Annonce
Debat

Kriminalitet bør følges af straf: Det handler om retfærdighed

"For mig handler det først og fremmest IKKE om de kriminelle. Det handler derimod om ofrene og deres pårørende. Om, hvad der er ret og rimeligt. Jeg synes eksempelvis ikke, det er rimeligt, at en vanvidsbilist får én måneds fængsel for at køre en ung pige ihjel, som det var tilfældet i 2019, hvor en mand blev dømt for at have kørt over for rødt lys og påkørt og dræbt en 21-årig kvinde, der gik i et fodgængerfelt på Ringvejen i Brabrand", skriver Jakob Søgaard Clausen. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: I et indlæg i Århus Stiftstidende lørdag 9. januar skriver byrådskandidat for Radikale Venstre, Metin Lindved Aydin, at der ikke findes nogen hurtige løsninger, når det kommer til bekæmpelse af kriminalitet med henvisning til højrefløjens ønske om hårdere straffe.

Man fristes dog til at sige, at "hurtige løsninger" vel er bedre end ingen løsninger. Udover en enkelt sætning om "bæredygtige løsninger" og "rehabilitering", så handler Aydins indlæg mest af alt om, at os, der kæmper for et hårdere og mere konsekvent straf-niveau, åbenbart gør det på grund af angst, had og hævnlyst.

Jeg er en af dem, som kæmper for hårdere og strengere straffe. Det er nyt for mig, at det ønske skulle drives af den slags harmdirrende følelser, som Aydin nævner. Jeg ved ikke, hvor den radikale byrådskandidat får den slags fra, men det klæder i hvert fald ikke debatten.

Jeg vil tillade mig at fortælle lidt om, hvorfor jeg mener, at hårdere og strengere straffe er et nødvendigt redskab i kampen mod de kriminelle.

For mig handler det først og fremmest IKKE om de kriminelle. Det handler derimod om ofrene og deres pårørende. Om, hvad der er ret og rimeligt. Jeg synes eksempelvis ikke, det er rimeligt, at en vanvidsbilist får én måneds fængsel for at køre en ung pige ihjel, som det var tilfældet i 2019, hvor en mand blev dømt for at have kørt over for rødt lys og påkørt og dræbt en 21-årig kvinde, der gik i et fodgængerfelt på Ringvejen i Brabrand.


I eksemplet med vanvidsbilisten fra Aarhus fra 2019, så kan han i dag frit køre rundt på de århusianske veje. Dette er på trods af, at det kun er knap tre år siden, at han tog et andet menneskes liv. I teorien kan han endda have været samme vanvidsbilist, som i oktober tog en anden ung piges liv i det selvsamme lyskryds i det vestlige Århus. Det er uhyrligt.


Jeg mener, at det er en absurd lav straf og en direkte hån mod pigens efterladte. En hårdere straf vil ikke bringe den 21-årige tilbage. Men det vil give retfærdighed for hendes efterladte.

De vil kunne se, at det har konsekvenser at tage et andet menneskes liv. Jeg tror ikke, at man skal undervurdere effekten af en hård og konsekvent straf som et vigtigt element for efterladtes evne til at håndtere deres tab.

Det er også derfor, at knap 60.000 danskere har skrevet under på borgerforslaget "Strengere straf til vanvidsbilister som dræber". Forslaget er blevet fremsat af seks venner, hvis kammerat blev revet væk af en vanvidsbilist i København. Vennerne skriver i borgerforslaget: "For at sikre retfærdighed i samfundet, retfærdighed for de pårørende og tryghed i trafikken skal der straffes hårdere i de tilfælde. Straffen her skal udtrykke, hvor meget samfundet fordømmer handlingen, hvilket ikke virker til at være tilfældet med nuværende lovgivning og retspraksis".

Det er det, der er kernen. Retfærdighed.

Men det handler, som vennerne også skriver, også om tryghed. Kriminelle kan logisk nok ikke begå kriminalitet, mens de sidder i fængsel. I kampen mod banderne har man eksempelvis set, hvordan en ulmende bandekrig pludselig kan dø ud efter, at politiet har anholdt og varetægtsfængslet en stor gruppe af medlemmerne. Det giver tryghed, når hårdkogte kriminelle tages væk fra gaden og sættes bag tremmer.

I eksemplet med vanvidsbilisten fra Aarhus fra 2019, så kan han i dag frit køre rundt på de århusianske veje. Dette er på trods af, at det kun er knap tre år siden, at han tog et andet menneskes liv. I teorien kan han endda have været samme vanvidsbilist, som i oktober tog en anden ung piges liv i det selvsamme lyskryds i det vestlige Århus. Det er uhyrligt.

Kampen for mig handler altså om retfærdighed. Ikke om angst, had eller hævnlyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Aarhus

Se den opdaterede vaccinationsplan: Den sidste dansker forventes at være fuldt vaccineret i uge 28

Annonce