Den venetianske politikommissær Tommaso er kommet på sporet af det uhyggelige, verdensomspændende mordprojekt, men hans overordnede vil ikke have noget med hans konspirationsteori at gøre, og Tommaso sender derfor selv følere og advarsler ud via Interpol. Og dermed havner hans spekulationer på Niels Bentzons bord.

Den plagede og prøvede danske politimand står egentlig overfor at skulle tøjle sin flyskræk og møde resten af sin familie på ferie i Sydafrika, men sagen om de 36 mord får krogen i ham. Og sammen med astrofyskeren Hannah går han igang med at afkode morderens tankegang og prøve at regne ud, hvor det næste mord vil ske.

A. J. Kazinski historie er helt elementært spændende, omend noooget stort i favntaget og ambitiøs på et konspirationsniveau, hvor man normalt kun bevæger sig i Dan Brown-fortællinger.

Palle Schmidts malede streg klæder den kulørte historie godt, og det hele afvikles i et tjept tempo, der gør, at man nærmest blæser igennem knaldromanen, men alligvel også føler, man har fået alle stemninger, miljøer og detaljer med ... og det dog med det aberdabei, at jeg ikke har læst A. J. Kazinskis oprindelige opførelse af "Den Sidste Gode Mand".

Men det korte af det lange er, at man ikke føler, man sidder og læser en læse-let-version af romanen, men derimod har fået hele pakken i form af en helstøbt tegneserie med en hæderlig tjubang-historie, der nok ikke løfter barren inden for krimigenren, men leverer underholdningen.

Palle Schmidt og Politikens Forlag, der også er udgiver af romanserien om Bentzon, runder knaldtegneserieromanen af med et par sider om bogens tilblivelse og arbejdet med at krølle romanforlægget om til tegneserie. Det er en proces, der har taget et års tid, og er foregået i tæt samarbejde mellem tegneren og forfatterparret, og det er nok forklaringen på, at de 144 sider fungerer så godt.

A.J. Kazinski og Palle Schmidt: "Den Sidste Gode Mand"

144 sider, 250 kroner, Politikens Forlag

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce